ACTUALITATEUNATC l-a exclus pe Sorin Lavric de la catedră pentru „abateri de...

UNATC l-a exclus pe Sorin Lavric de la catedră pentru „abateri de la Codul de Etică”: I se reproșează așa-zise declarații denigratoare la adresa romilor

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” îl va exclude pe Sorin Lavric, proaspăt Senator AUR, profesor asociat la UNATC acolo predă Istoria filosofiei la ciclul de licență și Filosofia artei, la specializarea Teatrologie, la master.

Sorin Lavric a fost „condamnat” de un raport de caz al Comisiei de Etică a instituției, care-i reproșează „un grav prejudiciu de imagine aduse Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, pentru afirmațiile făcute de acesta, la adresa etniei rome.

UNATC îi reproșează lui Lavric că ar fi redus etnia romă la statutul de „plagă socială”, ceea ce contravine principiilor UNATC „care interzic orice tratament discriminator care poate leza reputația și demnitatea persoanelor care fac parte din instituție”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Comisia de Etică afirmă că Sorin Lavric ar fi încălcat Codul de Etică de la UNATC, iar declarațiile sale constituie „abateri” conform articolelor 50 litera i, 46 litera e,32 litera d și articolul 24.

Mai mult, lui Sorin Lavric i se reproșează și „afirmațiile și principiile expuse public cu privire la inutilitatea purtării măști de protecție”, care contravin „legii 55/2020 ordin 874/81/2020, cât și principiilor de regulament interior al desfășurării cursurilor UNATC pe perioada pandemiei”.

Afirmațiile lui Sorin Lavric despre romi au fost scoase din context de către o parte a presei, scriitorul explicând că este vorba despre cei fură, cerșesc și se prostituează.

„Expresia a fost scoasă din context, dintr-un interviu pe care l-am dat în prima lună de pandemie. Am fost întrebat cine dintre români se va întoarce prima dată din țară. A fost o năvală, au venit cu zecile de mii.

Și eu am spus: nu mă ascund după degete, cei care vor veni cu zecile de mii, vor veni în cohortă, sunt cei care acum, din cauza restricțiilor impuse în occident, nu vor mai putea fura, cerși și codoși, adică a se prostitua.

Ceea ce spun eu e secretul lui Polichinelle, adică îl știm toți, înclinația etniei rome către acest tip de infracțiuni este știută și dovedită statistic. Asta nu înseamnă că toți romii sunt așa, ferească Dumnezeu.

În primul rând, partidul AUR a fost foarte sprijinit de romi în această campanie electorală. Și atunci, cum Dumnezeu să nu-i îndrăgesc pe colegii mei de partid?

Expresia „romii sunt o plagă socială”, scoasă din context, sună ca un verdict cu putere de generalizare. Dar o mare parte dintre ei, statistic vorbind, știți foarte bine că fac asta. Este părerea oricărui român, când vorbește despre țigani, dar nu toți au curajul să o spună. Însă, încă o dată, nu înseamnă că toți sunt așa.

Sunt și oameni minunați, chiar în rândurile partidului AUR, romi, care ne-au ajutat să obținem această victorie”, a explicat el pentru siteul culturaladuba.ro.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Sorin Lavric fusese „deferit” Comisiei de Etică încă de pe 10 decembrie, atunci când „Comunitatea universitară a UNATC ,,I.L. Caragiale” București” s-a delimitat de „declarațiile publice ale domnului Sorin Lavric, pe care le consideră incompatibile cu spațiul universitar, prin definiție liber, autonom și lipsit de orice fel de manifestare cu caracter misogin, naționalist-șovin, de instigare la ură rasială, etnică sau națională, sau orice alte tipuri de discriminare”.

Uniunea Scriitorilor s-a delimitat și ea, în grabă, de Sorin Lavric, terminând și contractul pe care acesta îl avea cu revista „România Literară”.

 

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate