După finalizarea numărării voturilor exprimate duminică la alegerile parlamentare, legislativul are astăzi o nouă configurație, clasamentul fiind condus de PSD – 2.065.087 de voturi (22,30%), urmat de AUR – 1.694.705 voturi (18,30%) și PNL – 1.322.468 voturi (14,28%).
Nu voi exprima o opinie momentan legat de acest rezultat, însă voi analiza rezultatul USR și consecințele acestuia în contextul turului al doilea al alegerilor prezidențiale.
Rezultatul USR – un eșec major
USR a obținut un scor cel puțin dezamăgitor de 12,26%, mult sub așteptările partidului și sub procentul obținut de Elena Lasconi în primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat cu o săptămână în urmă. Cu toate acestea, după acest dezastru electoral, partidul a primit o veste bună: CCR a validat oficial rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea va fi disputat între Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Aștept cu interes declarațiile liderilor USR în urma acestei decizii, mai ales după ce, în ultimele zile, partidul și implicit candidata Elena Lasconi au susținut că decizia CCR este „abuzivă” și reprezintă „un atac direct la democrația din România și la votul oamenilor”.
Retorica democrației „convenabile”
Este interesant cum pentru cei din USR, democrația și statul de drept par să funcționeze doar atunci când rezultatul le este favorabil. Orice decizie sau poziție contrară intereselor lor este catalogată ca fiind abuzivă sau „un pericol pentru democrație”. Sau poate, în stilul deja cunoscut al partidului, se va invoca din nou o „influență rusească” imaginară.
S-a observat însă că acest carusel al declarațiilor controversate nu a funcționat, ceea ce ridică întrebări serioase despre efectele atacurilor lansate de USR împotriva altor partide, instituții și candidați. Se pare că această strategie agresivă a contribuit semnificativ la scăderea procentului electoral al partidului.
Campania anti-Călin Georgescu
Campania agresivă derulată de USR împotriva lui Călin Georgescu continuă să exploateze retorica anti-rusească și să se bazeze pe teama de influența rusă pentru a atrage voturi în favoarea candidatei lor. În același timp, USR nu a ezitat să lanseze atacuri și împotriva PSD și AUR, afirmând că cele două partide au realizat un „blat” pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Această teorie a fost dezmințită în momentul în care nici candidatul PSD, nici cel al AUR nu au ajuns în turul al doilea, spre surpriza celor din USR. Astfel, partidul a fost nevoit să se reorienteze și să promoveze o altă retorică, aceea că s-ar încerca ca Marcel Ciolacu să fie „readus în jocul electoral”. Această afirmație a fost, de asemenea, invalidată de decizia CCR și de rezultatele oficiale ale primului tur.
Disperare înainte de turul al doilea
Disperarea celor din USR este evidentă înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale. În contextul în care PSD nu a declarat sprijin pentru niciun candidat, iar electoratul social-democrat tinde să-l susțină pe suveranistul Călin Georgescu, USR va întâmpina mari dificultăți în atragerea voturilor acestui segment electoral.
Declarația lui Marcel Ciolacu rezumă perfect această situație:
„Va fi foarte greu când o să mă sune doamna Lasconi luni ca să-i răspund la telefon, pentru că dânsa va avea nevoie de fiecare vot ca să-l învingă pe Georgescu.”
Concluzie
Retorica utilizată de USR în aceste zile nu face decât să-i scadă credibilitatea, transformându-i într-o opțiune îndoielnică și nerealistă pentru electoratul român. Va fi interesant de urmărit dacă partidul va reuși să-și recalibreze strategia înainte de duminică, dar șansele unui rezultat favorabil par acum extrem de reduse.