duminică, iulie 21, 2024
ACTUALITATEVasile Bănescu, replică elegantă pentru CTP: Oricât de feroce inteligent ai fi,...

Vasile Bănescu, replică elegantă pentru CTP: Oricât de feroce inteligent ai fi, acest dar nu e niciodată suficient pentru a putea cunoaște real ceea ce aprioric disprețuiești și dezonorant detești

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a postat pe Facebook un mesaj ce pare a fi o replică pentru Cristian Tudor Popescu. Acesta i-a comparat pe credincioșii care au participat la Pelerinajul de Sfânta Paraschiva de la Iași cu niște teroriști.

„Poticnirea de Sfinți și de cinstirea lor.

A invoca Sfânta Scriptură pentru a demonstra, folosindu-te de armele adversarului, că o parte din cultul Bisericii este impostură, dar și pentru a-L „apăra” pe Hristos, Dumnezeul în care spui că nu crezi, dovedește doar că subestimezi Scriptura, că o citești ca pe un roman SF și că oricât de feroce inteligent ai fi, acest dar nu e niciodată suficient pentru a putea cunoaște real ceea ce aprioric disprețuiești și dezonorant detești“, a precizat Bănescu.

Bănescu: Un minus de cunoaștere, nu o „minus cunoaștere”

Bănescu accentuează faptul că nu doar „cele văzute” reprezintă realitatea. El aduce în discuție Sfânta Tradiție care a asigurat continuitatea de 2 ori milenară a Bisericii.

„A crede că realitatea se epuizează în „cele văzute”, că tot ce nu poți pipăi nu este, că tot ce nu e menționat „expressis verbis” în cărțile care compun Biblia o transformă pe aceasta în opusul rudimentar al tratatelor de știință modernă care, chipurile, ar contrazice-o, a nu ști că dincolo de Scriptură – care, logic, nu a consemnat decât parțial cuvintele lui Hristos, ale apostolilor și conlocutorilor Săi – a crescut Tradiția ca parte a memoriei comunității Bisericii universale rămase fidelă Adevărului, toate acestea indică doar un minus de cunoaștere. Nu o „minus cunoaștere”“, a punctat, elegant, Vasile Bănescu.

„El e același ieri și azi și în veci”

„Dacă existența oamenilor sfinți – ajunși pe treptele cele mai înalte ale bunătății, ale curăției sufletești și trupești, pe treapta clarității morale prin dobândirea discernământului – nu poate fi contestată de nicio minte rațională, sănătos analitică și moral teafără, dacă după moarte trupurile curate ale acestor persoane sfinte nu au putrezit ca ale aproape tuturor oamenilor, ci s-au păstrat în mod minunat intacte și înmiresmate, asta nu e o culpă a Bisericii care respectă cu venerație sfințenia ca autentic ideal al omului (abia nerespectarea ei e compromițătoare), nici vina celor ce-i cinstesc pe sfinți în integralitatea persoanei formate din suflet și trup deopotrivă sfințite prin har (noțiune absolut „cool” care trebuie aprofundată în context), cinstind în ei și în moaștele lor pe Hristos Însuși care e „minunat întru sfinții Săi”, nu împotriva lor, și care lucrează în mod evident prin ei inclusiv în secolul 21.

Întrucât „El e același ieri și azi și în veci”“, își încheie Bănescu mesajul.

Reamintim că Patriarhul Daniel a făcut și el, de curând, o aluzie la declarațiile lui Cristian Tudor Popescu. Potrivit întâistătătorului BOR, „credincioșii nu cinstesc oase, cum afirmă unele persoane nepregătite, neinformate sau rău intenţionate. Aceștia se întâlnesc cu persoana sfântului“.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. Bănescu e cam penibil să il suspecteze pe CTP de inteligență.

  Bănescu este jenant chiar si când zice ceva bine: stil prolix, parade lexicale, imitație proastă de Cacapievici, Caconschi și Cacahagi

  un trădător despre care peste ani de zile vom afla că este ofițer al serviciilor in misiune de a diviza conservatorii și a-i mâna să voteze aceleași partide securiste de sistem PMP, PNL. Asta explică otrava acestui perfid purtător de cuvânt care nu are pagină oficială și vorbește de capul lui in numele BOR.

 2. -feroce inteligent?

  6 iul. 2011 — Se pare că femeia de 44 de ani şi-a omorât mama şi apoi s-a sinucis. Cristina Manuela Verona era jurnalistă şi expertă în comunicare.
  Prietena Cristinei Verona, jurnalista Alison Mutler de la Associated … moartă în casa din Primăverii:
  „Era un om cu o inteligenţă feroce”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE