ACTUALITATEVIDEO | Directorul SRI: Securismul, cel mai periculos virus din laboratoarele Securității,...

VIDEO | Directorul SRI: Securismul, cel mai periculos virus din laboratoarele Securității, pătruns adânc în societate. Paranoia, teoriile conspirației, crearea unor temeri false sunt componentele lui de bază

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a afirmat vineri, referindu-se la controversele create de pachetul legilor securității naționale discutat în coaliție, că e o idee total greșită că în anul 2022, serviciile de informații din România ar putea să revină la modelul fostei Securități, relatează news.ro.

El definește noțiunea de „securism”, ca fiind cel mai periculos virus dezvoltat în laboratoarele Securității, „pătruns adânc în societatea românească”. În opinia sa, securismul e „acea idee că în spatele a orice se ascunde un interes obscur și neapărat de rea intenție”, procesul de intenție fără dovezi, manipularea adevărului și întreținerea unui conflict artificial între părți ale societății, iar paranoia, teoriile conspirației, crearea unor temeri false sunt componente lui de bază.

„Este o idee total greșită ca în anul 2022, serviciile de informații din România ar putea să revină la modelul fostei Securități, pentru că acel model era unul care ținea de regimul comunist totalitar, un regim recunoscut universal drept criminal, impus de o putere străină și total opus unei societăți care își dorește libertate, prosperitate și siguranță.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Securitatea a fost mai mult decât o instituție represivă. Ea a devenit, prin puterea discreționară pe care a exercitat-o în anii comunismului, un creator de mentalități, un corector de comportament, un judecător absolut și un administrator cu rol coercitiv al conștiințelor.

Un astfel de virus, și cel mai periculos în opinia mea, este securismul. Securismul este acea idee care presupune utilizarea traumelor societății din perioada comunistă pentru a crea, foarte abil, tocmai o reflexie de tip totalitar. Este acea idee că în spatele a orice, se ascunde un interes obscur și neapărat de rea intenție, că există dușmani în interiorul României, dușmani cu care trebuie să ne luptăm.

Securismul este procesul de intenție fără dovezi, manipularea adevărului și întreținerea unui conflict artificial între părți ale societății, între societate și instituțiile statului, între indivizi și societate. Securismul sapă la temelia oricărui demers de democratizare, ne vrea ținuți pe loc și în conflict unii cu alții.

Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, când în realitate este virusul însuși. În ciuda numelui și originilor sale, securismul nu este apanajul exclusiv al categoriei profesionale care l-a creat.

Eu îmi doresc să putem consolida împreună, instituții ale statului, clasa politică și societatea civilă, pentru ca România să se vindece de securism și să lase, în sfârșit, în urmă practicile fostei Securități. Despre Securitate și securism trebuie să învățăm în manualele de istorie, nu să ne dorim reluarea practicilor lor”, a declarat Eduard Hellvig, șeful SRI.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Acest swcurist execrabil acuza poporul de paranoia pt ca a sesizat abuzurile liberticide ale legii securiste. Tupeistul zice ca poporul e securist. E stupefianta aroganta acestor lichele tradatoare!!!

  2. Off …

    Pe Ed. J. Snowden Securitatea l-a creat ? Declațiile lui i-au fost dictate de ruși ? De chinezi ? De alții mai mici ?

    Sigur „securismul” este produs românesc ? Inclusiv HLS ? „Binomul” de care ne-a înformat presa era lăsat de Securitate, nu de autoritatea tutelară a unui viteaz căpitan de naval ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...