vineri, octombrie 11, 2024
ACTUALITATEVIDEO Brazilia | Opozanții președintelui Lula au luat cu asalt reședința prezidențială,...

VIDEO Brazilia | Opozanții președintelui Lula au luat cu asalt reședința prezidențială, Curtea Supremă și Congresul. O întrebare: DE CE?

Scene haotice au avut loc la Brasilia, capitala Braziliei, acolo unde opozanții președintelui Lula da Silva au luat cu asalt mai multe instituții ale statului.

Reședința prezidențială, Curtea Supremă și Congresul au fost invadate, mii de oameni pătrunzând în clădiri. Clădirile au suferit pagube materiale, inclusiv prin incendiere.

Deși președintele Lula da Silva s-a grăbit să dea vina pe rivalul său din alegeri, Jair Bolsonaro, mulți dintre participanții la protest nu sunt suporteri ai acestuia, ci fac parte dintr-o grupare tot mai numeroasă care cere intervenția armatei și preluarea puterii de către acestea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În opinia lor, Lula da Silva este un președinte ilegitim, iar Constituția Braziliei ar permite o astfel de intervenție pentru restabilirea legalității.

Protesters, supporters of Brazil’s former President Jair Bolsonaro, hold a banner that reads in Portuguese ” Military Intervention” as they storm the the National Congress building in Brasilia, Brazil, Sunday, Jan. 8, 2023. (AP Photo/Eraldo Peres)

Jovem Pan, o rețea de știri locală, a scris că protestul a început pașnic și a scăpat de sub control după ce peste 100 de autobuze cu persoane, aduse din provincie, au intrat în Capitală.

Protestatarii au demolat o baricadă care-i bloca să intre în clădirea Congresului și au copleșit forțele de ordine, deși acestea au folosit gaze lacrimogene.

O țintă pentru protestatari a fost și Curtea Supremă. Motivul e că opozanții lui Lula consideră că instituția a fost explicit de partea acestuia la alegeri. Un protestatar a distrus ușa ministrului justiției, Alexandre de Moraes, acuzat că a orchestrat o campanie represivă de cenzură împotriva oponenților lui Lula.

Acesta din urmă a condamnat evenimentele, numindu-le „barbarism” și pe participanți „fasciști”.El a indicat și spre o complicitate a forțelor de ordine.

„Aceste persoane care se cheamă fasciști, cel mai abominabil lucru din politică, au invadat palatul Congresului. Credem că a fost o lipsă de securitate”, a scris Lula pe Twitter.

El i-a mai acuzat pe polițiști că „nu au făcut absolut nimic”.

Lula a numit un șef suprem responsabil de ordinea publică în districtul Brasilia, investindu-l cu puteri depline până pe 31 ianuarie.

Principalul acuzat, Jair Bolsonaro, a negat acuzațiile și a spus că protestele pașnice sunt parte a democrației, dar „distrugerea și invadarea clădirilor publice, așa cum s-a întâmplat astăzi, dar și cele comise de stânga în 2013 și 2017, nu sunt normale”.

El a respins acuzațiile „fără dovezi atribuite mie din partea șefului guvernului din Brazilia”, refererindu-se la Lula, fără să-i spună pe nume.

Trebuie menționat că Bolsonaro a făcut aceste comentarii din SUA, acolo unde se află. În aceste condiții, se naște întrebarea firească: ce doreau să obțină protestatarii, dacă ar fi fost îndemnați de Bolsonaro, având în vedere că acesta se afla în altă țară?

La fel, nici președintele Lula nu se afla în capitală. El era în regiunea Sao Paolo. Ce-ar fi putut obține protestatarii invadând niște clădiri goale, în condițiile în care principalii actori politici, Lula și Bolsonaro, nici măcar nu se aflau în Capitală?

În urma incidentelor, președintele Lula a primit sprijin și susținere din întreaga lume: liderii politici s-au grăbit să-și manifeste solidaritatea cu liderul brazilian.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE