Andrew Abir, guvernatorul adjunct al Băncii Israelului, a spus recent că numerarul tradițional a fost cândva competitiv cu alte metode de plată, dar rolul său s-a „erodat” din cauza limitărilor tehnologice, pe măsură ce finanțele devin din ce în ce mai digitale, potrivit Cryptoslate.
Abir a făcut declarația în timpul discursului său la conferința „Motoarele ecosistemului israelian” din 16 aprilie. El a anunțat, de asemenea, testarea unei noi monede digitale a băncii centrale numită șekel digital.
Sandbox-ul bazat pe API va permite entităților financiare, companiilor fintech și altor participanți să participe și să dezvolte metode de utilizare pentru șekel digital.
Banca Israelului vrea să dea drumul șekel digital
Oficialul băncii centrale a spus că CBDC-urile au potențialul de a deveni un „catalizator de încredere”. Potrivit acestuia, ele vor crește competiția financiară între bănci. CBDC vine de la Central Bank Digital Currency – o formă de bani care există doar în formă digitală.
În ciuda observațiilor pozitive și a evoluțiilor legate de un CBDC, Banca Israelului nu a confirmat cu nicio certitudine că va crea sau va emite un șekel digital începând cu aprilie 2024.
Pe pagina web a băncii se precizează în prezent că „va fi pregătit un plan care poate fi pus în acțiune în viitor dacă condițiile o justifică”. Acest lucru ar urma să fie făcut după contabilizarea potențialelor costuri și riscuri.
În ciuda rezervelor sale, Banca Israelului a desfășurat mai multe inițiative care implică șekelul digital. În martie, banca a discutat despre arhitectura logică pentru un sikel digital pe baza rezultatelor unui experiment numit „Proiectul Sela”.
Într-un experiment anterior numit „Project Icebreaker”, banca a explorat utilizarea CBDC-urilor cu amănuntul în plățile transfrontaliere.
Totuși, vice-guvernatorul nu a vorbit despre riscurile pe care le reprezintă o lume fără cash. Absența numerarului ar face vizibile pentru diferite entități statale sau supra-statale toate tranzacțiile pe care cetățenii le fac.
Mai multe țări din Europa, printre care Elveția, Austria, Suedia, Norvegia și România au luat sau doresc să ia măsuri de protecție a numerarului.
În România, în octombre 2023, Partidul AUR a anunțat lansarea pentru declanșarea a două referendumuri de modificare a Constituției. Este vorba despre căsătoria între un bărbat și o femeie și dreptul la numerar.