News ȘTIRI Un oficial de la Budapesta spune că Iohannis a ajuns președinte și...

Un oficial de la Budapesta spune că Iohannis a ajuns președinte și cu votul maghiarilor din Transilvania / Replica MAE

Árpád János Potápi,  secretarul de stat ungar responsabil pentru politici naţionale, a spus că într-un interviu pentru cotidianul „Krónika” din România, că „Iohannis a ajuns preşedintele României şi cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania, însă nu a întors sprijinul primit”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România refuză să comenteze declarațiile oficialului ungur despre președintele Iohannis, considerând că aceste afirmații dobândesc, în context electoral, o conotație nepotrivită suplimentară.

„Klaus Iohannis ar trebui să ştie că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200, iar Pământului Crăiesc i s-au asigurat privilegii şi autonomie de care locuitorii lui s-au bucurat în timpul stăpânirii maghiare – a mai adăugat secretarul de stat. Cu toate acestea, în timpul luptelor din cadrul Revoluţiei Maghiare de la 1848, saşii din Transilvania s-au aliat cu duşmanii maghiarilor, iar la 1 decembrie 1918 au aprobat alipirea Transilvaniei la România”, a detaliat Árpád János Potápi.

El a mai spus că Guvernul de la Budapesta sprijină UDMR: „Pentru noi, UDMR este un partener strategic. Ei sunt cei pe care îi sprijinim, pentru că ei sunt cei mai puternici. Fără ei, viitorul politicii maghiare din Transilvania este inimaginabil”

În replică, MAE din România a preferat să nu comenteze aceste declarații despre istoria Transilvaniei, considerând că aceste discuții au o conotație negativă, ce afectează suplimentar oficialii români, în contextul campaniei electorale.

Astfel, secretarul de stat în MAE Iulia Matei a declarat pentru Digi24.ro:

„1. Nu dorim să comentăm declarațiile secretarului de stat Potapi, care sunt făcute într-o cheie și context electorale.

2. Aceasta cu atât mai mult cu cât este vorba despre declarații care fac apel la un anumit tip de retorică naționalistă, bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei, de natură să genereze diviziuni artificiale și să afecteze relațiile de bună-vecinătate. Partea română a respins repetat recursul la o astfel de abordare.

3. În actualul context electoral din România aceste afirmații dobândesc o conotație nepotrivită suplimentară, iar partea română consideră necesară reținerea de la declarații legate de politică internă din România și oficialii români.

4. Referirile la Președintele României din declarațiile menționate sunt la rândul lor complet nepotrivite. Președinte României a fost ales de către cetățenii români și este Președintele tuturor românilor, atât al celor care l-au ales, cât și al celor care nu l-au ales”.

Declarația oficialului maghiar va fi primită de opinia publică ca pe un semn că președintele Iohannis ar avea o atitudine „anti-maghiară” sau „anti-UDMR”.

În ultima vreme, Iohannis a fost acuzat că blochează legea care stabilește 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon.

Președintele a tergiversat și adoptarea legii prin care Avram Iancu devenea erou național.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 4.000 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Cele mai citite

Articole relaționate