sâmbătă, iulie 20, 2024
ACTUALITATEVIDEO | România frumoasă. „Balada” lui Ciprian Porumbescu, cântată de 170 de...

VIDEO | România frumoasă. „Balada” lui Ciprian Porumbescu, cântată de 170 de viori în centrul Sucevei

„Balada” lui Ciprian Porumbescu a răsunat, sâmbătă, în centrul Sucevei, unde 170 de violoniști, copii și tineri, au adus un omagiu marelui compozitor român, la 170 de ani de la nașterea sa.

Un eveniment similar a fost organizat și în luna iunie a.c, când 140 de violoniști din județul Suceava au comemorat 140 de ani de la moartea lui Ciprian Porumbescu, interpretând împreună „Balada”.

Ciprian Porumbescu s-a născut la 2/14 octombrie 1853, în comuna Şipotele Sucevei, judeţul Suceava, tatăl său fiind preotul Iraclie Porumbescu, având la naștere numele numele Golembiovschi.

Ciprian Porumbescu a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, precum şi melodia fostului Imn al României, „Trei culori”.

Printre lucrările sale se mai numără: „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Gaudeamus Igitur”, „Odă ostașilor români” și altele.

La doar 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoză, Ciprian Porumbescu moare, în casa de la Stupca, sub ochii tatălui său și ai surorii sale, Mărioara.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE