duminică, mai 19, 2024
ACTUALITATEUn proiect de lege prin care Parlamentul primea mai multe pârghii de...

Un proiect de lege prin care Parlamentul primea mai multe pârghii de control asupra serviciilor, respins de majoritatea PSD-PNL

Majoritatea PSD şi PNL din Camera Deputaţilor a respins, în plenul de marţi, un proiect de lege prin care Parlamentul primea mai multe pârghii de control asupra serviciilor de informaţii şi prin care se interzicea expres personalului operativ al SRI să desfăşoare activităţi în domeniul presei şi justiţiei, precum şi în cadrul Parlamentului României, acuză USR, conform Cotidianul.

Proiectul iniţiat de către deputatul neafiliat Tudor Benga, fost deputat USR, a fost respins de Cameră, în calitate de prim for sesizat şi urmează să primească votul decizional al Senatului.

„Orice proiect care se atinge de conducerea serviciilor este băgat, pe repede-înainte, la respingeri de către PSD şi PNL. Discuţia despre controlul civil al serviciilor este una esenţială pentru democraţie şi pentru România. Tocmai de aceea, am propus ca proiectul azi în discuţie să nu fie respins, ci să se întoarcă în comisii, unde să fie dezbătut pe îndelete, mai ales că termenul de adoptare tacită permitea. Nu au vrut, pentru că nu le convine să fie dezbateri reale, în prezenţa presei şi a societăţii civile. USR vrea ca niciun parlamentar să nu mai facă drepţi-culcaţi când este sunat de la «Pădure» să respingă un proiect, ci vrem ca parlamentarii, trimişi de cetăţeni, să exercite cu adevărat un control civil asupra serviciilor de informaţii, scăpate acum din mână”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR, citat intr-un comunicat de presă al partidului.

Potrivit reprezentanţilor USR, atât de mare a fost graba PSD şi PNL să respingă proiectul care viza conducerile serviciilor de informaţii, încât votul de respingere din plen a venit înainte de termenele stabilite de Biroul permanent al Camerei pentru depunerea amendamentelor, respectiv pentru redactarea raportului (8 mai, respectiv 16 mai).

„România are şase servicii secrete. Şi nu sunt controlate de nimeni, cu atât mai puţin de Parlament, plin la rândul său de agenţi care execută ordinele unei structuri ce a moştenit metehnele fostei Securităţi. Reamintesc doar de raportul Curţii de Conturi secretizat de SRI în mod nejustificat pentru că era vorba de nişte măşti făcute la Unitatea Dragomireşti, unul din multele tunuri date în pandemie. În calitate de parlamentar cu certificat ORNISS, am cerut desecretizarea raportului, dar nici până astăzi nu s-a întâmplat asta. USR vrea să-i scoată la lumină pe toţi cei infiltraţi de serviciile secrete în politică, afaceri şi presă, pentru că România nu va fi un stat cu adevărat democrat decât atunci când serviciile se vor ocupa fix cu ceea ce scrie în lege, nu cu afaceri, nu cu mizerii, nu cu sufragerisme”, a explicat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

După respingerea din Camera Deputaţilor, proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE