sâmbătă, februarie 24, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Parohia Sf. Nicolae, din centrul Chișinăului, a trecut la Mitropolia...

VIDEO | Parohia Sf. Nicolae, din centrul Chișinăului, a trecut la Mitropolia Basarabiei. Momentul emoționant când parohul anunță revenirea la „biserica mamă, Biserica Ortodoxă Română”, în aplauzele enoriașilor

Parohia „Sf. Nicolae” din centrul Chișinăului, de vis-a-vis de Ambasada Rusiei, a trecut sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei, a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), anunță Ziua de Moldova.

Duminică, după Sfânta Liturghie, reprezentanții consiliului parohial, protoiereii Petru Storoja, Eugen Maznic și Radu Storoja, alături de diaconul Marcel Rotari, au anunțat că, de acum încolo, parohia trece sub oblăduirea canonică a Bisericii Ortodoxe Române.

„Astăzi, biserica noastră, împreună cu consiliului parohial, care reprezintă poporul care ne frecventează, noi, cu tot clerul împreună, am decis să facem un pas asumat, foarte important, un pas istoric. Am aderat cu toții, cu acest sfânt lăcaș, la Mitropolia Basarabiei”, le-a spus credincioșilor părintele Petru Storoja.

El a menționat că motivul ține de anumite „decizii de ordin intern și extern” și a accentuat că biserica va respecta în continuare calendarul de stil vechi, până „când se va coace bine mărul”.

„N-avem dreptul să clevetim de aici din amvon sau să vorbim pe cineva de rău. Dar în urma unor decizii, de ordin intern și extern am decis să facem acest pas, fără nicio ezitare, și să fim cu biserica mamă, cu Biserica Ortodoxă Română. Rămânem pe stil vechi în continuare. Când va veni timpul, când se va coace bine mărul, vom decide ce vom face mai departe. Noi preoții, și până în ziua de azi, am slujit românește. Prin urmare, totul rămâne cu a fost, liturghiile, vecerniile, utreniile. O singură deosebire există, am schimbat vectorul nostru spiritual, dinspre Moscova, spre București”, a spus părintele Petru Storoja.

Această parohie este ultima dintr-o serie, care au trecut sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Basarabiei, a Patriarhiei Române.

Tot mai mulți ortodocși de peste Prut trec la BOR

Preotul Pavel Borșevschi i-a trimis luni, 13 noiembrie, o scrisoare mitropolitului Vladimir. În aceasta, parohul, împrună cu alți 30 de semnatari, cereau trecerea Mitropoliei sub jurisdicția Patriarhiei Române.

Anterior, părintele Vetcislav Cazacu și alți patru preoți au aderat la Mitropolia Basarabiei. Ei au fost caterisiți, recent, de mitropolitul Vladimir.

Mitropolia Basarabiei a precizat, recent, că zeci de preoți au migrat în ultimii doi ani de biserica subordonată Patriarhiei Moscovei la cea subordonată Patriarhiei Române.

Totodată, specialiștii în problemele bisericești de pe ambele maluri ale Prutului au evidențiat faptul că o trecere a Mitropoliei Chișinăului sub Patriarhia Română ar fi una nefirească, deoarece ar ocoli Mitropolia Basarabiei. Aceasta este structura legală în spațiul canonic de peste Prut.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

4 COMENTARII

  1. Victoraș, în Biserica lui Hristos etnofiletismul este considerat erezie. Dar tu nu ai habar despre astfel de chestiuni, în luptă mânându-te numai neștiința asezonată cu rusofobia. Mitropolia Moldovei este cea canonică, nu schisma produsă de către biroul politic al BOR.

    • Voxișor, toate bisericile autocefale sunt etnofile(după cum zici tu) adică sunt mânate de instinctul iubirii naționale. Singura biserică posedată de patima imperialistă( adică de iubirea de a stăpîni peste alte popoare) astăzi este Biserică Rusă . Dacă cele supuse unui instinct pot fi numite eretice, cum vom numi biserica ajunsă sclava patimii imperialiste? Probabil… Biserică Satanică. Căci cel supus instinctului nu este sclavul lui Satan, ci doar al naturii omenești corupte de păcatul originar, dar cel care a devenit servitorul patimii de dominație este asemenea Diavolului ,cel care s-a răzvrătit dintru început contra Creatorului său. Cine a investit Biserica Rusă ca stăpână a Bisericilor altor popoare? I-a dat Dumnezeu această misiune? I-a zis Cineva Patriarhului Moskovei:„ Tu ești Ivan, și pe tine voi zidi Biserica Mea și porțile Iadului nu o vor putea-o sfărâma”? Jurisdicția ei s-a întins pe Pământ numai cu ajutorul forței și înșelăciunii, care sunt atributele de necontestat și dintotdeauna ale Stăpânitorului acestei lumi. Iar cel care este apologetul Bisericii Satanice Ruse este și el, prin urmare, un micuț woxișor( precum Chirică) care, după cum zice proverbul românesc, n-are de lucru… dar nici nu stă degeaba. Ți-am lăsat un boț de mămăligă pe buturugă, woxișorule! Mestecă-l și după aia zi un „Dumnezeu să primească”, să n-ai necazuri după aia!

  2. A trecut la schismatici, în aplauzele unor păcăliți, vai de capul lor! Mitropolia Basarabiei e la fel de schismatică precum cea din Ucraina a lui Dumenko. BOR ne duce în gard!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE