marți, ianuarie 31, 2023
ACTUALITATEUrmează modificarea Constituției? Klaus Iohannis susține acest lucru. România - republică parlamentară...

Urmează modificarea Constituției? Klaus Iohannis susține acest lucru. România – republică parlamentară sau prezidențială?

Președintele Klaus Iohannis a confirmat, joi, că este de acord cu modificarea Constituției României, anunțând că în Parlament există o comisie specială care lucrează pe această temă, potrivit Rost.

Președintele Iohannis a susținut, joi, o conferință de presă la finalul vizitei pe care a efectuat-o la Spitalul Colentina. Dincolo de declarația potrivit căreia „Putin este vinovat pentru situația economică dificilă”, președintele Iohannis a lansat un puternic semnal privind modificarea Constituției.

Jurnalist: „Această coaliție de guvernare, formată din PNL, PSD și UDMR și-a asumat în momentul în care s-a construit ea modificarea Constituției. Vedem că săptămâna aceasta liderul UDMR Kelemen Hunor spunea că România ar trebui să se decidă dacă vrea să fie republică parlamentară sau prezidențială.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Totodată, și liderul PSD Marcel Ciolacu spune același lucru, vrea ca România să se decidă dacă este o republică parlamentară sau prezidențială. Ei vor mai multe modificări ale Constituției. Aș dori să vă întreb dacă dumneavoastră sunteți de acord cu aceste modificări propuse de către social-democrați, liderul UDMR și chiar și cei de la PNL doresc o modificare a Constituției.”

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Klaus Iohannis: „Cred că după atâția ani este nevoie de o îmbunătățire a Constituției, o modernizare a Constituției, însă nu îmi doresc să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. Este o temă foarte importantă, foarte sensibilă, dar în același timp extrem de atractivă pentru tot felul de scenarii și pentru tot felul de interpretări.

Până când nu avem ceva scris, un draft, și se lucrează în Parlament, într-o comisie specială pe asta, este greu de comentat, dar dacă mă întrebați așa direct – Da, sunt chestiuni pe care eu cred că trebuie să le lămurim în Constituție. Amintiți-vă că s-a vehiculat scenariul alegerilor anticipate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Noțiunea nici nu există în Constituție. Deci trebuie să clarificăm cum, cine și când dizolvă Parlamentul. Ce înseamnă alegeri anticipate. Sunt câteva chestiuni mai tehnice care sunt prevăzute în Constituție, așa cum s-au văzut lucrurile atunci când s-a scris Constituția, care în practică nu mai funcționează.

Ca să vă dau un exemplu: un ministru interimar poate să stea 45 de zile, dar dacă criza durează 145 de zile, ce facem, rămânem fără Guvern, rămânem fără miniștri? Este absurd. Deci, astfel de lucruri care s-au întâmplat și am tras învățămintele trebuie să ducă la îmbunătățiri în textul Constituției.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Chiar poziția Președintelui, discuția există de când am scăpat de comunism și discuția este: «Vrem Președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem Președinte ales de Parlament, care are o poziție mai degrabă protocolară?» Sunt argumente pro și contra pentru ambele. Deocamdată, situația este cea în care suntem.

Președintele este ales direct, are atribuțiile pe care le are. Această discuție nu se va tranșa prin media, sau prin televizor, sau nici măcar prin rețelele sociale. Această chestiune se poate tranșa numai prin discuții politice aprofundate între formațiunile care îi reprezintă pe români în Parlament.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Dar discuția, vă spun de pe acum, este una foarte complicată, este una care va duce la foarte multă învolburare în spațiul public, dacă nu este abordată cu maximă răspundere. Deci, în principiu, da, sunt de părere că în Constituție este nevoie de anumite schimbări și da, este nevoie de discuții așezate și cu finalitate îndreptată spre a face statul să funcționeze mai bine.”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că susține o republică parlamentară în care președintele să fie ales în Parlament, dar a precizat că România trebuie să clarifice dacă  este republică prezidențială sau parlamentară prin revizuirea Constituției.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate