Universitatea Harvard, înființată în 1636, și-a luat numele de la preotul puritan John Harvard, a fost fondată inițial pentru a forma preoți în vederea slujirii primilor coloniști puritani din Noua Lume. Dar timpurile se schimbă. Noul capelan șef al Universității, recent ales, este de confesiune atee. Lucrul pare greu de crezut, așa că l-am verificat pe mai multe site-uri și, într-adevăr, este adevărat. Într-un mediu mai conservator n-ar fi fost posibil, dar noile tendințe prezente în mediul academic aduc schimbări la care nu ne-am fi așteptat.
Greg Epstein a fost ales cu unanimitate de voturi. O asemenea unanimitate se mai întâmpla și pe la noi, în urmă cu peste 30 de ani, și nu pot să nu mă duc cu gândul că asistăm la nașterea unui nou comunism, dar nu bazat pe tancurile sovietice, pe forța brută și pe crimă, ci pe acceptarea tacită a unui progresism care mătură tot ce înseamnă tradiție și normalitate în urmă cu doar câțiva zeci de ani.
Capelanul este reprezentantul unui cult creștin într-o instituție laică, având menirea să acorde îndrumare spirituală către toți cei ce au nevoie. S-a trecut la un sens mai larg: capelanul poate fi preot sau laic, iar alături de creștinism poate fi orice religie sau idee filosofică despre cum să trăiești. La Harvard acum există 40 de capelani, reprezentând 20 de religii și orientări spirituale diferite. Astfel că pot fi capelani persoane care împărtășesc orice concepție de viață posibilă sau niciuna, căci și să nu ai vreun crez este tot un crez.
Greg Epstein are 44 de ani, a fost educat în tradiția evreiască, este autorul cărții „Binele fără Dumnezeu” (Good without God). Crezul ateu înseamnă să nu căutăm răspunsuri la un zeu, noi ne oferim răspunsuri reciproce unii altora. El își învață studenții despre mișcarea progresistă, în care relațiile oamenilor sunt numai între ei, în loc să fie cu Dumnezeu. Pare ceva la îndemână, potrivit tendințelor tinerei generații, iar ateismul este, după cum se poate lesne observa, o religie de succes.
Potrivit biografiei sale, domeniile speciale de interes ale lui Greg Epstein includ „etica în tehnologie; sensul și scopul dincolo de religie; existențialismul și umanismul în literatură și cultura populară; dezvoltarea masculinității sănătoase dintr-o perspectivă feministă; iudaism umanist secular; dreptate rasială și vindecare; și filosofia și practica muncii interconfesionale ” conform breitbart. Nu putem să nu observăm că, fie din convingere, fie din oportunism, ariile de interes ale lui Epstein se referă și la masculinitate sănătoasă, feminism, dreptate rasială, adică ceea ce este la modă acum, parte a unei ideologii care remodelează lumea
Alegerea lui Epstein corespunde unei tendințe recente, în care tinerii americani au o concepție de viață care respinge credința în Dumnezeu și participarea la slujbele cultelor creștine într-o formă organizată. Gradul de depărtare de credință este cel mai mare de când se fac cercetări sociologice. În timp ce doar 57% dintre mileniali ( persoane născute între 1984-2002) se consideră creștini, 43% nu cred sau nu le pasă dacă Dumnezeu există. Atunci scopul în viață este definit în termeni de fericire personală și justiție socială în privința împărțirii bunurilor economice. Asta înseamnă că ceea ce ține de religie, care are o semnificație ce depășește căutarea bunăstării psihice și materiale personale nu mai intră în sfera de preocupări a tinerilor. Epstein îi consiliază pe studenți cum să facă față grijilor vieții cotidiene: să-și caute un loc de muncă, relațiile cu familia, cum să interacționeze pe rețelele sociale. Este o abordare de succes, există mărturii că unii dintre studenții care sunt atrași de grupul umanist al lui Epstein și-au părăsit credințele tradiționale.
Una dintre prioritățile lui Epstein este să se asigure că el și colegii lui capelani au grijă de comunitățile cele mai marginalizate. „Vreau să fiu o forță pozitivă … împotriva viziunii de la Harvard pe care unii oameni o au ca instituție de privilegiu și prestigiu asupra justiției și echității … Vrem ca ei să simtă, indiferent de convingerile lor … că Harvard este egal pentru ei și că o lume mai bună pe care încercăm să o construim cu toții la Harvard implică dreptate și echitate pentru oameni ca ei ”, a spus el conform theguardian. Ca să fie clar: nu este nimic greșit în grija pentru cei marginalizați, provine direct din creștinismul pe care acum îl părăsesc mulți americani. Problematic este doar când această grijă se întoarce împotriva majorității, pe care vrea să o schimbe.
Avem aici progresismul în acțiune: grija pentru cei marginalizați, folosită ca pretext excelent împotriva modului tradițional de a trăi și a valorilor clasice, justiție socială (înțeleasă ca redistribuire a veniturilor), egalitate, echitate, ceva feminism, masculinitate toxică și, desigur, eliminarea lui Dumnezeu din viețile oamenilor. Când mă gândeam că progresismul este noua religie nu bănuiam că va veni o confirmare chiar din partea unui capelan ateu. Potrivit publicației Times, Greg Epstein spunea că „a învățat studenții despre mișcarea progresistă care centrează relațiile oamenilor între ei în locul legăturii cu Dumnezeu” Este o lume în schimbare, acceptată de membrii ei fine din convingere, fie din oportunism, în care creștinismul are un rol marginal, căci fie participă la instaurarea noii societăți, fie este eliminat.
Preot ateu în Statele Unite? Asta nu mi se pare extraordinar. Jumătate din Sfântul Sinod actual este format nu din atei ci din homosexuali evlavioși, în frunte cu tovarășul patriarh Daniel, protectorul din umbră al episcopului poponar Cornel Bârlădeanu, de la Huși, dat pe mâna călugărițelor de la Văratec, să-l scarmene precum pruncii lui Dănilă Prepeleac pe drăcușorul, care le-a adus sacul cu bani în casă… Unde eșit tu, Țepeș Doamne…
Cu Corneliu au fost dovezi. În afară de învinuirea, in corpore, a Sinodului, lucru ușor de făcut, ceva dovezi?
Hai, totuși, să fim serioși. Nu e ateu și știe foarte bine ce face. La fel ca mulți alții din poziții-cheie, asemenea lui. Una e să nu crezi în Dumnezeu, alta e să te tot lupți ca turbat cu ceva în care, chipurile, nu crezi, ca să nu creadă nici alții. Și evident că țintit e predominant creștinismul, nu de ieri de azi, nu întâmplător.