joi, februarie 22, 2024
OPINIIUn reportaj tendențios

Un reportaj tendențios

Un jurnalist de la „Recorder” a filmat cu camera ascunsă întâlniri cu persoane din administrația Bisericii, mimând interceptarea unor discuții super-secrete în care s-ar pune la cale ceva tenebros. În fond, găsirea unor fonduri pentru reparația bisericilor.

Da, dacă eliminăm din reportaj tot tam-tam-ul produs de comentariile subiective ale reporterului, niciun document nu apare în filmare, nicio probă flagrantă care să probeze concluziile abrupte referitoare la Biserică. Niciun act incriminatoriu semnat de Patriarhie sau de către un alt ierarh al bisericii.

Una dintre sugestiile reporterului „Recorder” este că licitațiile Patriarhiei pentru lucrări ar fi „pitite” în ziarul Lumina iar acesta ar fi un ziar cu circuit închis. Nimic mai fals: la ziarul Lumina, unde se anunță licitațiile bisericii, oricine din țara aceasta poate să își facă abonament, mai mult, în momentul de față este ziarul cu cel mai mare tiraj din România. Ar putea fi chiar o glumă bună, în alt context, ideea că poți „piti” anunțuri astfel…

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Comentariile celui ce filmează sugerează emoțional cum că ar fi descoperit o adevărată mașinațiune, dar mai concret au rolul de a face trafic pe internet decât de a face lumină. Trafic pe seama filmării unor oameni cu camera ascunsă și a unor termeni tari precum „prăduire”, „imperiu financiar” sau „clan”.

Da, primăriile contribuie la renovarea lăcașelor de cult cu sume de bani iar teza reporterului este de fapt că nu ar trebui să fie așa. Recorder, ASUR și alte organizații încearcă să convingă societatea de mai mulți ani că Biserica nu ar trebui ajutată din bugetul public. Că Biserica este separată de Stat, de parcă ar ființa pe altă planetă.

Ideea este greșită deoarece așa cum unii dintre cetățeni sunt microbiști și merg pe Arena Națională iar un alt procent dintre români sunt iubitori de teatru și urmăresc stagiunile, mulți dintre cetățeni sunt creștini iar din punct de vedere cultural și spiritual aceste biserici sunt în centrul vieții acestora. Practic noi, românii, lucrăm mai bine de jumătate de an pentru Stat (54% din salariul nostru este impozitat) și este normal ca din acești bani Statul să rezolve probleme legate de centrul nostru de interes.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În altă ordine de idei iată că, imediat după reportajul cu pricina, un primar a luat decizia unilaterală de a întrerupe orice plată spre biserici spunând că „este musai să se facă lumină!” . Este vorba despre primarul Radu Mihaiu de la sectorul 2 din București. Partidul din care face parte dânsul a sistat plățile către reparațiile de biserici adeseori când a avut puterea de decizie, reportajul este doar un casus belli. Astăzi în politică există un pol care manifestă adversitate față de existența bisericii în centrul societății, de faptul că Patriarhia are un cuvânt de spus în educație sau că s-a implicat în susținerea referendumului pentru familie.

Un fel de „fobie anticlericală”, cum scria domnul Vasile Bănescu. Dar nu ar trebui să fie așa, după 50 de ani de comunism sub spectrul „marilor negri” ai istoriei.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

4 COMENTARII

  1. să ne slobozim pe reportajele lu recorder. faci pe blat o înregistrare și pe urmă zici că e investigație, ptr ăștia e totu simplu. cum ai zice, te pishi pe unu de la Recorder și e gata ceaiul

  2. E surprinzător ce ușor i-au manipulat pe intervievați punindule vorbe in gura . Folosesc cuvinte pe care intervievatul le prea fara să își de-a seama. La sfârșit Sint selectate răspunsurile intervievaților convenabile și uita așa cică ai făcut o anchetă care de fapt nu exista.

  3. Recorder e cu bani de la Soros, iar Youtube ii ajută cu vizualizările că bătrînu dement american e acționar la Youtube prin fiu-său. și cîțiva sclavi de propagandă care se cred jurnaliști. Păi de bogățiile biserici se scrie de zeci de ani. ceva nou nu au găsit? F bine că e bogată biserica, care ar fi problema? s-ar duce propagandiștii de la Recorder și la biserica catolică, care are pachete de acțiuni la schele de foraj? sau la protestanți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE