joi, septembrie 21, 2023
ȘTIRIVIDEO | Se lansează primul film despre EROII bătăliei de la Podul...

VIDEO | Se lansează primul film despre EROII bătăliei de la Podul Jiului din 1916: „Gata oricând”. TRAILER

Vineri, 25 noiembrie, la Târgu Jiu va avea loc avanpremiera filmului „Gata oricând”, peliculă care va spune povestea Bătăliei de la Podul Jiului, din 1916.

Mai precis, este vorba despre luptele care au avut loc pe 14 octombrie 1916, de Sf. Parascheva, atunci când populația civilă a Târgu Jiului, organizată de comisarul de poliție Ioan Popilian, a apărat orașul în fața invaziei armatei germane.

Paza Podului Ferdinand, cum se numea atunci, era asigurată doar de o companie de miliție, formată din 2-3 plutoane și comandată de comisarul Ioan C. Popilian. Generalul C. Găvănescul a redat astfel, bătălia: „ copii între moșnegi luptând alături pentru țară… amestecați cu câțiva țărani și civili, iar lângă ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite și ele să ajute, pansând pe răniți, cărând munițiuni soldaților până pe linia de luptă sau încurajând pe luptători. Și toți aceștia erau veniți aici cu voia lor, neîmpinși de nimeni, nemânați de nimeni decât de dragostea de țară și de iubirea de neam.”

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Confruntarea a fost descrisă și de Constantin Kirițescu în „Istoria războiului pentru întregirea României 1916-1918”, vol. I, seamănă a scenariu de film:

„În timpul luptei, pe la amiază, o coloană inamică, în forță de o companie și jumătate, cu mitraliere, reușește să se strecoare printre grupul nostru central și detașamentul din stânga și ajunge în marginea de vest a orașului, la podul de fier al Jiului.

Vestea se răspândește cu iuțeala fulgerului în oraș. O revoltă și o însuflețire extraordinară cuprinseră pe locuitorii mândrului orășel. ‘La pod, la pod, să nu lăsăm pe nemți să intre în oraș!’, strigau toți din toate părțile.

În cea mai mare grabă se organiza apărarea podului cu concursul unui comisar de poliție, care adunase și el câțiva sergenți de oraș și cu o companie de 150 milițieni. (…) Cu un entuziasm de nedescris, ‘trupa’ de apărare a Târgu Jiului lua poziția în spatele digului de pe malul râului, lângă grădina publică a orașului.

Coloana de bavarezi încercă să intre pe pod, dar fu primită cu salve de focuri. Încercările repetate ale dușmanului nu reușiră; voinicii apărători îl țineau în respect pe celălalt mal. (…) Femei curajoase îngrijeau pe răniți chiar lângă linia de luptă și cărau muniții luptătorilor. Printre ele se distingea prin curajul și înflăcărarea ei o tânără, Ecaterina Teodoroiu, care mai târziu va câștiga, prin moartea ei eroică, dreptul de a rămâne în istorie cu numele de ‘eroina de la Jiu’”.

Scenariul și regia sunt semnate de către Sergiu Prodan, român basarabean, actual Ministru al Culturii de la Chișinău.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate