joi, septembrie 21, 2023
ȘTIRIVasile Lupașc despre filmul Netflix cu Vlad Țepeș: Naționalism turc și propagandă...

Vasile Lupașc despre filmul Netflix cu Vlad Țepeș: Naționalism turc și propagandă neo-otomană. Ei își văd de drum fără a-și denigra eroii. Naționalismul, chiar atât de scârbos, este virtute la alții, iar o formă mult mai ușoară, la noi, este vină de neiertat!

Scriitorul Vasile Lupașc, unul dintre cercetătorii în amănunt a vieții lui Vlad Țepeș, a comentat serialul „Rise of Ottoman”, în care sezonul 2 este axat pe duelul lui Mahomed al II-lea cu domnitorul român.

El a scris, pe o rețea de socializare, că serialul reprezintă „propagandă neo-otomană”. Vasile Lupașc consideră că turcii și-au urmărit interesul, promovându-și eroii, în timp ce românii nu fac același lucru.

„Comentând despre un film ce duhnește a naționalism turc si propagandă neo-otomană, un film care proslăvește un cuceritor, un distrugător de culturi și popoare, mulți ”pricepuți” în ale istoriei se declară mulțumiți că nu s-au folosit studiile”naționaliste” ale istoricilor români care au scris despre Vlad.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Naționalismul , chiar atât de scârbos, este virtute la alții, iar o formă mult mai ușoară, la noi, este vină de neiertat! Cum vine asta?
Mahomed Cuceritorul (!) a fost mult mai rău în epoca decât este astăzi Putin. A atacat mai multe popoare, a distrus mai mult, a fost o amenințare mai mare pentru Europa. Dar Doamne ferește să spunem sau să acceptăm adevărul despre Vlad. Asta ar fi curat naționalism! Deci inacceptabil!”, a scris Lupașc.

Acesta a revenit cu precizări, arătând că se referă la românii care laudă naționalismul altora, dar îl critică pe cel românesc.

„Filmul este bun si un mare bravo Turciei pt realizarea lui. Ei iși văd de drum fara a-și denigra eroii. Ca nu este totul adevarat, asta este alta discutie! Postarea mea se refrea la felul in care multi români se raporteaza la istoria noastra.Tot ce este bun la altii, este gresit la noi”, a explicat scriitorul.
Vasile Lupașc Sfințeș este binecunoscut pentru trilogia sa istorică de mare succes „Răstignit între Cruci”, dar și al cărților audio „Străjer la Porțile Raiului”, „Furia Zimbrului” sau „Prin Iadul Tătarilor”, toate disponibile gratuit pe internet, aici

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

3 COMENTARII

 1. Filmul, la prima vedere, pare echilibrat în prezentarea romanilor vis a vis de turci. Faptul ca acțiunile lui Vlad sunt prezentatoare ca răzbunare pentru perioada când a fost ostatec, deși a fost tratat ca frate a lui Mahomed, asa cum reiese din film, ii pune o aura de sadic, ne recunoscător. Ma îndoiesc ca la Curtea sultanului erau reținuți ca garanție numai copii domnilor romani și aceștia erau crescuți împreună cu copilul sultanului. Nu cred ca exista nație are sa nu-și cosmetizare istoria.

 2. Perfect nemulțumit de jurnaliștii dvs., d-le Șomănescu!

  Spuneți-le să ne povestească despre argumentele turcilor către propria populație, cum își prezintă autoritățile „măreția” către propriul popor (în școli etc.)!

  Să pricepem și noi cum se laudă. Precum mărețele democrații de azi ?

  P.S.

  „Scriitorul Vasile Lupașc, unul dintre cercetătorii în amănunt a vieții lui Vlad Țepeș […]”

  „ai”

  „Mahomed Cuceritorul (!) a fost mult mai rău în epoca decât este astăzi Putin.”

  Putin ar mai avea ceva timp …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate