ACTUALITATEVasile Bănescu, despre „Chinuitul text anticlerical afișat pe un panou la așa-numita...

Vasile Bănescu, despre „Chinuitul text anticlerical afișat pe un panou la așa-numita expoziție a „Muzeului Kitsch-ului”: Este nu doar nedrept și inept, ci și abject

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a comentat în termeni foarte duri expoziția de la AFI Cotroceni a unui „Muzeu al Kitsch-ului”, care include și obiecte sfinte pentru creștini.

El a spus pentru siteul stiripesurse că generalizarea a unor derive punctuale este perfidă.

„Chinuitul text anticlerical afișat pe un panou la așa-numita expoziție a „Muzeului Kitsch-ului” dintr-un mall bucureștean nu păcătuiește, desigur, prin denunțarea kitsch-ului religios (ivit relativ recent în orice spațiu confesional), ceea ce face cu mâhnire și bună intenție orice bun cunoscător al curatei tradiții culturale creștine și al tezaurului artistic inestimabil al Ortodoxiei, ci prin perfida generalizare a unei punctuale derive estetice sau morale la adresa tuturor preoților și, in extenso, la adresa Ortodoxiei însăși. Ceea ce este nu doar nedrept și inept, ci și abject. Ca orice programatică generalizare, adică siluire a logicii și a bunului-simț!”, a spus Bănescu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a adăugat că înfierarea Bisericii a fost hrănită mereu din utopia socialistă, neo-marxistă.

„Înfierarea publică a Bisericii, Ortodoxe sau nu, a fost constant hrănită de ideologia sacrilegă a socialismului utopic, fie el marxist-leninist, fie nazist, fie, recent și consistent, neomarxist. Ideologie care a urâțit o prea mare parte de lume, transformând-o într-un sumbru regat al kitsch-ului gândirii și trăirii.

Numitorul comun al acestei ideologii falsificatoare de realitate și încă prizate în cercuri paupere cultural, a rămas constant detestarea Cerului, a clerului, a culturii veritabile, a manifestărilor credinței și, inevitabil, malformarea intelectuală și morală a celor seduși de ea. A celor ce-și exhibă azi repulsia față de kitsch chiar în templele consumismului, adevărate capodopere arhitectonice ale distincției și bunului-gust scoase la tarabă.”, a precizat Vasile Bănescu pentru știripesurse.

Reamintim că expoziția de la AFI Cotroceni a fost criticată și de expertul în libertate religioasă, Cătălin Raiu, care a numit-o „exemplu de analfabetism religios”.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...