joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEVarujan Vosganian: Cu cât Ministrul Energiei clamează mai mult independența și securitatea...

Varujan Vosganian: Cu cât Ministrul Energiei clamează mai mult independența și securitatea energetică a României cu atât prețul curentului, al benzinei și al gazului să se scumpească. Ce fel de independență și securitate energetică mai e și asta?

Fostul Ministru al Economiei, Varujan Vosganian, se întreabă ce înseamnă „independența și securitatea energetică a României” clamată de către Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto).

El se întreabă cum este posibil ca prețul gazelor și al benzinei să fie la mare chiar dacă este extras din România sau din Arabia Saudită. Vosganian a făcut aceste declarații în contextul legii offshore adoptată de Parlament, recent.

„Ministrul energiei declară: „Prin legea off-shore vom asigura independența și securitatea energetică a României!” Mă întreb ce-o fi înțelegând ministrul energiei prin asta.
Că resursele solului trebuie exploatate, mi se pare limpede. Să vedem, însă, cum e cu independența energetică și cum folosește ea consumatorilor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

România este, din perspectiva curentului electric, independentă energetic. Adică, cu rare excepții, producem destul curent electric cât să ne ajungă. Așa, și? Curentul electric este la fel de scump când e produs în țară ca și atunci când s-ar produce în Franța sau Germania.
În ce privește petrolul, nu-l ascultați pe ministrul energiei, nu vom fi niciodată independenți energetic, decât dacă închidem două treimi din capacitatea de rafinare. România extrage sub 4 milioane de tone de țiței brut și are o capacitate de rafinare de 12 milioane de tone.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În ce privește gazul metan, dacă acum șase ani eram ca și independenți energetic (acopeream 95% din consum), acum producția a scăzut la sub 9 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă că acoperim cam 80%. E posibil (nu e sigur) ca diferența de 2-3 mld metri cubi să poată fi, în câțiva ani, acoperită de gazele din Marea Neagră. Așa, și? Prețul gazelor extrase din România este la fel de scump ca și cum s-ar extrage din Siberia sau din Arabia Saudită.

Eu aș vrea să știu de la ministrul energiei cum e posibil ca, cu cât dânsul clamează mai mult independența și securitatea energetică a României, cu atât prețul curentului, al benzinei și al gazului să se scumpească. Ce fel de independență și securitate energetică mai e și asta?

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE