luni, iunie 24, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, despre războiul din Israel: Întrebarea...

VIDEO | Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, despre războiul din Israel: Întrebarea de pe buzele tuturor este cum de nu au știut evreii. De obicei, ei știu tot ce mișcă, tot ce zboară

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu a analizat, miercuri seară, principalele aspecte referitoare la războiul din Israel, explicând care sunt mizele acestui conflict.

Invitat la Marius Tucă într-o ediție transmisă pe Gândul, prof. Dan Dungaciu a subliniat că este mai ușor să intri într-un război cu teroriștii, decât să ieși din aceste războaie.

„Israel își folosește dreptul de apărare, iar Hamas vrea să ucidă evrei, așa cum a mai făcut-o. În al doilea rând, Hamas vrea să întoarcă toată această tablă de șah, astfel încât nimic să nu mai fie funcțional.

În al treilea rând, să genereze prin acțiunea pe care le face ideea că Israelul este un stat slab, că nu trebuie să ne fie frică de Israel, că toată lumea arabă trebuie să se ridice și să înceapă marele război între Israel și susținătorii Israelului și lumea arabă.

Hamas nu este ISIS, are un proiect clar. Hamas vrea ca lumea arabă să se ridice împotriva Israelului. Portavioanele sunt un semnal al războiului ce va să vină. Când apar în discuție serviciile secrete israeliene, apar și teoriile conspirației. Întrebarea de pe buzele tuturor este cum de nu au știut evreii.

De obicei, ei știu tot ce mișcă, tot ce se vorbește, tot ce miroase, tot ce zboară. Teoria conspiraționistă spune că atacul a fost lăsat să se întâmple și fiecare avea un avantaj. Știți cum este, despre conspirații nu poți să vorbești dacă ești în conspirație, dacă nu ești în conspirație, n-ai ce să vorbești, pentru că nu ai fost acolo”, a spus prof. univ. dr. Dan Dungaciu.

Pe de altă parte, acesta a menționat că arabii trăiesc în două regiuni guvernate de două grupări extrem de violente.

„Israelul și-a construit securitatea, prima dată, în mintea celorlalți și apoi în mintea cetățenilor. Securitatea, dacă nu o construiești în mintea celorlalți, nu este securitate, indiferent câte arme au. Israelul asta a făcut de fiecare dată în războaie, a trebuit să lovească aproape în fiecare război cu o forță mult mai mare decât ce a inamicului.

A doua construcție a fost în mintea cetățenilor. Trebuie să îi dai siguranță cetățeanului israelian că e protejat și că are un stat care este capabil să-l apere. Ce s-a prăbușit aproape în primele zile este încrederea în stat.

La început au fost evreii și au plecat, apoi au venit arabii și au covârșit regiunea. Geografia a fost cea din Biblia lor, adică pământurile sfinte. Legitimitatea a venit din forța lor de a se întoarce înapoi în patria lor.

Treptat, în Fâșia Gaza trăiesc circa 2 milioane de oameni într-o suprafață de vreo 300 și ceva de kilometri pătrați, extrem de mica, cât un județ mic din România. În Fâșia Gaza trăiește o populație palestiniană semnificativă. Evreii au reușit și demografic să depășească conceptul lor.

Motivul celor două state a fost că palestinienii îi vor covârși numeric. Arabii trăiesc în două regiuni guvernate de două grupări extrem de violente. Fâșia Gaza este controlată din 2007 de Hamas. Evreii au pus lumea în fața faptului împlinit fentând sau încălcând tratate internaționale”, a explicat prof. univ. dr. Dan Dungaciu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Comparați articolul acesta (interviul lui DD nu am timp să-l ascult, m-am uitat doar rapid peste punctele de sumar din articol) cu articolul științifico-fantastic al lui Popescu (om de stânga și guru al unei publicații de … dreapta!)

    https://republica.ro/ce-e-in-spatele-si-ce-e-in-fata-macelariei-hamas#comments

    apoi cu comentarii publicate de Stânga americană (diplomatul britanic Alastair Crooke, polititologul american Glenn Diesen și comentatorul greco-britanic Alexander Mercouris):

    https://www.youtube.com/watch?v=0IKCo3MVW1o

    Poate vedeți diferențele și batjocura presei libere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE