ACTUALITATEVIDEO | MS Margareta a ținut un discurs în limba engleză pentru...

VIDEO | MS Margareta a ținut un discurs în limba engleză pentru români și a folosit termenul de „popor al Republicii Moldova”

Fiica Regelui Mihai I și Custodele Coroanei României, MS Margareta, a ținut un discurs în limba engleză, miercuri, făcând un apel la „responsabilitate națională” și pledând pentru „un dialog național amplu” cu privire la „obstacole constituționale”, care împiedică sistemul politic din România să funcționeze corect, transmite Agerpres.

Aceasta a spus că „probabil cea mai importantă lecție din actuala criză de sănătate” este „importanța bunei guvernări și a maturității politice”. Discursul a fost rostit de Majestatea Sa Margareta, la Seara Regală dedicată Corpului Diplomatic, desfășurată în Sala Tronului de la Palatul Regal.

„Știu, desigur, că luptele politice sunt esența democrației. De asemenea, știu că este ușor pentru cineva ca mine să facă apel la unitate națională. Dar în seara aceasta aș dori să fac un alt apel: unul la responsabilitate națională.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Nu ne putem aștepta ca partenerii noștri apropiați să ne ia în serios dacă petrecem luni de zile fără un Guvern și dacă miniștrii vin și pleacă lunar. Nu ne putem aștepta ca alegătorii să respingă politicienii populiști, dacă politicienii existenți nu le oferă nimic.

Sectorul nostru privat este vibrant, talentat și competent. Dar nu ne putem aștepta să revenim la creșterea economică puternică de care are nevoie națiunea noastră, dacă singurul lucru pe care politicienii și oficialii noștri îl fac este să se certe pe portofoliile Cabinetului.

Suntem exact atât de puternici pe cât sunt puternice instituțiile noastre naționale și suntem eficienți numai dacă administrația noastră politică este eficientă. Greaua răspundere a apărării naționale nu depinde numai de soldații noștri și de arsenalul de arme, ci și de medicii și asistentele noastre, precum și de ventilatoarele de oxigen pe care le au la dispoziție.”, a spus aceasta.

MS Margareta a precizat că „nu ar trebui să ne ferim de schimbările constituționale”. Ea susține campania de vaccinare și „lupta împotriva teoriilor conspiraționiste”.

„Nu ar trebui să ne ferim de schimbarea constituțională. Majoritatea partenerilor-cheie europeni nu numai că vorbesc despre aceasta tot timpul, dar pun în aplicare periodic amendamente constituționale. Nici nu trebuie să ne ferim să cerem ca politicienii noștri să fie incoruptibili, dar și să acționeze cu simțul responsabilității naționale. Aceasta nu este doar o aspirație la un ideal, este o cerință absolută. Căci, așa cum pandemia ne-a amintit, o proastă administrare politică ne costă, literalmente, vieți.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Avem semne de întrebare legate de eficiența administrației locale și centrale, starea serviciilor noastre de sănătate și de investițiile pe care le facem, precum și de capacitatea instituțiilor de stat de a combate valul de teorii ale conspirației sau zvonuri rău-intenționate, care contribuie la ritmul relativ lent al programului nostru de vaccinare”, a spus fiica Regelui.

Custodele Coroanei a mai folosit, spre final, termenul de „popor al Republicii Moldova”, evitând exprimări precum „românii din Basarabia”.

„În ciuda propagandei ostile, poporul din Republica Moldova și-a ales liderii hotărâți să afirme cursul integrării europene”, a declarat aceasta.

Totodată, a ținut să laude, în discursul ei, și Ucraina pentru „calea democratică” pe care merge, în ciuda conflictelor din țara sa. Bucovina de Nord și sudul Basarabiei sunt ocupate de Statul Ucrainean, iar Statul Român s-a angajat să apere integritatea teritorială a Ucrainei.

„În ciuda tuturor dificultăților unui conflict brutal, care continuă să ucidă soldați și civili, Ucraina își menține calea democratică”, a spus MS.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate