luni, mai 20, 2024
ACTUALITATEVasile Bănescu: Nu a existat şi nici nu putea să existe anul...

Vasile Bănescu: Nu a existat şi nici nu putea să existe anul acesta vreo discuţie oficială despre restricţii de Paşti

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a afirmat marți că nu a existat anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști, deciziile referitoare la perioada pascală urmând a fi rodul exclusiv al unui dialog „absolut obligatoriu” dintre autorități și cultele religioase.

„Nu a existat şi nici nu putea să existe anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paşti şi nu este corect să declanșăm speculații în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum. Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități şi cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituţionalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spaţiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat şi cultele religioase (ai căror membri compun covârşitoarea societate civilă) şi să inducă un nefiresc orizont sumbru de așteptare în societatea creștină din România”, a spus Bănescu într-o declaraţie transmisă presei.

Declarația vine în contextul în care Președintele Klaus Iohannis a spus că se va restricționa circulația începând cu ora 22:00, dar nu va fi lockdown de Paști.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Vasile Bănescu a arătat că „tema imaginatelor restricții de Paşti de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistență, persoane din Biserică sau din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situații limită şi conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învăța ceva din trecutul recent”.

„Altfel, cum să te trezești că programezi cu luni înainte restricţii imaginabile sau nu? Restricții care raportate la cel mai ordonat şi curat spațiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

8 COMENTARII

 1. Citind foarte târziu acest comentariu, mă simt obligat să răspund, deoarece văd că se pot crea periculoase confuzii (cu toate că mi s-a părut că am fost destul de clar în scriitura mea).

  Nu mă refeream la Prea Fericirea sa, Patriarhul Daniel în comentarii, care este – bineînțeles – Patriarhul meu și al nostru și pe care îl port în inimă, dar totodată pe care îl și respect și ascult – cel puțin până la proba contrarie.

 2. Titlu pe g4media:

  “Posibilele restricții de Paști, combătute de Arhiepicopul Tomisului: „Biserica nu-i a celor care sunt autorități vremelnice”/ Replica BOR: „Nu este corect să declanșăm speculații în marginea unei probleme majore”

  “Informațiile apărute în spațiul public, cum că s-ar putea introduce noi măsuri restrictive de Paști, l-au făcut imediat pe Arhiepiscopul Tomisului să iasă cu noi comentarii provocatoare: „Iată și noi suntem amenințați în aceste zile căci, cine știe, poate trebuie să se închidă și bisericile. Nu se vor închide la noi, să luptăm împreună și să ne mărturisim credința”, a spus părintele, recent la una dintre slujbele sale, conform telegrafonline.ro.

  IPS Teodosie a continuat, criticând autoritățile statului: „Biserica nu-i a celor care sunt autorități vremelnice, biserica aparține lui Dumnezeu și ne aparține și nouă celor ce ne rugăm. Cei care nu pot și nu știu să se roage pot să spună orice, dar noi ne vom ține rânduiala”.

  Nu e prima oară când IPS Teodosie contestă măsurile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Anul trecut, acesta amenința că având independență în parohie va reface Slujba de Înviere, în pofida criticilor reprezentanților BOR care au subliniat că „adevărata slujbă” a avut loc deja și că decizia arhiepiscopului Tomisului este „asumată integral” de acesta.

  Comentariul recent lansat de IPS Teodosie a fost comentat, de asemenea, de Biserica Ortodoxă Română (BOR). Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a subliniat că în prezent se discută despre „imaginate restricții de Paști” și că persoane din Biserică „au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent”.

  Ia spuneți, unde e Biserica? În ÎPS Teodosie sau in fanfaronul de la Patriarhiei?

  Și cum se face că toate comunicatele oficiale BOR plac mai mult presei progresiste (și dumneavoastră – se pare, o dezamăgire), decât credincioșilor simpli, pentru care da e da și nu e nu?

 3. Există o biserică oficială (care nu de putine ori a fist cucerită de puterea lumească – ultima fiind “biserica vie” sovietică) și una profundă. Nu vă trimit la tona de scrieri patristice, dar și profeții atestate, ci doar la Vedenia Sfântului Ioan de Kronstadt (răpit de Sfântul Serafim de Sarov), în care acesta si-a dorit să se închine intr-un lăcaș de cult “ortodox” de cult din viitor, dar a fost oprit brusc de Sfântul Serafim. De ce, dacă ați citit știți, dacă nu, puteți cu ușurință afla. Nu sunt încă chiar timpurile acelea, dar…

  Alta intrebare: Biserica Georgiei face parte din Biserica Universală sau nu. Știu ca sunteți destul de inteligent să percepeți aluzia.

  Faptul că nu sunt de acord – doar un exemplu – ca vaccinurile covid absolut interzise oricărui ortodox dpdv bioetic si teologic (linii celulare de fetuși avortați – păcat strigător la cer/ părtășie la acest pacat) au fost promovate pe Trinitas Tv la o oră de maximă audiență, dar și faotul ca Biserica nu face nimic împotriva slujitorilor sai care promovează o asemenea abominațiune – și sunt vocal împotriva acestui fapt, aceasta ma face să am “o problemă de orgoliu și mândrie”? Îmi pare rău, dar în acest caz aveți o vedere foarte limitată a ceea ce înseamnă Biserică. Am auzit cu toții de sinodalitate și e foarte frumos. Dar de sobornicitate am auzit? De pliromă? Este Sfântul Sinod infailibil? Sau orice episcop? Nu mai vorbesc de un purtător de… Vorbe? Nu e! Biserica e infailibila in totalitatea ei SOBORNICEASCA, nu sinodala, stimate domn.

  Să ne vedem de lungul nasului : sunt de acord! Vă pun o intrebare in spirit de glumă: De unde știți cât am eu nasul de lung sau de scurt? Că pe-al dumnevoastră sigur l-ați văzut mai lung decât… al meu! Comic.

  Să știți ca se poate răspunde în asemenea cazuri și fără răutate. Sau dumneavoastră ați confundat un strigăt de durere și disperare cu altceva? Sau credeți ca dacă un reprezentant oficial al Bisericii face o nedreptate, trebuie să i-o trecem cu vederea? Mai ales cand acesta printr-un limbaj profund neortodox ironizează pe cei care au neliniștea cea bună?

  Vă mai intreb ceva: am vazut cu câtă abnegație ați luptat pentru marșul de Duminică și vă felicit… Dar ce te faci când prigonitorul îți da peste nas (că văd că vă place să vă referiți la nasuri) exact cu citate din comunicatele oficiale ale Bisericii sau ale vre-unui Ierarh sau chiar ale Părintelui Patriarh?

  PS: Nu sunt nici sectar, nici stilist, nici așa numit “nepomenitor”. E foarte posibil să nu recunoașteți, dar m-ați judecat dintr-o părere (imaginație, preconcepție), în lumina căreia n-ați mai încercat să percepeți măcar prin fireasca empatie umană, duhul textului, ci l-ați catalogat pe emitent pe loc, distrugând pe loc șansa de a simți duhul in care am scris. Se numește înfierbântare (nu vă supărați, că m-ați numit mult mai rău de atât – și vă mulțumesc pentru asta – mai ales că nici eu nu m-am suparat).

  PS: Dacă doriți să vă trimit părerea mea pe larg în legătură cu atitudinea ce mi-ați insinuat-o, v-o pot trimite în privat, după cum îmi veți indica (dacă o veți face), pentru că la rândul meu mă interesează ce credeți, deoarece vă urmăresc încă de când v-ați apucat de scris. Asta dacă nu cumva acceptați să public chiar aici, într-un comentariu. Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră.

  Gânduri bune întru Hristos (parcă El era totuși Biserica și noi toți întru El, nu?)!

 4. Dragă Biserică oficială, nu te-ai săturat să îți ironizezi si să îți jignesti proprii credincioși – pe cei mai “fierbinți” dintre ei, care pe bună dreptate sunt îngrijorați, nu așa cum insinuati voi. Nu așa ați spus și anul trecut? Când ați interzis până și preoților să facă vizite pastorale in starea de Urgență, să spovedească oamenii și care ați interzis mai apoi Sfântul Maslu in vreme de boală (asta fiind efectiv ateism)? Nu vă e frică de Hristos? Că de respect față de credincioși și mult clamata dragoste – pe care ați dus-o in derizoriu – nici nu poate fi vorba…

  • Nu există o Biserică „oficială” sau neoficială. Există doar o Biserică și punct. Cine se simte jignit de acțiunile Bisericii de care aparține are o problemă de orgoliu și mândrie. Să ne vedem lungul nasului.

   • După ce m-am gândit mai bine, cred că într-adevăr, o exprimare mai fericită ar fi fost “Biserică administrativă”. In rest, susțin in continuare ce am scris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE