Actualul vicepremier al Italiei,Matteo Salvini,ar putea face închisoare după ce procurorii italieni au cerut o pedeapsă de șase ani, în procesul în care este acuzat că nu a permis unei nave pline de migranți ilegali să intre în Italia, în vremea în care era ministru de interne.
Salvini a declarat, conform The European Conservative, că cererea procurorilor este o adevarată o „nebunie”.
„Șase ani de închisoare pentru blocarea debarcărilor ilegale și apărarea Italiei și a italienilor? O nebunie. Apărarea Italiei nu este o crimă și nu voi renunța, nici acum, nici niciodată”, a scris Salvini pe X.
Salvini, partener în coaliția premierului Giorgia Meloni, este judecat pentru o presupusă „privare de libertate și abuz în serviciu” pentru că a împiedicat debarcarea la Lampedusa a navei Open Arms, condusă de un ONG spaniol, și „a ținut 147 de migranți pe mare timp de săptămâni”.
Într-un mesaj video pe X, vicepremierul a descris în detaliu evenimentele care au condus la decizia sa de a împiedica debarcarea în Italia:
„La 29 iulie 2019, o navă a unui ONG spaniol, Open Arms, pornește din Syracuse și se îndreaptă spre Lampedusa. Aceasta nu va ajunge niciodată la Lampedusa. Brusc, își șterge destinația din jurnalul de bord și se îndreaptă spre coasta libiană.
Pe 1 august, reușește să intercepteze o ambarcațiune cu imigranți ilegali la bord. Din acel moment, începe să navigheze prin Mediterana, adunând mai mulți imigranți ilegali și îndreptându-se spre Italia. La 20 august, ajunge în largul coastelor Siciliei cu 164 de imigranți ilegali la bord.
În zilele precedente, nava a refuzat cu încăpățânare orice cerere de ajutor, asistență sau debarcare în alte porturi decât cele italiene. Au refuzat Tunisia, Malta, chiar și statul de pavilion, și anume Spania. Mai mult de douăzeci de zile de navigație în Marea Mediterană, cu toți acești imigranți ilegali la bord, când ar fi avut nevoie de doar 72 de ore pentru a ajunge în Spania.
Această navă spaniolă a refuzat, nu o dată, ci de două ori să debarce imigranții ilegali în două porturi puse la dispoziție de Spania și chiar a refuzat ajutorul unei nave militare trimise de guvernul spaniol.
În timpul călătoriei pe Mediterana a navei Open Arms, am salvat și debarcat întotdeauna persoanele bolnave, femeile însărcinate și minorii aflați la bord.
Împreună cu colegii mei din guvern, am semnat interdicția de a intra în apele teritoriale italiene. Datorită acțiunilor guvernului meu, debarcările, decesele și disparițiile din Marea Mediterană au scăzut. În anul anterior preluării mandatului meu, au avut loc 42 700 de debarcări ilegale. În timpul mandatului meu la Ministerul de Interne, sosirile au fost reduse la 8 691. După mine, din păcate, debarcările au crescut din nou, depășind 21 000 în aceeași perioadă.
Această navă spaniolă nu a fost niciodată împiedicată să plece nicăieri, cu excepția Italiei, deoarece nu mai puteam fi tabăra de refugiați pentru toată Europa. Niciun guvern și niciun ministru din istorie nu a fost vreodată acuzat sau trimis în judecată pentru apărarea granițelor propriei țări.
Articolul 52 din Constituția italiană prevede: „Apărarea patriei este o datorie sacră pentru fiecare cetățean”.
Mă declar vinovat de apărarea Italiei și a italienilor. Mă declar vinovat de respectarea promisiunii pe care am făcut-o”, a explicat Salvini, conform MihailNeamțu.
6 anni di carcere per aver bloccato gli sbarchi e difeso l’Italia e gli Italiani? Follia.
Difendere l’Italia non è un reato e io non mollo, né ora né mai. pic.twitter.com/auWMYHBqsM— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) September 14, 2024
„Acuzarea a cerut ca fostul ministru de interne Salvini să fie condamnat la șase ani”, a declarat pentru AFP avocatul Open Arms, Arturo Salerni, în timp ce «procesul lung și dificil» se apropie de final.
Un verdict în acest proces, care a început în octombrie 2021, ar putea veni luna viitoare, a spus el. Salvini ar fi liber să facă apel la orice decizie.
Premierul Meloni a criticat, de asemenea, procurorii și a promis să continue să îl sprijine pe Salvini.
„Este incredibil că un ministru al Republicii Italiene riscă 6 ani de închisoare pentru că și-a făcut treaba apărând frontierele națiunii, așa cum prevede mandatul primit de la cetățenii săi”, a scris ea pe X.
„Transformarea într-o infracțiune a datoriei de a proteja frontierele italiene de imigrația ilegală este un precedent foarte grav. Solidaritatea mea totală cu ministrul Salvini.”
Procurorul Geri Ferrara a declarat în fața tribunalului din Palermo, în Sicilia, că există «un principiu-cheie care nu este discutabil».
„Între drepturile omului și protecția suveranității statului, drepturile omului sunt cele care trebuie să prevaleze în sistemul nostru, din fericire, democratic”, a spus el.
Nava a fost pe mare timp de aproape trei săptămâni înainte ca un tribunal să dispună debarcarea migranților ilegali pe insula Lampedusa.
Membrii organizației Open Arms au declarat că bunăstarea fizică și mentală a migranților a atins un „punct critic”, deoarece condițiile sanitare de la bord au devenit groaznice, inclusiv o epidemie de scabie. Salvini, ministru de interne la acea vreme, a declarat în ianuarie că a înțeles că „situația nu era în pericol” la bordul navei.
„POS-ul (port sigur) ar fi trebuit să fie furnizat imediat și fără întârziere”, a declarat sâmbătă procurorul Marzia Sabella, potrivit rapoartelor mass-media italiene.
În 2019, sub conducerea prim-ministrului Giuseppe Conte, Salvini a pus în aplicare o politică de „porturi închise” prin care Italia a refuzat intrarea navelor ONG de „salvare a migranților” blocate în timpul traversării Mediteranei. Aceasta a fost o măsură dură împotriva traficanților care operează ambarcațiuni între Africa de Nord și Italia și Malta, cea mai mortală traversare a migranților din lume. Și, după cum subliniază Salvini în mesajul său video, politica a funcționat. „Datorită acțiunilor guvernului meu, debarcările, decesele și disparițiile în Marea Mediterană au scăzut. În anul anterior preluării mandatului meu, au avut loc 42 700 de debarcări ilegale. În timpul mandatului meu la Ministerul de Interne, sosirile au fost reduse la 8.691. După mine, din păcate, debarcările au crescut din nou, depășind 21.000 în aceeași perioadă. ”
O mare parte a procesului s-a axat pe determinarea faptului dacă decizia și responsabilitatea în acest caz aparțineau guvernului Conte sau doar lui Salvini.
Salvini s-a confruntat anterior cu un proces similar, fiind acuzat că a refuzat să permită debarcarea a 116 migranți de pe o navă a pazei de coastă italiene în iulie 2019. Însă acesta a fost respins de o instanță din Catania în 2021.
A protejat nu numai granita Italiei dar si granita Schengen. Omul asta merita o medalie, dar satanistii care vor Europa distrusa cu orice pret il condamna. Imigrantii sa ramana la ei acasa! Sunt tradatoare actiunile acelor oengeuri care au sau platesc nave care sa aduca imigranti in Europa.