RECOMANDĂRIVIDEO Interviu | Denis Ștefan, actorul principal din „Mihai Viteazul - Prințul...

VIDEO Interviu | Denis Ștefan, actorul principal din „Mihai Viteazul – Prințul care a intrat în legenda Europei”: Orice copil are nevoie de un model. Dacă nu-i oferim noi, unul, va lua din exemplele altui popor

Pe 7 iulie, la București, a avut loc premiera de gală a docu-dramei „Mihai Viteazul – Prințul care a intrat în legenda Europei”, primul film despre voievodul Unirii de la 1600 după 45 de ani.

Sâmbătă, 16 iulie, cu ocazia lansării filmului la Târgu Jiu, orașul meu natal, am stat puțin de vorbă cu Denis Ștefan, actorul care-l întruchipează pe Mihai Viteazul în pelicula produsă și regizată de Mihaela Mihai.

Actorii și regizorul vor fi prezenți, în continuare, la Sibiu pe 21 iulie, la Cluj pe 29 iulie și la Piatra Neamț pe 30 iulie.

R3media: Sunteți primul actor care-l joacă pe Mihai Viteazul și doar al treilea din istorie. Ați intrat în…istorie, ca să zic așa. Cum v-ați simțit?

Denis Ștefan: M-am simțit și mă simt foarte bine. Orice actor român și orice actor în general își dorește să joace personaje emblematice din istoria poporului său, personaje care te-au impresionat pe când erai copil. Dacă nici Mihai Viteazul nu-ți produce o impresie, atunci nu știu cine…Noi, eu, sunt oricum din generația care citea foarte mult, respecta și trăia istoria României așa cum era ea prezentată pe vremea aceea.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău cartea „Ghidul incorect politic despre anii ’60” de J. Leaf și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Sunt și niște similitudini: eu sunt stângaci precum Mihai Viteazul,  în film aveam exact vârsta lui și așa mai departe. Profesorul meu de istorie mi-a insuflat această dragoste pentru istorie în general și cea a României în special.

Mihai Viteazul nu numai că aduce o speranță, pentru că nu numai că a încercat, dar și a făptuit ceea ce ne-am dorit cu toții, adică România Mare.

R3media: Dar nu a fost și o presiune, având în vedere personajul și datorită faptului că înaintașii dvs , ca să zic așa, au fost niște nume foarte mari?

Denis Ștefan: Desigur, au fost și voci care au discutat cu regizorul și producătorul filmului, Mihaela Mihai, că de ce nu a distribuit un altfel de actor, pe un alt registru. Eu n-am simțit-o ca o presiune, ca un lucru care m-ar opri, ci ca o emoție pozitivă.

Faptul că am discutat aproape un an până să filmăm m-a ajutat să înțeleg  ce voia Mihaela să transmită din acest film, la ce ne înhămam: pentru că un film de ficțiune este ceva,  o docu-dramă este altceva. Lucrurile sunt mult mai condensate într-o docu-dramă. Nu ai fost foarte multe momente în care să transmiți ceea ce vrei, intervine informația dată de istorici: dacă nu ai transmis în minutul acela în care apari, se pierde…

R3media: Apropo de transmis: ați studiat personajul, pe Mihai, înainte de…

Denis Ștefan: L-am studiat cu mult timp înainte de a mă aștepta să-l joc.

R3media: Ce v-a impresionat cel mai mult la personalitatea lui omenească, nu ca fapte de arme, ci ca om?

Denis Ștefan: În afară de ceea ce era evident că impresiona pe toată lumea, pentru cei ce nu știu, Mihai Viteazul avea la undeva la 2 metri. El și Petru cel Mare erau considerați printre cei mai înalți oameni politici ai vremii respective. De unde știu asta? Tot de la profesorul meu de istorie: cronicarii care sunt amintiți și în film povesteau că la curtea împăratului Rudolf, capul lui Mihai Viteazul atingea făcliile care luminau tunelul. Făcliile există și astăzi și s-a putut să se măsoare cât de înalt era el. Și așa și-au dat seama, acum zeci de ani, că Mihai Viteazul era o forță a naturii, o minunăție, pentru că atunci să ai 2 metri era o chestie ieșită din comun.

Asta producea o anumită emoție sau frică, dacă vorbim despre turci, unguri, germani, inamicii lui. Eu am vrut să transmit această emoție a felului în care se purta el vis-a-vis de cei din jur.

R3media: Dacă ar trăi azi Mihai Viteazul, ce ar avea de învățat de la el conducătorii actuali?

Denis Ștefan: După cum ai văzut există aceste flashback-uri  și filmări din zilele noastre. Și cred că ar spune ceea ce spun și eu în film, pentru că trebuie nu doar să ne respectăm și să învățăm din istorie, ci trebuie să revenim ceea ce am fost.

Am fost un popor cu o anumită tenacitate și care a realizat niște lucruri într-un moment în care nu numai că nimeni nu credea asta, dar era de domeniul SF-ului, ca să zic așa. Și faptul că el a crezut și a realizat la 1600 ceva ce abia după câteva sute de ani s-a realizat din nou, zic eu că e un lucru că e la nivelul inexplicabilului.

R3media: Și ultima întrebare: Cu ce ar trebui să rămână tinerii, copiii, după ce urmăresc acest film?

Denis Ștefan: Să rămână cu un model bărbat, de român, de om viteaz. Și cronicarii l-au numit așa, nu și-a ales el (acest nume). A fost Mihai Viteazul, nu Mihai de la Craiova.

Asta avem nevoie în acest momentul acesta: toți adolescenții să aibă un model românesc, istoric românesc. Altfel, lucrurile se vor disipa foarte ușor pentru că orice copil care crește are nevoie de un model. Dacă noi nu-i oferim, ca popor, din exemplele noastre, din istoria noastră, un model  va lua din exemplele altui popor.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

6 COMENTARII

 1. Va lua din exemplele altui popor sau va lua exemplele “sterilizate” ale propriului popor care i se oferă – fie intelectuali de gargară, fie rebeli fără cauză, genul care se bat cu jandarmii după meci. Poate că nu degeaba l-au scos pe Mihai Viteazul de pe monede și am rămas fără un războinic (sau măcar vreun figurativ Făt-Frumos) pe bani. Cruciali și restul, dar n-am răzbit în istorie fără luptă propriu-zisă și nici acum nu văd cum am răzbi doar cu retorică, dezbateri și discursuri. Mai ales în fața ălora care știu doar să profite de pe urma civilizației și moralității celorlalți.

 2. Despre Mihai Viteazul, părintele Nicodim Bujor, Cernicanul, si parintele Gherontie Zichil spun ca este SFÂNT!
  Sfânt in ceruri, înaintea lui Dumnezeu, la fel ca Sfântul Stefan cel Mare.
  Avea peste 2 m înalțime, iar atunci cînd i-a fost tăiat capul și l-a luat în mîini si a mai facut cîțiva pași, pîna sa cadă din picioare.
  Un astfel de bărbat a fost!
  Au fost descoperite osemintele sale la Manastirea Dealul, in sudul tării, iar la Turda se afla capul sau la Manastirea Mihai Vodă, ridicată chiar pe locul unde a fost ucis.
  A ctitorit multime de biserici ortodoxe în Ardealul căzut pradă papistașilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate