Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, Uniunea Geodezilor din România a deschis o filială în Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Universitatea Tehnică din Moldova, transmite IPN.
„Cred că astăzi creăm un moment istoric, la fel ca în 1918. Astăzi este un moment special pentru Facultatea de Construcții, Geodezie și Cadastru. Participarea la acest eveniment a profesorilor și specialiștilor din Republica Moldova și România ne face să ne gândim că ne vom uni forțele pentru a îmbunătăți imaginea geodeziei.
România este, și a fost mereu alături de noi, cetățeni de rând ai Republicii Moldova”, a declarat Livia Nistor-Lopatenco, decanul Facultății de Construcții, Geodezie și Cadastru a UTM, în deschiderea evenimentului.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Petre Iuliu Dragomir, vicepreședintele Uniunii Geodezilor din România, a remarcat că numai prin unirea eforturilor geodezilor din România și Republica Moldova va fi mai ușor să lupți pentru creșterea prestigiului geodeziei și a autorității profesionale a celor. care lucrează în acest domeniu.
Angela Matcov, șeful Departamentului Cadastral al Agenției Servicii Publice, care a fost prezentă la evenimentul de lansare, a spus că realitățile actuale arată că geodezia, cadastrul sau administrarea terenului nu mai pot fi discutate separat, iar astfel de platforme sunt absolut necesare. să-și unească forțele.
„Împreună suntem mult mai puternici, astăzi, cu toate problemele existente, nu mai putem vorbi separat despre geodezie și cadastru, sau despre administrarea terenului. Toți facem aceleași eforturi”, a spus Angela Matcov.
Ștefan Crigan, director general adjunct al Agenției pentru Relații Funciare și Cadastru, a remarcat că lansarea filialei este un alt pas spre consolidarea eforturilor.
„Numai așa vom obține un succes mai mare. Noi, angajații Agenției pentru Relații Funciare și Cadastru, suntem foarte deschiși la cooperare. Avem mult de lucru în viitor”, a spus Stefan Krigan, conform IPN.
Reamintim că, tot azi, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cod electoral, care elimină necesitatea tipăririi buletinelor de vot în limba rusă și a simplificat prevederile privind organizarea unui referendum legislativ sau consultativ.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu(click aici), vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Astfel, vor putea iniția referendumuri republicane legislative sau consultative 100 de mii cetățeni ai Republicii Moldova din orice unitate administrativ-teritorială, în loc de 200 de mii, așa cum era până acum. Jurnaliștii de la Timpul susțin că această modificare a fost efectuată pentru a facilita organizarea unui Referendum pe tema unirii Basarabiei cu România.
De asemenea, Ziua Națională a României a fost sărbătorită și în Parlamentul de la Chișinău, inclusiv prin scandarea „Jos vama de pe Prut”.
Aceste evenimente dau tărie informațiilor venite de la Chișinău, recent, care afirmă că liderii moldoveni au cerut Unirea Basarabiei cu România.
-trebuie si o ceremonie de batut Cuiul Cadastral!