marți, noiembrie 28, 2023
ACTUALITATEVIDEO | Sorin Cîmpeanu, schimbări majore în învățământ: Se elimină obligativitatea deținerii...

VIDEO | Sorin Cîmpeanu, schimbări majore în învățământ: Se elimină obligativitatea deținerii titlului de doctor pentru ocuparea postului de asistent universitar

Proiectul de lege a învățământului superior prevede eliminarea obligativității deținerii titlului de doctor pentru ocuparea funcției didactice de asistent universitar, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, marți, într-o conferință de presă, conform Agerpres.

„Pentru ocuparea funcției didactice de asistent universitar se elimină obligativitatea deținerii titlului de doctor. Pentru toate celelalte funcții/grade didactice se menține această obligativitate a deținerii titlului de doctor. Este o modalitate de a deschide universitățile către nevoile societății și de a permite accesul unor profesioniști în învățământul superior românesc”, a afirmat ministrul.

Proiectul reglementează și vârsta de pensionare a personalului didactic și de cercetare din universități. „Vor putea să rămână în activitate până la vârsta de 70 de ani pe baza unei solicitări pe care fiecare cadru didactic o face peste vârsta de 65 de ani”, a explicat ministrul Educației.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Potrivit acestuia, proiectul prevede că universitățile vor fi cele care asigură admiterea la doctorat, pregătirea, susținerea examenelor, referatelor, susținerea tezei și vor acorda titlul de doctor, urmând să răspundă pentru conformitatea procesului.

„Crește durata de studii universitare de doctorat de la trei la patru ani. Se reglementează și posibilitatea de a se urma comasat doi ani de studiu la solicitarea doctorandului, cu avizul conducătorului”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Limita cu privire la numărul de mandate pentru un rector va fi stabilită de către fiecare universitate. Se prevede un mandat de cinci ani și se interzice să se ocupe funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate. „Limita cu privire la numărul de mandate va fi stabilită pe baza autonomiei universitare de către fiecare universitate”, a explicat Cîmpeanu.

Proiectul de lege mai prevede posibilitatea ca instituțiile de învățământ superior să preia prin absorbție instituții de cercetare. „Planurile de învățământ pentru toate programele de studii universitare — licență, master, doctorat — organizate în universitățile românești vor conține cursuri de etică și integritate academică. Va fi o obligație legală începând cu nivelul de licență. (…) Pentru a încuraja învățământul dual avem o creștere a finanțării de 30% per student”, a indicat ministrul.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate