ACTUALITATEVIDEO | Valeriu Gheorghiță: Probabil că vorbim de circa 6 milioane de...

VIDEO | Valeriu Gheorghiță: Probabil că vorbim de circa 6 milioane de persoane care au istoric de trecere prin Covid-19

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a afirmat, marți, că, „probabil”, circa șase milioane de români au fost infectați cu coronavirus de la începutul pandemiei, iar imunitatea colectivă ar fi de 30-35%, putând ajunge chiar până la 50%, ceea ce explică situația epidemiologică favorabilă în toate județele țării, însă „riscul nu a scăzut din cauza tulpinilor virale mutante”, informează Agerpres.

„Probabil că vorbim de circa șase milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. (…) Deci, avem la acest moment, ne-am uitat pe date, un procent de circa 30% din cei cunoscuți cu infecție SARS-CoV-2 în antecedente care s-au vaccinat.

Deci, practic, dacă ne uităm doar la datele pe care le avem în evidență la acest moment, avem aproape cinci milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Drehervei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa opt – nouă milioane de persoane care în momentul de față, în România, au un anumit grad de imunitate.

Foarte probabil că avem cel puțin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 decât cele care sunt în momentul de față diagnosticate și raportate, așa încât probabil că, de la un județ la altul sau de la o regiune la alta, avem o imunitate colectivă între 30 – 35% și care poate să ajungă chiar până la 50% și asta explică evoluția epidemiologică favorabilă în toate județele țării, indiferent de rata de acoperire vaccinală.

Dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema. De ce? Pentru că riscul de reinfecție este crescut pentru acele tulpini virale mutante. Și, din punct de vedere al unei epidemii, în general, circulă și se vor regăsi în circulație acele tulpini virale care sunt cele mai adaptate și care nu sunt acoperite de vaccinuri sau de răspunsuri imune.

Este un proces de adaptare, este un proces natural, pe care din punct de vedere medical îl știm, îl anticipăm. Tocmai de aceea, vaccinarea va reduce riscul de reinfecție cu aceste noi tulpini.

Este important să înțelegem că pandemia nu s-a terminat și avem nevoie de consolidarea acestui tip de răspuns foarte bun din punct de vedere epidemiologic; altfel, în perioada lunilor următoare, este foarte probabil, pentru că și această boală, Covid-19, va căpăta în viitor un caracter sezonier, ca orice altă viroză respiratorie dată de infecția cu coronavirusurile comunitare.

Deci, se așteaptă ca în perioada sezonului rece să avem o creștere a numărului de cazuri.”, a explicat șeful CNCAV, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...