marți, martie 5, 2024
ACTUALITATEUn preot îl acuză pe Episcopul Lucian al Caransebeșului că-i obligă pe...

Un preot îl acuză pe Episcopul Lucian al Caransebeșului că-i obligă pe preoți să participe la întâlnirile ecumenice. Pr. Caius Negrea: Nu vom da curs unor asemenea directive

Părintele Caius Negrea, slujitor la Așezământul Eclesial Social „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului ” din Bocșa, Caras-Severin, îl acuză pe Episcopul Caransebeșului, Lucian Mic (foto), că-i obligă pe preoți să participe la „săptămâna de rugăciune ecumenică”.

Preotul Negrea a refuzat să participe și i-a transmis o scrisoare, în acest sens, Episcopului Caransebeșului, în care argumentează decizia sa.

„Cu mâhnire şi multă îngrijorare, constatăm o înstrăinare a multora dintre slujitorii Bisericii noastre ‒ preoți și ierarhi ‒ de la fundamentul eclesiologiei ortodoxe, reprezentat de mesajul Evangheliei lui Hristos şi aşa cum a fost receptat de Sfinții Părinți și predanisit nouă prin învățăturile lor, respectiv prin hotărârile Sfintelor Sinoade (locale şi ecumenice) şi prin Sfintele Canoane, privitor la care Sfântul Ioan Gură de Aur afirma că sunt cârma Bisericii lui Hristos.

În concret, deşi nu e un fenomen recent, observăm că, mai ales începând din ianuarie 2021, în Eparhia Caransebeșului, și nu numai, are loc anual așa-zisa ,,săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor”, la care participă episcopul ortodox al locului, episcopul romano și cel greco-catolic, împreună cu preoții lor, dar și aparţinători ai confesiunilor participante, fapt posibil printr-un păgubos „minimalism dogmatic””, a scris el, în scrisoarea citată de Mărturisirea Ortodoxă.

„În data de 20 iunie a.c., cu prilejul întâlnirii preoților din cercul pastoral Bocșa la Centrul Eparhial, părintele consilier bisericesc Alin Câmpean ne-a comunicat în mod expres obligativitatea ca preoții să fie prezenți alături de ierarhul lor la întâlnirile ecumenice.

Îmi este peste puteri să înțeleg  astfel de demers, care încalcă flagrant Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe și relativizează adevărul de credință în sufletele credincioșilor noștri. Obligația ca și preoții să participe la rugăciuni comune cu eterodocși, în locașuri ale acestora sau în cele ortodoxe, considerăm că nu este o lucrare plăcută înaintea lui Dumnezeu (cf. Canoanele 6 și 9 Laodiceea)”, a explicat părintele Negrea.

„Cunoaștem și învățătura Sfinților Părinți care spun că ascultarea de episcop, stareț sau duhovnic să fie deplină, dar până la erezie sau păcat. Vorbind despre necesitatea de a avea un călăuzitor în viață (părintele duhovnicesc), pentru ca „mintea omului să se urce din nou la cele din care a căzut” pentru ca „mintea omului să se urce din nou la cele din care a căzut”, Sfântul Simeon Noul Teolog zice: „[…] Stăpânul (scil.: Hristos) ne învață să nu ne lăsăm înșelați doar de cuvinte, dându-i crezare oricărui om care zice despre sine că este duhovnicesc, ci [doar] după ce suntem încredințați mai întîi din viața și faptele lui; și, dacă cuvintele și faptele lui se află în armonie cu învățăturile Domnului și ale Apostolilor și ale Sfinților Părinți, atunci să-l primim și să ascultăm cuvintele lui ca și cum ar fi cuvintele lui Hristos; altminteri, chiar dacă-i înviază pe cei morți, chiar dacă arată mii de alte minuni, să-l îndepărtăm de la noi și să-l urâm ca pe un drac, mai ales dacă vedem că, deși este mustrat, nu primește să-și schimbe cugetarea proprie, ci încă zăbovește în cunoașterea rătăcită a lui și crede că viețuiește și petrece în ceruri” (Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog, Cuvânt teologic, I).

De aceea, cu mâhnire, dar şi cu cuviincioasă hotărâre, Vă rugăm respectuos să luaţi act de această mărturisire şi că, pe viitor, nu vom da curs unor asemenea directive, nepotrivite şi în opoziţie cu învățăturilor statornicite de Sfinții Părinți ai Bisericii.

În nădejdea că aceste abateri şi încălcări canonice din Eparhia noastră vor fi îndreptate, rămânem pe mai departe fii supuși și ascultători ai Preasfinţiei Voastre”, a concluzionat părintele Negrea.

Acesta este al doilea caz de protest în Episcopia Caransebeșului, față de „întâlnirile ecumenice”. Părintele Laurențiu Iacob a fost suspendat de la slujire din cauza poziției sale.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. Acești episcopi trădători ecumenistoizi să se ducă la catolici să-și ia cipica rozosină și să se modernizeze până pleznesc de modernizare. Cu Episcopul Ignatie al Hușilor in frunte, mare telectual.

    job-ul lor nu e să se amestece cu toți catolicii derutați care tocmai isi dau in cap unii altora.

    scopul lor e doar să apere credința ortodoxă și atât

    toată sindrofia ecumenistă să crape naibii. dacă vă faceti ecumeniști nu o să mai dăm bani la episcopia voastră și să vă plătească

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE