luni, octombrie 2, 2023
ȘTIRIVIDEO | Emisiune extraordinară la TVR, despre cazul Mircea Vulcănescu. Fiul Doinei...

VIDEO | Emisiune extraordinară la TVR, despre cazul Mircea Vulcănescu. Fiul Doinei Cornea, apel emoționant: Primari, dați unei străzi numele de Mircea Vulcănescu. Dacă nu se găsesc, schimbați numele străzilor dedicate mamei, în Mircea Vulcănescu

Marți, 27 decembrie, Jurnalul Cultural de la TVR Cultural a dedicat o secțiune importantă, de aproape 20 de minute, cazului bustului Mircea Vulcănescu din piața Sf. Ștefan din Sectorul 2.

Reamintim că până la urmă, proiectul de demolare a bustului lui Mircea Vulcănescu nu a trecut la vot în Consiliul Sectorului 2, în ședința din 28 decembrie.

În cadrul emisiunii, realizatorii au discutat cu toate părțile implicate, inclusiv cu reprezentantul Institutului „Elie Wiesel”. Autorul proiectului de hotărâre de demolare a statuii, PNL-istul Silviu Feroiu, a refuzat să-și argumenteze punctul de vedere.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

În afară de reprezentantul de la „Elie Wiesel”, toate intervențiile au fost în favoarea lui Mircea Vulcănescu. Jurnalista și scriitoarea Marilena Rotaru a criticat dur intenția de a demola statuia economistului și filozofului interbelic.

„ Decizia demolării bustului lui Mircea Vulcănescu din piața Sf. Ștefan din sectorul 2 nu este altceva decât o nouă formă de trădare a valorilor poporului român și a valorilor sale, săvârșite, ca și instaurarea ilegală și ilegitimă a republicii acum 75 de ani, între Crăciun și Anul Nou. În procesul din ce în ce mai vizibil de relativizare al crimelor comunismului se încearcă actualizarea extremismului exprimat de Tribunalul Poporului, instituție comunistă, când la conducerea României se afla Ana Pauker, guvernul Petre Groza și instrumentele de tortură de tip Nicolschi (Alexandru – n.r.).

Iată că Tribunalul Poporului trăiește prin institutul „Elie Wiesel” și cei de pe listele de plată: majoritatea politicienilor și edililor sunt obedienți adversarilor propriului lor popor și dușmanilor omului. Mircea Vulcănescu a fost condamnat de Tribunalul Poporului. Actualizarea acestei condamnări de esență stalinistă, azi, înscrie încă un derapaj moral, de ordinul crimelor, împotriva poporului român și valorilor umanității.

Același derapaj moral, care după 1945, la ordinul bolșevismului estic, demola statuile regilor români și ale intelectualității interbelice, iată că după mai bine de 75 de ani, vine de la progresismul vestic”, a spus jurnalista și scriitoarea Marilena Rotaru.

O poziție emoționantă a avut și Leontin Iuhaș, fiul Doinei Cornea și președintele fundației care-i poartă numele fostei publiciste anti-comuniste. Acesta a îndemnat autoritățile locale din orașele țării să dea străzilor numele lui Mircea Vulcănescu. Dacă nu se găsesc, el s-a arătat de acord ca numele străzilor dedicate mamei sale să fie schimbate în „Mircea Vulcănescu”.

„În ultimul timp am observat că se dă o luptă aprigă împotriva culturii, dar și împotriva martirilor acestui neam, luptă care trebuie, de urgență curmată, până nu va fi prea târziu.

Prin tactici mârșave, s-a încercat schimbarea numelui liceului Mircea Vulcănescu, dar societatea românească s-a mișcat energic și nu s-a reușit.

Acum, forțe antiromânești și nu mă refer la forțe din afară sau la etnici de alte naționalități, români fără niciun fel de suflet, încearcă să treacă cu buldozerul peste Mircea Vulcănescu, pentru memoria noastră.

Este un gest împotriva martirilor neamului românesc, împotriva istoriei.

Fac un apel tuturor primarilor: nu vă fie frică! Dați unei străzi numele de Mircea Vulcănescu. Dacă nu găsiți o stradă potrivită și aici mă adresez primarilor din București și Cluj, care au dat numele mamei unor străzi, ca un gest de sacrificiu cu care mama ar fi de acord, schimbați numele celor două străzi din „Doina Cornea” în „Mircea Vulcănescu”. Sigur că dacă se vor face acțiuni în justiție, sunt de acord ca în numele Fundației să ne implicăm în aceste acțiuni”, a declarat Leontin Iuhas la TVR.

O intervenție puternică în favoarea lui Mircea Vulcănescu a avut și academicianul Răzvan Theodorescu, dar și istoricul Marius Oprea.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

7 COMENTARII

 1. dom’le
  chestia cu Doina Corne honney pot,
  “opozitie controlata”
  e “original maxtor”
  nu promovom aberatiile altora.

  Silviu Brucan critică furibund politica lui Gorbaciov – YouTube

  -pe fundal in conversatie cu Mazilu hoashca spune ceva
  nu e prea placut:
  nu aveti decat sa cereti originalu de la TVR!

 2. În București avem Strada Mircea Vulcănescu, în apropiere de Palatul CFR (Ministerul Transporturilor), în capătul ei e și bustul lui Emil Cioran, e și stație de autobuz Mircea Vulcănescu. Mă mir că “au ratat-o” până acum politrucii de la Elie Wiesel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate