duminică, aprilie 14, 2024
ACTUALITATEViaţa familiei cu 9 copii a preotului ieşean Ionuţ Alexandru şi a...

Viaţa familiei cu 9 copii a preotului ieşean Ionuţ Alexandru şi a preotesei Ionela, desprinsă parcă din minunatele cărţi cu basme nemuritoare

Cu o familie numeroasă, preotul Ionuţ Alexandru Figher, slujitor al Parohiei „Sfânta Treime” Frenciugi din comuna Drăguşeni, judeţul Iaşi, duce o viaţă liniştită alături de preoteasa sa, Ionela. Cei nouă copii de care se îngrijesc împreună sunt bucuria lor de zi cu zi. Datorită micuţilor, nu există termenul „plictiseală” în familia lor, mai ales că nicio zi nu seamănă cu alta. Cel mai mare copil are 14 ani, iar cel mai mic şase luni. În creşterea lor se implică doar preotul şi preoteasa, cei doi căsătorindu-se pe când aveau doar 23 de ani.

„Nu ne plictisim niciodată”

În vârstă de 38 de ani, părintele paroh Ionuţ Alexandru Figher se bucură de cei nouă copii, dintre care şapte fete şi doi băieţi, care îi împlinesc atât pe el, cât şi pe soţia sa. Cu toţii locuiesc în casa parohială de la Frenciugi. „M-am lăsat în voia lui Dumnezeu, nu mă gândeam în copilărie că voi avea copii mulţi. Noi avem acelaşi duhovnic de peste 20 de ani, iar duhovnicul ne-a încurajat şi ne-a susţinut cu rugăciunea. Avem şapte fete şi doi băieţi, desigur, este posibil să avem şi mai mulţi copii în viitor. Eu şi preoteasa ne completăm, ne împărţim atribuţiile, nu ne plictisim niciodată, avem animale, plante, pomi. Cei mici ne mai ajută unde pot, nu a fost întotdeauna uşor. Când ne-am mutat în casa parohială, în 2010, am avut condiţii foarte grele. Cu timpul, am renovat casa, am muncit pentru tot ce avem aici”, a declarat preotul Ionuţ Alexandru Figher pentru Bună Ziua Iaşi.

Preotul Ionuţ Alexandru Figher este mâhnit pentru că tinerii din ziua de astăzi nu mai aduc pe lume mulţi copii. „Sunt mai multe cauze. Comoditatea, situaţia financiară, educaţia occidentală, concepţia greşită referitoare la copii… Însă în spatele oricărui motiv se ascunde lipsa credinţei. «Trăieşte-ţi viaţa», aşa gândesc mulţi. Alţii planifică. Când vrea Dumnezeu nu vor ei. Se păzesc. Când vor ei nu mai vrea Dumnezeu… Îi sfătuiesc să aibă credinţă, să nu se păzească, să meargă la Sfânta Liturghie, să aibă un duhovnic şi să se împărtăşească. Sunt multe mijloace de distragere. Şi anturajul e foarte periculos. Biserica, şcoala, munca, voluntariatul, aceştia sunt pilonii solizi pentru tineri. Avem biblioteca parohială, dar nu vin să citească”, a menţionat preotul Ionuţ Alexandru Figher.

Nume de sfinţi pentru copii

Prenumele micuţilor lui sunt inspirate din Biblie, diferenţa dintre ei fiind de maximum doi ani: „Ecaterina are 14 ani, Ştefan -12, Maria – unsprezece ani, Vasile – nouă ani, Filoteia – opt ani, Petronia – şase ani. Apoi, Nectaria – patru ani, Elisabeta – doi ani, Teodosia – şase luni. Ne-am inspirat din Biblie, sfinţii cei mai apropiaţi de perioada în care s-au născut”, a precizat preotul Ionuţ Alexandru Figher. Cu toţii locuiesc la casa parohială din Frenciugi unde au dezvoltat o frumoasă gospodărie.

„Au loc unde să se joace în curtea casei parohiale, facem naveta cu maşina de trei ori pe zi la Negreşti. Dimineaţa ducem doi la grădiniţă şi trei la clasele primare. Iar la ora prânzului îi aduc de la şcoală pe cei de dimineaţă şi îi las pe ceilalţi doi din clasele gimnaziale. Avem găini, gâşte, raţe. Avem trei porci, grădină de legume, livadă cu pomi fructiferi. Preoteasa găteşte pentru toţi. Muncim cu toţii, cei mai mari mai întind rufele, le dăm sarcini potrivite vârstei. Au copilăria lor. Copil cuminte şi baba frumoasă… Este zicala… Îi mai ţinem din scurt uneori, ca sa nu depăşească măsura. La ţară, treaba nu se termină niciodată, întotdeauna este ceva de făcut, se îmbină cele personale cu cele profesionale, ale preoţiei. O parte dintre enoriaşi mă susţin, o parte nu, nici Dumnezeu nu i-a mulţumit pe toţi. Unii îl cinsteau, alţii îl batjocoreau şi vorbeau de rău. Cam aşa e şi azi”, a menţionat Ionuţ Alexandru Figher.

Prunci botezaţi de Mitropolitul Teofan

Un alt aspect frumos îl constituie faptul că Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, obişnuieşte să săvârşească slujba botezului pentru copiii preoţilor cu familii numeroase. Aşa se face că în anul 2019, Mitropolitul Teofan a oficiat Taina Botezului pentru cel de-al şaptelea copil al părintelui Ionuţ Alexandru Figher, prunca Nectaria. Deasemenea, IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat Taina Botezului pentru şi cel de-al cincilea copil, prunca Filoteia, în anul 2016, şi pentru cel de-al patrulea copil, Vasile, în anul 2015. În parohia Frenciugi, preotul Ionuţ Alexandru Fingher desfăşoară mai multe activităţi în care implică tinerii comunităţii prin ateliere şi tabere pentru copii.

Arhiepiscopia Iaşilor derulează un amplu program de sprijinire a familiilor cu mulţi copii. Prin proiectul „Sfântul Stelian” de solidaritate pentru familia cu mulţi copii, Departamentul Pro Vita oferiră ajutor periodic (alimente, haine, sprijin medical) în funcţie de nevoile specifice pentru 203 familii din judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ. Deasemenea, oferă burse de studiu lunare (în valoare de 300lei/copil) pentru 30 de tineri din familii numeroase şi organizează anual întâlniri de vară dedicată copiilor din aceste familii numeroase, unele dintre ele cu poveşti de viaţă incredibile.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE