Premierul Nicolae Ciucă spune, vineri, într-o postare, că Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță de urgență care va asigura o finanțare de un miliard de euro pentru eficiență energetică și producția de energie verde. Din aceștia, 500 de milioane de euro vor merge către autoritățile publice și 500 de milioane de euro către IMM-uri, informează news.ro.
„Am adoptat astăzi o ordonanță de urgență care va asigura o finanțare de un miliard de euro pentru eficiență energetică și producția de energie verde. Din aceștia, 500 de milioane de euro vor merge către autoritățile publice și 500 de milioane de euro către IMM-uri.
Avantajele unor astfel de proiecte sunt multiple, dar cele mai importante sunt reducerea consumului de energie și reducerea costurilor utilităților. În cazul companiilor, finanțarea poate fi investită în proiecte de eficientizare energetică a halelor de producție și de generarea de energie verde pentru consum propriu.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Continuăm, astfel, să susținem prin măsuri concrete dezvoltarea sustenabilă a capacităților de producție a energiei pentru întreaga țară”, a declarat prim-ministrul.
Uniunea Europeană va încuraja țările membre să reducă cererea de gaze, stimulând industriile să utilizeze mai puțin acest carburant, în timp ce se pregătește pentru posibile reduceri suplimentare ale livrărilor rusești, potrivit unui proiect de plan văzut de Reuters.
Guvernul României ia în calcul ca în această iarnă, dacă nu se reușește aducerea din import a cantităților de gaze așa cum sunt planificate, să impună o raționalizare a consumului pentru companii, au declarat surse guvernamentale, precizând că populația „nu va fi afectată” de o posibilă raționalizare a gazelor.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat cu privire la o iarnă catastrofală pentru germani din cauza temerilor de o reducere a aprovizionării cu gaz din Rusia.
Vicecancelarul a avertizat despre un scenariu de coșmar în timpul iernii din cauza lipsei iminente de energie, guvernul implementând deja măsuri din cauza scăderii livrărilor din Rusia. Habeck, care aparține partidului Verzilor din țară, a declarat pentru postul Deutschlandfunk că nu-și face iluzii cu privire la gravitatea crizei.
După ce președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a susținut la începutul acestei săptămâni că țările cu rezerve mari de gaze trebuie obligate să-și împartă gazele cu alte națiuni, ministrul maghiar al Tehnologiei și Industriei László Palkovics a precizat marți că țara sa nu va permite Uniunii Europene să preia controlul asupra rezervelor sale de gaze.
„Până acum, reglementările maghiare au făcut posibilă sprijinirea consumatorilor rezidențiali din țările vecine într-o criză energetică în spirit de solidaritate, dar acest lucru nu poate pune în pericol securitatea aprovizionării noastre interne cu energie. Exploatarea instalațiilor de stocare a gazelor din Ungaria este și va rămâne în mâinile maghiare”, a declarat ministerul lui Palkovics într-un comunicat.