Ministrul Agriculturii și al Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a participat la o conferință de presă alături de alți miniștri după ședința de Guvern de miercuri, în care s-a vorbit despre situația actuală, despre îngrijorările românilor și despre criza economică care lovește toate ministerele, conform Agerpres.
Ministrul a subliniat că România produce mai mulți cartofi decât consumă, singurul element care ne lipsește în acest moment fiind depozitele de cartofi, pentru care există un program în valoare de 50 de milioane de euro în viitorul Plan Național Strategic.
„Pentru prima dată în ultimii ani avem o alocare bugetară de 15 milioane de lei sprijin direct către producătorii de cartofi. România produce mai mulți cartofi decât consumă și decât ar avea nevoie în mod uzual. Singurul element care ne lipsește din acest peisaj erau depozitele de cartofi, iar pe acest aspect am venit cu un program prin care vom finanța în Planul Național Strategic viitor cu 50 de milioane de euro înființarea de depozite. Sigur, lucrurile se vor corecta în timp. (…)
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Sunt scenarii pe care noi le-am luat în analiză, și nu de acum de la criza ucraineană, de la acest conflict armat, ci încă de la preluarea mandatului, pentru că ele trebuie să fie pregătite și atunci când apar dezechilibre sau situații în care trebuie să intervii să le ai la dispoziție să le poți aplica. În momentul de față nu se pune problema unei plafonări a prețurilor [la alimente]. În momentul în care se constată că se depășesc anumite marje, atunci se poate interveni și cu siguranță nu o să ezităm să luăm aceste decizii când se impune. Avem pregătite mai multe scenarii, dar nu mergem pe bănuieli, ci pe situații factuale și atunci când se impune, cu siguranță intervenim. (…)
Avem stocuri de legătură și avem necesarul intern pentru principalele cereale în România. Dacă se va impune, cu siguranță nu vom ezita să luăm orice decizie care să ne asigure necesarul de consum intern, dar nu se pune problema în acest moment. Haideți să vă explic cum este și cu aceste interziceri la export, pentru că s-a vorbit foarte mult în spațiul public. Nicio țară nu a impus interdicție la export în sensul în care s-a înțeles că niciun bob de grâu sau de porumb nu iese din țara respectivă.
Inclusiv Ungaria, care a introdus licențe la export, adică orice tranzacție cu cereale se raportează statului maghiar se analizează tranzacția respectivă dacă pune în pericol stocurile necesarului intern de consum și se acordă această licență sau nu. În momentul de față nu discutăm de interdicții decât, evident, în Rusia, care a introdus la nivel global o panică generalizată prin agresiunea militară împotriva Ucrainei. Din punct de vedere al României, noi suntem stabili din toate perspectivele legate de asigurarea stocurilor cu produse agroalimentare”, a declarat domnul Chesnoiu.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Potrivit celor mai recente date publicate de Institutului Național de Statistică, cartofii se află printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu o creștere de preț de 30,58% în intervalul februarie 2021 – februarie 2022.
Gata, guvernul acesta competent a rezolvat problema: daca vine o criza alimentara, mancam cu totii cartofi, ca asta avem!
cand o sa murim de foame sa vina chesnoiu sa il mancam pe el.
D-aia gasim mai mult cartofi din import(Franța, Egipt, Polonia) in magazine? Nu mai mințiti, nenorociților!