miercuri, octombrie 4, 2023
ȘTIRIVIDEO | Moment UNIC: Patriarhul Daniel a plâns azi la hirotonia întru...

VIDEO | Moment UNIC: Patriarhul Daniel a plâns azi la hirotonia întru episcop a ucenicului său

La Catedrala Patriarhală a avut loc astăzi, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, hirotonia noului Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul. Soborul de ierarhi slujitori a fost condus de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Au fost momente unice, emoţionante, în care Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, nu şi-a putut ascunde emoţiile. Unul dintre ucenicii săi dragi, Arhimandritul Paisie Sebastian Teodorescu, a fost hirotonit Episcop-vicar Patriarhal cu titulatura de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Hirotonia a avut loc, potrivit rânduielii bisericeşti, în timpul Sfintei Liturghii, după cântarea „Sfinte Dumnezeule”. La finalul slujbei, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a citit Actul patriarhal de confirmare, prin care noul ierarh a fost recunoscut ca Episcop vicar patriarhal, cu titulatura de „Sinaitul”, informează Agenţia de ştiri Basilica a Patriarhiei Române.

Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul a primit apoi veşmintele specifice şi toiagul arhieresc de la Patriarhul Daniel. Patriarhul României a rostit un cuvânt cu ocazia acestui eveniment major din viaţa Bisericii Ortodoxe Române în care a subliniat sintetic trăsăturile de caracter ale PS Paisie.


„Întrucât în actul patriarhal de confirmare au fost scoase în evidenţă principalele virtuţi şi vrednicii ale Preasfinţitului Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, noi doar spunem câteva cuvinte”.

„Preasfinţia Sa este un intelectual foarte studios, după cum se vede şi în teza de doctorat şi în albumul referitor la Reşedinţa Patriarhală şi instituţiile de pe Dealul Mitropoliei”.

„Este un om evlavios, harnic şi foarte meticulos din punctul de vedere al ordinii în administraţie, ceea ce reprezintă o necesitate astăzi, mai ales dacă ne considerăm europeni şi latini”.

„De asemenea, are o profundă conştiinţă eclesială. Ţine la instituţie mai mult decât la sine însuşi. Această râvnă pentru a fi în slujirea Bisericii i a fost determinantă pentru a l recomanda ca Episcop vicar patriarhal, deoarece instituţia aceasta este din ce în ce mai solicitată prin multele activităţi pe care le organizează”, a afirmat Preafericirea Sa.

Noul Episcop vicar patriarhal a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din 4 iulie 2023.

Cine este Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul

Conform Agenţiei de ştiri Basilica, Părintele Arhimandrit Paisie Teodorescu coordonează Cabinetul Patriarhal din anul 2008 și slujește la Paraclisul Catedralei Naţionale din 2011. În anul 2014 a fost numit vicar patriarhal. S-a născut în localitatea Poieni, județul Iași, în data de 12 aprilie 1972. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași în 1998 și în același an s-a închinoviat la Mănăstirea Neamț.

În anul următor, Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, l-a hirotonit ieromonah, iar în 2005 l-a hirotesit arhimandrit pe seama Catedralei Mitropolitane din Iași. A devenit doctor în Teologie al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București, cu lucrarea „Reședința Patriarhală – istorie, artă și misiune” (2017). Un CV complet al Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul poate fi vizualizat aici.

Vrednic este!

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

4 COMENTARII

 1. Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, hramul de toamnă al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, se va desfăşura respectând cu stricteţe măsurile sanitare impuse de autorităţi, precum şi normele recomandate de Patriarhia Română”, spune Paisie Teodorescu, vicar patriarhal şi slujitor al lăcaşului de cult.

  -sa se sinucida!

  • oricine ar fi fost in pozitia respectiva, in perioada aceea, ar fi dat acelasi comunicat. Respectarea nomelor impuse de satanisti nu te impiedica sa te rogi, dimpotriva e un motiv in plus sa strigi catre Dumnezeu.

   • 1. nu e vb. de “oricine ar fi fost in pozitia respectiva”
    ci doar de Paisie Teodorescu,
    e un enunt simplu.

    2.arugumentul “e strigator la cer” e apucatura de jidov diliu.

 2. Trebuie spus odată adevărul ăsta:

  Patriarhul a fost supus unei campanii de ură abjectă și masivă pornită din afară, de la rețeaua de influență a ambasadelor abjecte și a ONG-urilor dintre care cele soroșiste sunt doar vârful de lance.

  Nimeni nu știe ce anume a făcut Patriarhul așa de grav. Ci simplul fapt că este capul Bisericii Ortodoxe, maica poporului român, singurul loc unde se mai menține identitatea națională și unde Dumnezeu e cu noi și iradiază normalitate și fermitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate