vineri, octombrie 11, 2024
ACTUALITATEUn studiu complex derulat în Anglia în primul an al pandemiei relevă...

Un studiu complex derulat în Anglia în primul an al pandemiei relevă o rată de mortalitate a copiilor bolnavi de COVID-19 de 0,005%

Infecția cu SARS-CoV-2 este rareori fatală pentru copii și tineri sub 18 ani, dar cuantificarea riscului de deces este o provocare, deoarece adesea aceștia nu prezintă simptome sau acestea sunt minime, se arată într-un studiu publicat de Nature și derulat în Anglia în primul an al pandemiei, între martie 2020 și februarie 2021, scrie Hotnews.

Cercetătorii au făcut o analiză clinică a deceselor din această perioadă a copiilor și tinerilor infectați cu noul coronavirus pentru a distinge care au murit de COVID-19 și care din altă cauză.

Reamintim că Guvernul României vrea să vaccineze, prin HG, 20% dintre copiii care au împlinit minim 12 ani.

În perioda sus menționată, din eșantionul de 12.023.568 corespunzător grupei de vârstă, 3.105 de copii și tineri sub 18 ani au murit, 61 dintre ei fiind testați pozitiv pentru SARS-CoV-2. Dintre aceste decese, 25 s-au datorat COVID-19, din care 3 sindromului pediatric inflamator multisistem asociat cu SARS-CoV-2. În total, 99,995% dintre copiii și tinerii sub 18 ani, cu un test pozitiv la SARS-CoV-2 pozitiv, au supraviețuit și s-au recuperat.

În cazul celor cu vârstă peste 10 ani, asiatici, de culoare și cu comorbidități, decesele legate de COVID-19 au fost suprareprezentate în comparație cu altele din aceeași categorie de vârstă.

„Dacă sunt identificate grupurile de risc, acestea ar putea beneficia de vaccinare și/sau protecție în momente de prevalență ridicată, în timp ce „protecția” bazată pe presupuneri eronate privind vulnerabilitatea este probabil să provoace daune secundare semnificative – de exemplu nefrecventarea școlii și socializarea restrictivă sau redusă afectează atât dezvoltarea, cât și sănătatea mintală. În mod similar, riscurile legate de boală trebuie să fie urmărite, în informarea privind vaccinarea, în raport cu riscurile potențiale”, notează studiul publicat de Nature. (Studiul integral poate fi citit AICI)

Rezultate – câți copii au murit în Anglia în primul an al pandemiei din cauza COVID-19 și care este tabloul clinic:

  • Între martie 2020 și februarie 2021, 3.105 de copii și tineri sub 18 ani au murit în Anglia. Doar 61 dintre ei au avut un test SARS-CoV-2 pozitiv.
  • 25 (41%) din cei 61 au murit ca urmare a infectării, 22 cu COVID-19 acut și trei cu sindrom pediatric inflamator multisistem. În celelalte 36 (59%) de cazuri de persoane testate pozitiv, SARS-CoV-2 nu a contribuit la deces.
  • Se estimează că 469.982 de copii și tineri sub 18 ani din Anglia au fost infectați cu SARS-CoV-2 din martie 2020 până în februarie 2021, rezultând astfel o rată a mortalității de cinci la 100.000 (0,005%). La o bază populațională a categoriei de 12.023.568, rata mortalității a fost de doi la milion (0,0002%).
  • Copiii și tinerii care au murit de COVID-19 au avut o vârstă mai mare decât cei care au murit din celelalte cauze. 18 dintre ei aveau peste 10 ani. De interes, specific pentru politica de vaccinare din Regatul Unit, au fost opt ​​decese la tineri cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani, notează Nature.
  • Un procent mai mare al copiilor și tinerilor sub 18 ani de etnie asiatică (36% față de 16%) și de culoare (20% față de 8%) a murit de SARS-CoV-2 în comparație cu decesele din toate celelalte cauze. Nu s-a înregistrat o diferență semnificativă raportată la gradul de deprivare materială.
  • Dintre cei 25 care au murit din cauza SARS-CoV-2, 64% (n  = 16) au avut două sau mai multe comorbidități, comparativ cu 45% (n  = 1373) dintre cei din aceeași categorie de vârstă care au murit din toate celelalte cauze.
  • Condițiile neurologice au fost cea mai frecventă comorbiditate atât la cazul copiilor și tinerilor sub 18 ani care au murit din SARS-CoV-2 (n  = 13/25, 52%), cât și în cazul celor care a murit din toate celelalte cauze. 13 dintre cei din eșantionul vizat au avut o neurodizabilitate complexă dată de combinația cu o stare genetică sau metabolică subiacentă, evenimente ischemice hipoxice sau prematuritate. Opt dintre cei au avut și o comorbiditate respiratorie.
  • Între cei 25 de copii și tineri sub 18 ani care au murit COVID-19, a existat câte un copil cu fiecare dintre următoarele comorbidități: cardiace congenitale, oncologice, obezitate și complicații ale prematurității. Doi aveau o comorbiditate hematologică.
  • Este important de menționat că nu au fost observate decese în grupurile care au fost considerate cu risc mai mare de infecții respiratorii, cum ar fi copiii și tinerii cu astm bronșic, fibroză chistică, diabet de tip 1 sau trisomie 21.

„Din câte știm, acesta este primul studiu care face diferența dintre copiii și tinerii care au murit din cauza infecției cu SARS-CoV-2 și cei care au murit având un test pozitiv la SARS-CoV-2 ca o constatare coincidentă. Rezultatul nostru este cu 60% mai mic decât cifrele derivate din testele pozitive, reducând astfel semnificativ numărul estimat de copii și tineri sub 18 ani care sunt potențial expuși riscului de deces în timpul acestei pandemii”, se arată în studiul publicat de Nature.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE