luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEVIDEO Revoltător | Ministerul de Interne de la Chișinău a modificat un...

VIDEO Revoltător | Ministerul de Interne de la Chișinău a modificat un colind, eliminând cuvintele „român” și „românești” din versuri

Ministerul de Interne de la Chișinău a modificat versurile colindului „Colindăm, colindăm” de Paula Seling, eliminând cuvintele „român” și „românești” și înlocuindu-le cu „creștin” și „creștinești”, informează Deschide.md.

Mai precis, în ajunul Crăciunului, angajați ai MAI au cântat această colindă, ca o dedicație muzicală pentru cetățenii de peste Prut. Cunoscutul colind, ale cărui versuri au fost făcute publice de Paula Seling în 2001, a fost modificat.

Astfel, Versul „Sculaţi voi, români plugari” a fost adaptat în „Sculaţi voi, creştini plugari”. „Colinde românești” au fost înlocuite cu „colinde creștinești”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

În mesajul său adresat cetățenilor R.Moldova, ministrul de interne Ana Revenco menționează:

„Acest colind este dedicat cetățenilor țării noastre, care atunci când a fost nevoie de ei, au venit alături de noi, și împreună, am reușit să depășim criză după criză, chiar începând din prima zi de război. Anul acesta, care se încheie în curând, ne-a învățat cât de neprețuită este pacea și cât de important este să trăim în unitate. De aceea, Crăciunul acesta este diferit și îl dedicăm tuturor moldovenilor, care ne-au învățat că împreună noi suntem țara și ne-au amintit câtă omenie este în sufletele noastre”.

Solicitați de TVR Moldova, responsabilii de la MAI au declarat că nu cunosc a cui a fost decizia de a modifica versurile colindului românesc și că aceasta este versiunea pe care ei o cântă de mai mulţi ani.

„Dacă colindul asta este vechi din folclor, din popor, pot fi diferite variante, dacă e vorba de un poet, de o persoană care a scris bineînţeles nimeni nu are dreptul să modifice o literă, nu doar un cuvânt. Se poate de interpretat dar dacă ei au schimbat în modul asta înţelegeti despre ce este vorba”, a declarat pentru TVR Moldova folclorista Iustina Scarlat.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate