ACTUALIZARE 20:00 Istoricul George Damian, cunoscător al vieții de la Chișinău, a reacționat la acest anunț:
ACTUALIZARE 19:00: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu au semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană joi, la Reședința de Stat din Chișinău, conform DC News.
„Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic în democrație”, a declarat Maia Sandu.
Ieri, Maia Sandu a declarat că va semna o astfel de cerere, dar nu a spus când ar urma să facă asta. Începând din 28 aprilie 2014 a fost liberalizat regimul de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Republica Moldova va aplica pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat joi un înalt oficial al UE, relatează DPA, citat de Agerpres. Premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat joi cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaștere a țării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană, informează EFE și AFP, citate de Agerpres.
Cele două țări se vor alătura Ucrainei în eforturile de aderare, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Uniunii să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul invaziei ruse din țara sa.
Multe state europene sunt sceptice în privința unui parcurs rapid al Ucrainei spre statutul de țară candidată, a precizat oficialul european, care a recunoscut în același timp că invazia rusă creează „noi parametri”. Țări care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru și Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulți ani.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Este o zi istorică. Semnez cererea în numele țării. Pentru noi, un viitor în Europa este singura opțiune. Este obiectivul nostru strategic”, a declarat șeful guvernului georgian, Irakli Garibaşvili, înainte de a-și pune semnătura pe document în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune.
El a amintit că Georgia este, din punct de vedere istoric, o țară care aparține culturii și civilizației europene. Georgia, care are experiența amară a războiului din 2008 împotriva Rusiei și două republici separatiste recunoscute de Moscova, încearcă astfel să-și protejeze securitatea și să-și garanteze sprijinul celor 27 de state membre, scrie EFE.
Republica Moldova trece și ea printr-o situație geopolitică complicată, având în teritoriile sale două republici autonome care și-au declarat independența: Transnistria și Găgăuzia. Acestea pun românii de peste Prut într-un context nefavorabil, mai ales în circumstanțele actuale de război la granițele Moldovei.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Cata spaga a luat a luat si asta sa isi vanda tara la UE.
Saracii nu stiu ce ii asteapta.
saracii moldoveni pe mana cui au incaput. Poate vor intra in UE cu numele, dar in realitate nu vor mai beneficia de bunastarea pe care a adus-o UE in ultimii 15 ani, ca nu mai are UE ce sa le dea, decat ‘valorile’ sale, adica lgbt++. In schimb, si-i vor pune si pe rusi in cap.