Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat noua structură a anului școlar, care va avea module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte, potrivit declarațiilor de presă susținute la finalul ședinței de Guvern, informează EduPedu.
„Am reușit să ajungem, îmi place să cred, la un consens care este confirmat nu numai de către experții în științele Educației din România, ci de către orice expert care are un minimum de noțiune de pedagogie modernă. Este vorba despre nevoia de a alterna module de învățare de 6-7-8 săptămâni cu module de repaus. În așa fel putem să ne adaptăm pe specificul anului școlar din România.
Mai exact propunerea agreată fost ca școala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prin modul de învățare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanță. La finele lunii octombrie, 24 – 30 octombrie ar urma să fie prima vacanță, acordată tuturor elevilor și preșcolarilor în egală măsură.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
După această vacanță, urmează modulul doi de învățare care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă. Apoi va fi cea de-a doua vacanță: 23 decembrie – 8 ianuarie.
Urmează modulul trei care ar începe în data de 9 ianuarie. În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie când vom avea cea de-a treia vacanță, care va putea fi acordată în a doua săptămână a lunii februarie, în a treia săptămână a lunii februarie sau în a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar județean prin consultare cu cei implicați. Este vorba despre o vacanță de o săptămână, mobilă, în luna februarie.
După vacanța din luna februarie ar urma să înceapă cel de-al patrulea modul, care se va derula până în apropierea sărbătorilor pascale, mai exact vacanța ar urma să fie organizată în perioada 8 – 23 aprilie.
Urmează modulul cinci și ultimul, care se derulează până în data de 16 iunie. Cea de-a cincea vacanță este și cea mai mare, vacanța de vară care urmează să înceapă pe 17 iunie și să dureze până în data din septembrie când va începe anul școlar următor.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Aș mai face încă o precizare: avem o altă noutate alături de săptămâna Școala altfel, avem și Săptămâna verde. Această săptămână va putea fi introdusă și am agreat că va fi introdusă în structura anului școlar 2022 – 2023 în modulele patru și cinci de învățare. Școlile vor avea libertatea să-și aleagă, în funcție și de condițiile meteo și de alte specificități locale, să fie Săptămâna verde în modulul patru și Școala altfel în modulul cinci sau Săptămâna altfel în modul patru și Săptămâna verde în modul cinci.
Am pus la punct împreună cu domnul ministru al mediului încă de anul acesta, când deși nu există în săptămâna anului școlar o Săptămâna verde, împreună vom avea o mobilizare a elevilor în jurul activităților de mediu. În acest sens vom avea o conferință cu toți inspectorii școlari vineri la 10:00. Vom introduce în acest fel prezentări făcute de către personalul care este abilitat să prezinte aceste elemente, îmi place să cred într-o manieră foarte atractivă, de mediu”, a declarat ministrul Cîmpeanu.
Totodată, se renunță la tezele semestriale și, în genere, la conceptul de an împărțit pe semestre/trimestre, totul fiind raportat la cele cinci module precizate.
„Avem în plan și alte acțiuni pentru introducerea unor specialiști în școli. Dau cu titlu de exemplu, știți foarte bine Parlamentul a adoptat deja ziua de 11 aprilie, nu va fi în vigoare în data de 11 aprilie în acest an, dar asta nu ne va împiedica ca, împreună cu reprezentanții Băncii Naționale și alte instituții financiare, să promovăm în școli educația financiară.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Închei printr-un lucru pe care îl apreciez ca fiind de asemenea de interes, având în vedere relevanța tezelor semestriale, având în vedere și această structura a anului școlar care se bazează pe cele cinci modele de învățare alternate cu module de repaus, intenționam să revizuim regulamentul de organizare și funcționare din învățământul preuniversitar în sensul renunțării la obligativitatea acestor teze semestriale”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Lucrările de control ale elevilor nu vor mai fi corectate de către profesorii de la clasă, cu care elevii lucrează, ci de către alți doi corectori, mai „obiectivi”.
„Corectarea să nu se mai facă de către profesorii cu care elevul lucrează tot anul, ci lucrarea să fie distribuită electronic către doi evaluatori care nu se cunosc între ei. Asta va crește relevanța evaluării. De asemenea, standardizată înseamnă că vom culege răspunsurile elevilor, dacă au 20 de întrebări, pe fiecare întrebare în parte separat.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Elevul va beneficia și de acest rezultat care îl va putea ajuta în pregătirea lui, să știe unde a înregistrat lipsuri și unde a fost bun. Va fi de ajutor și profesorilor pentru a vedea progresul înregistrat”, a precizat ministrul.
Totodată, șeful Ministerului Educației a mai vorbit despre digitalizarea sistemului de învățământ, folosind termenul de „reformă drastică” în această privință. Conferința de presă poate fi urmărită integral aici:
cu ce drept își bate ăsta joc de copiii nostri? de ce stăm ca proștii și nu facem nimic împotriva aberațiilor individului ăstuia?
Nu e rau, are dreptate ca trebuie reforma (pentru ca ceea ce functiona candva, in contextul de azi nu mai functioneaza), dar o reforma trebuie facuta nesuperficial, de sus pana jos, tinand cont de absolut toate problematicile importante, unele mai vizibile, altele mai putin vizibile. Sunt sigur ca ministerul, cu expertii lui in educatie, nu au toate datele din teren (desi cer extrem de multe date, semestrial). Ar trebui sa le obtina mai de la firul ierbii, si sa gandeasca ceva nesuperficial. Omul asta pare sa aiba capacitatea asta, sa vedem cu ce vine.
Ordinea rationala de care dispune el nu poate face ceva rau decat daca e superficiala sau prea exagerata, trebuie sa-si gaseasca expresia echilibrului in chestiunea asta si nu ar fi rau ce ar iesi, asa cred.
Școala este pentru zăpăcirea copiilor.
Eu cred ca “corectarea” cum se mai numeste sau evaluarea asta, e cu mult mai mult decat o simpla dare de nota. Pentru pedagogie cred ca e un instrument de stimulare a evolutiei morale si academice a elevului, de catre cadrul didactic, care poate uzita de el dupa inspiratia pe care vocatia lui i-o ofera. Daca i l-ai scos, e ca si cum i-ai facut un handicap. Pacat ca s-a pierdut dimensiunea asta a pedagogiei. La ce calitate te mai astepti ?
Din rau in mai rau, din prost in mai prost.
Veterinarul asta pus in varful educatiei din Romania isi bate joc de copii. Ar trebui facuta o petitie pentru demiterea acestui individ. Cred ca majoritatea parintilor ar vrea sa scape de ticalosul asta incompetent.
Parintii s-au saturat de experimentele lor.
E posibil să nu fi aflat că țări „cu democrație consolidată” nu-s străine de asemenea calendare școlare avansate (de ceva ani buni!) ?
Este posibil să nu fi aflat că în școlile în care (de exemplu) matematica se face un ciclu, apoi în următorul nu o fac, elevii ajung să nu știe nici cum îi cheamă ?
Nu spun că orarul școlar „comunist” nu era greu de suportat.
Mulțumesc.
Cuie Mampeanu.
Nenorocesti si copiii si parintii.
Noroc ca nu e numai vina ta, ci tu esti doar un executant al ordinelor altora.