Marian Munteanu, antropolog, a fost invitat la Marius Tucă Show, la Gândul, unde a vrobit despre resetare și momentele de inflexiune pe care omenirea e condamnată să le depășească.
„Când a apărut comunismul în anumite zone au avut sentimentul că ei vor fi veșnici și că tipul acela de abordare, tipul de intervenție va da rezultate definitive. Uite că nu a dat aceste rezultate, deci nici acum nu vor da rezultate.
Probabil că omenirea sau o parte semnificativă a ei trebuie să mai treacă prin niște experiențe șocante. Toate evenimentele șocante vor fi depășite. În schimb, nu se va reseta nimic. În istoria lumii a existat un singur moment de resetare, Învierea lui Hristos, restul au fost fenomene istorice, întâmplări.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Sunt sigur că tot ce se întâmplă este o strategie. Sunt niște fluxuri, niște direcții de mesaj care apar aproape peste tot în arii geopolitice enorme. Este evident că cei care au capacitatea să direcționeze aceste fluxuri au optat pentru un anumit set de mesaje. Practic, nimic nu este nou, doar le vin niște idei unora.
Orice om care este alfabetizat poate intra pe internet să vadă 10 entități media sau social media și să se uite cam cum funcționează ele. Chiar toată lumea poate gândi la fel? Până și prostia are diversitatea ei.
Este un război, o luptă între oamenii care văd lumea într-un fel și alte grupuri care poate nu văd lumea în felul acela. Tot procesul este un proces de alterare a memoriei. Noi, de fapt, nu suntem altceva decât un pachet de informații. Oamenii sunt produse culturale, nu sunt un simplu organism biologic. Oamenii sunt ceea ce știu ei că sunt”, a spus, la Gândul, Marian Munteanu.
Profunda cugetare! Felicitari!
E clar: MM critică pe „unii”, folosind metafora „comunismului”, și ajunge (de pe la 55:35) să spună cine nu dă voie bietei Românii „să se dezvolte”. Mai mult: cere „hotărâre” în a explică („unora”) că „bă, ne dezvoltăm și noi un pic, nu vă abandonăm/trădăm; o să fie mai bine pentru toți”!
Extraordinar cum „punctează” fostul meu „lider” studențesc efectul distructiv al „comunismului” asupra mentalităților populației, dând exemplu inclusiv „România educată” și „reforma învățământului”, ca exemple de pasivitate supusă! De parcă n-am ști – și noi și el – că fenomenul este practic sinonim cu Democrația! Adică există la scară planetară, inclusiv (adică, mai ales!) în țări neconduse vreodată de ”comunism”.
Mă întreb MT pentru cine joacă.
P.S.
Poate populația l-o fi auzit pe Lord Papillon (Președintele Congresului Mondial al Românilor Liberi) promițându-ne la TV (și s-a adeverit!) o „economie de servicii”. N-o fi fost doar „plapuma”.
Felicitări pentru articol, este de păstrat.
mm incearca o sinteza materialist-dialectica….