EDUCAȚIEUniversitatea conservatoare „Collegium intermarium” a fost lansată la Varșovia. La eveniment a...

Universitatea conservatoare „Collegium intermarium” a fost lansată la Varșovia. La eveniment a participat și Rod Dreher, gânditorul american care vine săptămâna viitoare la București

O universitate cu valori conservatoare, Collegium Intermarium, a fost lansată vineri la Varșovia, informează Voice of America.

Instituția privată de învățământ a fost acreditată de Ministerul Educației din Polonia, fiind fondată de organizația non-guvernamentală Ordo Iuris, o asociație a avocaților cu vederi conservatoare.

Misiunea universității este educația pe baza valorilor tradiționale ale Europei: dreptul roman, filosofia greacă și morala creștină.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Acesta este demersul nostru: integrarea Europei Centrale pe baza valorilor noastre culturale şi intereselor noastre”, a declarat, potrivit Reuters, Tymoteusz Zych, vicepreşedintele think-tank-ului Ordo Iuris şi rector al noii universităţi, inaugurate vineri şi care-şi va începe activitatea în octombrie.

„Universitatea (Collegium Intermarium) este pregătită să fie o linie de apărare împotriva abordărilor fundamentaliste privind drepturile omului şi împotriva corectitudinii politice care se impune agresiv în Europa”, a transmis într-un mesaj video la ceremonia de inaugurare şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, potrivit agenţiei MTI.

La eveniment a luat parte și scriitorul și gânditorul american Rod Dreher, autorul cărții „Să nu trăim în minciună”, pe care o va lansa și la București săptămâna viitoare.

În cuvântul său de la lansare, Dreher a spus că oamenii de dreapta au ignorat timp de 40 de ani cultura, ceea ce a dus la pierderea influenței în Universități.

„Nu cred că majoritatea universităților mai pot fi reformate, pentru că ideologia a pătruns atât de adânc, încât nu se mai mulțumesc să creadă că noi, conservatorii, greșim, ci că suntem malefici.

Cred că noi conservatorii ar trebui să încetăm să salvăm imperiul, să reformăm universități care nu mai pot fi reformate și care nu vor să fie reformate. În loc, trebuie să ne formăm propriile instituții, pentru a ne pregăti pentru lunga eră a întunericului care va urma”, a spus Dreher.

Reamintim că R3media a fost prima instituție media din România care a realizat un interviu cu Rod Dreher.

Dreher vine la finalul săptămânii viitoare la București, pentru a-și lansa cartea „Să nu trăim în minciună”, în limba română, editată de Editura Contramundum.

Printre vorbitori a fost și fostul președinte ceh, Vaclav Klaus. El a vorbit despre sprijinul său pentru întărirea statelor naționale în fața unei UE pe care a acuzat-o că erodează libertățile. De asemenea, el a denunțat schimbările culturale din Occident de la revoluția liberală din anii 1960, spunând că, de atunci, „s-au născut generații care nu înțeleg sensul moștenirii noastre civilizaționale, culturale și etice și sunt private de o busolă morală care să le conducă comportamentul”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...