Patriarhia Română ar fi presată ca Referendumul pentru Familie anunțat la începutul acestui an să nu se întâmple în 2024, ci abia la anul.
Aceasta este afirmația făcută de unul dintre inițiatorii demersului cetățenesc, Virgiliu Gheorghe, în cadrul unei conferințe desfășurate zilele trecute la București.
Virgiliu Gheorghe a declarat că Patriarhia ar fi cerut amânarea pentru anul 2025. El a avertizat, însă, că și Biserica Greciei a avut posibilitatea sprijinirii unui Referendum pentru familie, dar a amânat, iar între timp, politicienii de la putere au legalizat căsătoriile între persoane de același sex.
„S-a dorit un Referendum, dar Patriarhia a spus că să amânăm pentru la anul. Ei știu mai bine, ei dau socoteală. Nu știu dacă se va mai face acum.
Ceea ce știu sigur e că în Grecia au avut posibilitatea să recurgă la Referendum și Mitropolitul a zis că „nu-i vremea, nu-i momentul”. Și iată că e momentul și au legea (de legalizare a căsătoriilor homosexuale – n.r)
Oamenii nu-și dau seama că legile acestea nu sunt legi obișnuite. E o lege cum n-a mai fost niciodată. Niciodată pe pământul acesta, în toată istoria lumii, n-a existat o recunoaștere a căsătoriei între homosexuali”, a explicat Virgiliu Gheorghe.
În opinia sa, după legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, vor urma presiuni pentru acceptarea de către Biserică.
„În momentul în care acești oameni se vor folosi, vor uzurpa sensul cuvântului „familie”, se vor întâmpla niște mutații în mentalul colectiv.
Următorul lucru va fi, după legalizare, scoaterea creștinismului în afara legii. Eu sunt convins, că vor cere, pe baza legilor non-discriminării, ca Biserica să accepte „căsătoriile” între homosexuali.
Nu există că altceva se va întâmpla: ori Biserica va accepta și atunci nu va mai fi Biserică, ori va accepta și va dispărea din spectrul instituțiilor sociale. Vor fi „paria”, vor fi prigoniți de stat”, a precizat Virgiliu Gheorghe.
Virgiliu Gheorghe este bioetician, teolog, autor a numeroase volume și unul dintre cei mai cunoscuți intelectuali creștini.
Patriarhia boicotează Referendumul pentru Familie? După Grecia urmează #Romania? pic.twitter.com/1rc0Na3ZBO
— R3media (@R3media_Ro) March 16, 2024
Coaliția PSD-PNL presează Patriarhia Română să nu susțină Referendumul?
Dacă este adevărat ce spune Virgiliu Gheorghe, atunci motivele nu pot fi decât de ordin electoral.
Noul Referendum pentru Familie, pentru care Comitetul de Inițiativă strânge semnături, este susținut de partidul AUR, cel puțin moral.
În acest context, PSD și PNL, cele două partide de la putere riscă să primească lovitura electorală în plin, dacă se poziționează contra acestui demers.
În ultimul timp, premierul Marcel Ciolacu și-a intensificat vizitele la Patriarhul Daniel. Din decembrie și până acum, premierul Ciolacu l-a vizitat pe Patriarh de cel puțin două ori, ultima vizită petrecându-se la final de februarie.
Anterior, din iunie și până în decembrie, Ciolacu nu-l vizitase niciodată pe Patriarh.
Un alt indiciu ar putea fi faptul că la început de martie, Guvernul Ciolacu a emis o ordonanță, prin care se suplimentează banii de la buget pentru personalul neclerical al Bisericii Ortodoxe Române.
Mai mult, Guvernul ar fi aprobat finanțarea de la buget a salariilor pentru 200 de preoți ce aparțin de Mitropolia Basarabiei, ce aparține tot Bisericii Ortodoxe Române.
În fine, de la anunțarea publicării în Monitorul Oficial a inițiativei cetățenești pentru un nou Referendum, niciun ierarh al Bisericii Ortodoxe Române nu și-a manifestat, măcar verbal, sprijinul pentru acest demers, deși au trecut aproape două luni.
Legea pentru căsătoriile homosexuale, în 2025?
Surse din cadrul coaliției PSD-PNL au susținut, pentru R3media, că legea care va permite parteneriatele civile între homosexuali va fi dată în 2025.
Mai întâi, va fi emisă o așa-zisă „lege a familiei”, care nu va conține nicio referire la acest subiect, urmând ca aceasta să fie modificată ulterior, pentru a permite și parteneriatele civile între persoane de același sex.
În februarie, G4 Media, publicație apropiată de PNL, anunța că se lucrează o „lege a familiei” care va defini „conceptul de familie”.
Reamintim că înainte de legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, Grecia a avut parteneriatele civile pentru aceste persoane.
Același traseu a fost urmărit peste tot în lume și se preconizează și pentru România, cu tot ce decurge din asta: educație școlară, adopții de copii, transgenderism, etc.