ACTUALITATEVIDEO | Prof. Dan Dungaciu, despre războiul din Ucraina: Escaladarea este inevitabilă....

VIDEO | Prof. Dan Dungaciu, despre războiul din Ucraina: Escaladarea este inevitabilă. Occidentul și Rusia se află în război, nimeni nu-și permite să piardă

Prof. univ. Dan Dungaciu a spus, în cadrul Marius Tucă Show, că războiul din Ucraina va cunoaște o escaladare, deoarece atât Rusia, cât și Occidentul, consideră că se află în luptă directă.

Astfel, afirmă el, niciuna dintre tabere nu își va permite să piardă.

„Toată lumea este în război acum: ne comportăm ca atare, Occidentul și instrumentele lui, NATO și Uniunea Europeană. Vladimir Putin vorbește acum explicit despre „lupta noastră cu Occidentul”, ceea ce la început nu putea să spună. Acum devine firesc pentru Putin să spună: „Suntem în război cu Occidentul”.

Se ridică ștacheta enorm: dacă eu, occident, mă lupt cu Rusia, cum pot să-mi permit să pierd războiul. Dacă pierd, mă desființez. Nu e o chestiune că „e o înfrângere, am bifat-o”. E o chestiune de sfârșit: cum, eu NATO, UE, G7, toate se luptă cu Rusia, nu pot să-mi permit să pierd un război, pentru că tot ce-am învățat noi se prăbușește. Nu se pot împiedica de-un „ciot”. Așa cum ar trebui să fie pentru Occident, la câtă bogăție economică și militară se află acolo.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

La fel și-n Rusia. Vladimir Putin nu-și poate încheia 20 de ani de domnie cu o înfrângere, pentru că asta înseamnă ieșirea din istorie, dar înseamnă Tribunalul Penal Internațional. Cine-și poate imagina așa ceva? E vorba despre statul rus, despre establishmentul rus, care nu-și permite să piardă, că altfel este terminat”, a spus directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române.

În ceea ce privește evoluția războiului, prof. Dungaciu a explicat faptul că fără implicarea Statelor Unite și a Marii Britanii, Ucraina ar fi pierdut demult.

„America și Marea Britanie au un rol crucial în acest război. Fără structura lor, logistica lor, fără capacitatea lor de supervizare, Ucraina ar fi pierdut de mult războiul. Să fie foarte clar. Nu Ucraina luptă acum în război. Luptă soldatul ucrainean cu dăruire, dar primește armament.Dar, evident că fără sprijinul Marii Britanii și SUA nu s-ar fi ajuns la poza de astăzi, fără să cădem în naivitatea că jocurile s-au încheiat”, a menționat el.

În ceea ce privește România, sociologul a reiterat faptul că Ungaria își face mendrele în Transilvania fără nicio jenă. El a exemplificat cu planul Kos Karoly, care este denumit după un individ decorat de Horthy, după dictatul de la Viena.

„Din 2017, Ungaria implementează în România proiectul guvernamental de investiții care se numește Koș Karoly și care este adresează explicit cetățenilor maghiari din România. Koș Karoly este un personaj care a inventat „transilvanismul”, după ce Transilvania s-a unit cu statul român. „Transilvanismul” a fost ultimul refugiu al intelectualității maghiare, ca să nu recunoască controlul românilor asupra Transilvaniei. După Dictat (de la Viena), Miklos Horthy l-a medaliat. E ca și cum s-ar duce nemții să investească în Israel cu numele lui Himmler sau Hitler”, a punctat Dan Dungaciu.

În ceea ce privește relația României cu China, Dungaciu a taxat faptul că Bucureștiul a trecut de la o extremă la alta față de Beijing.

„Ce-am făcut cu chinezii? De la apogeul Chinei, pe vremea guvernului Ponta, în care China trebuia să ne mântuiască, acum China nu are voie să participe la nicio licitație, prin decizie guvernamentală. Asta nu e ce este un stat zdravăn la minte.

Cu țările mari nu le duci în paradis și apoi le arunci în iad. Poți să scoți China prin caiete de sarcini, nu-i arunci în față că este satana, după ce ai spus că este Sf. Duh”, a mai completat profesorul universitar.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

 1. Pentru d-l DDungaciu:

  Priviți cum arată profesorii americani (în 2014)

  https://www.youtube.com/watch?v=itvtwoVCTxM

  Poate află și MTucă pe cine ar trebui să intervieveze (nu că l-aș crede că nu știe …).

  Acum spuneți dvs.: ce șanse are poporul român să asculte așa ceva, să înțeleagă ce-i prin lume ?

  Au vorbit de Thomas Paine (un emigrant britanic, emblematic la 1776 – unul din creierele lui Gică Washington, cum i s-ar zice azi – un altul fiind Benjamin Franklin):

  https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Paine

  Măcar ultimele 5-10 minute de le-ar privi poporul român …

  Înțelegeți de ce este nevoie de școală ? (Nu aceea de „după”, ci măcar cât era cea „dinainte” de bună.)

  P.S.

  În video, CLHedges spune altfel (decât o spune Wikipedia) povestea episodului în care Thomas Paine a scăpat de ghilotină după revoluția franceză de la 1789.

 2. Tov. Mareșal,

  Eu de aceea spun de școlarizare, ca să se poată impune/apăra/reprezenta Prostimea singură. Poate n-am (cel puțin în ziua de azi) dreptate, poate e prea mult să aștepți ca Prostimea să fie capabilă să se ridice – nici prin școlarizare obligatorie (nu în sensul trecerii clasei oricum). N-a făcut-o în RSRomânia, nu văd cum ar face-o când nici școală nu mai are.

  Care ziceți că sunt cele cinci cazuri ? (Pe Napoleon îl mai socotim, ori e caz expirat de vreo 10 ani ?) Vedeți, trebuie să școliți Prostimea! Că de la ’89 încoace cred că e mai rău decât a fost de muuulte decenii.

  Ce ziceați că au făcut marile democrații pe unde au trecut cu misiunea civilizatoare ? Trebuie neapărat să spuneți, pentru cultura maselor.

  Nici măcar ziariștii nu o fac. Oana Elena (Nume nou – o fi II ?), de exemplu, ne spune că micuța Olandă se tot opune intrării României în Schengen. Eu cred că românul de rând se tot scarpină în cap: „cine-or fi ăștia ?” Cei mai înalți oameni din lume, Portocala Mecanică, producătorii de flori și alte lalele, eroii îndiguirilor, aceștia au fost cândva mari: la ei a început Democrația de Piață, înainte să se mute în insulele britanice! Inclusiv firme de asigurări, de exemplu. Apoi le-au arătat britanicii cum se face treaba superprofesionist, iar batavii au trebuit să se mulțumească cu rolul de miracol pitic.

  Deci, tov. Mareșal, niciun pas înapoi! 🙂 Nu de alta, dar eu personal mă îndoiesc că Domnul va crea repede o alta (nicidecum mai bună).

 3. Este a cincea oara cand Occidentul ataca Rusia in ultimii 200 de ani.Bineinteles ,dl Dungaciu si tot soborul de comentatori sugatori la tata ONG-urilor lui Soros nu observa si nu comenteaza.O fi din cauza ca sotia dsale e prezentatoare la TV Kiev ,scuze TV R 2.Plus ca justitia facuta de TPI a avut in vedere doar rudele sarace din fosta Iugoslavie,ceva ,ceva prin Africa.Bineinteles ca pentru faptele savarsite de marile democratii prin Afganistan,Irak,Yemen,Siria,Libia si altele nu va exista niciodata un TPI.Daca asta e lumea care ni se pregateste poate e mai bine ca aceasta sa piara cu totul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate