ACTUALITATEVIDEO | Granița Poloniei a fost luată cu asalt de sute de...

VIDEO | Granița Poloniei a fost luată cu asalt de sute de migranți. NATO și UE condamnă „tactică hibridă inacceptabilă” a Belarusului de a se folosi de migranți în scopuri politice

Poliția de frontieră poloneză a raportat că sute de migranți au încercat luni să treacă ilegal granița polono-belarusă în apropiere de Kuźnica, iar mulți dintre ei au fost extrem de agresivi. În spatele uriașului grup de migranți au fost prezenți ofițeri înarmați din Belarus.

„Încercarea de a trece granița a fost respinsă. În zonă sunt prezenți militari și polițiști”, a declarat purtătorul de cuvânt al unității Grăniceri Podlasie, Katarzyna Zdanowicz. Ea a adăugat că sunt luate toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea frontierei împotriva migranților. Zdanowicz a remarcat că, în prezent, grupuri mari de migranți se deplasează de-a lungul graniței și aruncă obiecte în gardul construit la frontieră. Grupurile sunt formate în principal din bărbați tineri care încurajează alți migranți să forțeze granița.

Ministerul polonez al Apărării Naționale a postat despre atac pe rețelele de socializare și a atașat un videoclip de la incident.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Poliția de frontieră a subliniat că și mai multe grupuri de migranți sunt conduse la graniță de serviciile belaruse. Ofițerii de la Grăniceri sunt la fața locului și resping cât mai mulți migranți ilegali.

Jurnaliştii independenţi din Belarus au avertizat că serviciile din Belarus i-au împins pe migranţi în pădurea de lângă graniţă. Totuși, televiziunea independentă din Belarus Nexta a explicat că marșul de la graniță a fost organizat chiar de migranții kurzi.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a dat asigurări că peste 12.000 de soldați erau de serviciu la graniță și că împreună cu serviciile Ministerului de Interne sunt pregătiți să apere granița poloneză.

Din cauza evenimentelor de la granița polono-belarusă, o echipă guvernamentală de gestionare a crizei s-a reunit la Varșovia și va discuta în curând situația cu președintele Andrzej Duda, scrie RMX, potrivit Remix News.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Reacții ale NATO și UE

NATO consideră o ”tactică hibridă inacceptabilă” maniera în care Belarusul se ‘folosește’ de migranţi la granița cu Polonia, stat membru al Uniunii Europene și al Alianței, transmite AFP.

”Folosirea migranţilor de către regimul (președintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko ca tactică hibridă este inacceptabilă”, a subliniat luni, într-un comunicat, un responsabil al NATO.

”Suntem preocupați de recenta escaladare de la frontiera dintre Polonia şi Belarus. Cerem Belarusului să se conformeze dreptului internațional”, a adăugat el.

Potrivit responsabilului, NATO va veghea la securitatea membrilor săi, iar secretarul general Jens Stoltenberg continuă să urmărească îndeaproape situația, ”care exercită o presiune” asupra a trei state din Alianţă: Lituania, Letonia şi Polonia.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a chemat, luni, statele membre ale UE să aprobe noi sancțiuni împotriva autorităților din Belarus, responsabile pentru un aflux de migranți la frontiera Poloniei, relatează France Presse.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Instrumentalizarea migranților în scopuri politice este inacceptabilă”, a denunțat ea într-un comunicat. Pe lângă extinderea sancțiunilor împotriva Minskului, ea a spus că UE „va examina cum să sancționeze companiile aeriene din țări terțe” care aduc migranții în Belarus.

„Nu vom ezita să adoptăm sancțiuni, dacă va fi necesar, împotriva companiilor și țărilor care fac jocul contrabandiștilor”, a avertizat la jumătatea lunii octombrie șeful diplomației UE, Josep Borrell, potrivit Cursdeguvernare.ro.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...