marți, martie 28, 2023
ACTUALITATEVarujan Vosganian nu se miră de poziția Austriei în cazul Schengen: S-a...

Varujan Vosganian nu se miră de poziția Austriei în cazul Schengen: S-a opus, în momentele noastre sublime, unității statale și consolidării națiunii române. Statul român nu este vasalul nimănui, ci un stat demn, egal celorlalte state ale Uniunii Europene

Scriitorul Varujan Vosganian nu este surprins de poziția Austriei în cazul intrării României în Schengen. El a scris, într-o postare, că Austria s-a opus mereu României în momentele importante.

„Indiferent de rezultatul de mâine, privind aderarea la spațiul Schengen, țara noastră este pusă, în aceste zile, într-o situație umilitoare, de neacceptat. România nu e un student care să aștepte cu sufletul la gură rezultatul examenului, cerșind bunăvoința examinatorilor, ci un stat suveran, unul dintre cele mai mari ale Uniunii Europene, cu tradițiile și valorile sale, cu o istorie din care ne-am luat partea noastră de suferință, în timp ce alții își luau partea lor de câștig.

Faptul că România îndeplinește criteriile de aderare la Spațiul Schengen ține de domeniul evidenței. Nu e de mirare poziția Austriei care, nu de azi, de ieri, s-a opus, în momentele noastre sublime, unității statale și consolidării națiunii române. Ceea ce e, însă, surprinzător e faptul că niciun alt șef de stat și de guvern din Uniunea Europeană nu a considerat necesar, dintr-o minimă solidaritate, să ia atitudine împotriva Austriei, sancționând această poziție răuvoitoare și, în cele din urmă, oneroasă și lăsând, în schimb, România să facă anticameră la cancelariile unor state europene care ne-au pus răbdarea, dar și demnitatea la grea încercare”, a scris Vosganian.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Fostul ministru a explicat că România nu trebuie să fie vasalul nimănui.

„Împărțirea Uniunii Europene în supraveghetori și supravegheați trebuie să înceteze. Zidul Berlinului a fost dărâmat odată pentru totdeauna și orice tentativă de a diviza iarăși Europa prin aroganță și egocentrism nu trebuie permisă.

În aceste condiții, aderarea României la Spațiul Schengen capătă o dimensiune simbolică. Înseamnă respectul acordat unui stat partener în construcția europeană, ale cărui aspirații pro-europene au fost răspicat exprimate. România trebuie să iasă, odată pentru totdeauna, din captivitatea monitorizărilor de tot felul, a voinței sau bunăvoinței altora care să decidă pentru noi. Statul român nu este vasalul nimănui, ci un stat demn, egal celorlalte state ale Uniunii Europene.”, a declarat Varujan Vosganian.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

  • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate