Un sondaj realizat la Budapesta îl prezintă pe Viktor Orban ca fiind apreciat de 60% dintre români, iar jurnalistul Ion Spânu explică motivele.
Într-un editorial publicat în Cotidianul, jurnalistul arată faptul că simpatia românilor pentru Orban se naște din felul în care se comportă politicienii de la București. În opinia acestuia, Orban este apreciat pentru că pune pe primul loc interesele Ungariei și nu „dă din cap” la directivele venite de la Bruxelles.
„înd vezi că aproape 60% dintre români au o părere pozitivă despre Premierul Ungariei (mai mult decît orice politician român) n-ai cum să nu te întrebi pe ce se bazează o astfel de opinie, iar răspunsul este unul cît se poate de clar: COMPARAȚIA DINTRE VICTOR ORBAN ȘI ORICARE POLITICIAN ROMÂN ESTE DEVASTATOARE pentru al nostru! După părerea mea, motivul este unul simplu: din ce în ce mai mulți români cred că președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă sau liderul PSD Marcel Ciolacu ascultă în primul rînd de ordinele venite de la Bruxelles sau de la Washington, în timp ce Viktor Orban s-a remarcat în acești ani prin punerea cu prioritate în programul său a intereselor poporului maghiar și ale Ungariei, chiar dacă această poziția i-a adus critici dure din partea UE sau a administrației SUA! Chestiuni cu care a și cîștigat recentele alegeri din Ungaria cu aproape 70% din voturi.
Nu sînt un admirator al lui Orban sau al partidului său, Fidesz, dar nu pot să ignor legitimitatea lor dată de electoratul maghiar și nici părerea de rău a 60% dintre români că politicienii noștri de la vîrful Puterii nu sînt în stare să aibă o atitudine asemănătoare atunci cînd dau din cap la orice directivă UE, fără a-și manifesta un punct de vedere sincronizat cu opinia românilor.
Oricît de „proști” i-ar crede „colegul”, românii n-au rămas indiferenți cînd au văzut că șapca pe care Trump i-a dat-o lui Iohannis ne-a costat 2% din PIB. Sau că am cumpărat 60 de milioane de vaccinuri pentru a-i face pe plac doamnei Ursula von der Leyen. Sau că am cumpărat alte avioane uzate din BJATM-ul norvegian ca să-i facă plecarea mai ușoară din funcția de Secretar general NATO lui Jens Stoltenberg”, a scris ziaristul.
Ion Spânu crede că românii au apreciat discursul lui Viktor Orban de la Tușnad, pentru că a arătat un lider care are o strategie pentru țara sa până în 2030.
„Acei 60% dintre români chiar cred că s-au înmulțit după discursul de la Tușnad al lui Viktor Orban. Nu pentru așa-zisul rasism, ci pentru că au văzut că Orban are un proiect de dezvoltare al Ungariei pînă în 2030 sau că firma Mercedes a deschis o nouă fabrică în Ungaria, în timp ce la noi americanii de la Ford au plecat și ne-au lăsat pe mîna diviziei din Turcia.
Și, nu în ultimul rînd, un rol important, poate chiar decisiv în cifrele sondajului, îl are atitudinea lui Viktor Orban față de războiul din Ucraina. Practic, Orban a urmărit interesul Ungariei și al poporului său, refuzînd să se alinieze necondiționat la directivele lui Biden, cum am făcut-o noi! Drept urmare, nouă ni se impune restricționarea gazelor și a curentului, în timp ce Ungaria, care nu are gaze naturale în subsolul ei, primește cote preferențiale de la Putin.
Nu știu dacă e bine cum am făcut noi sau cum au făcut ungurii, dar cert este că românii au tras concluziile lor, nelăsîndu-se influențați de Radu Tudor, finul lui Mircea Geoană, care și el ar mînca ruși pe pîine dacă primește ordin”, a notat Spânu.
Mai mult, acesta crede că românii apreciază faptul că Orban s-a luat la trântă cu organizațiile „neomarxiste” ale lui George Soros,
„Iar bomboana pe colivă care ar putea explica de ce 60% dintre români au o părere bună despre Viktor Orban o reprezintă atitudinea sa față de miliardarul George Soros! N-a contat pentru Orban că Soros este un cetățean evreu de origine maghiară sau că în anii ’90 a beneficiat de o bursă din partea „Open Society Foundation” a lui Soros. Cînd a ajuns premier, văzînd proiectele neomarxiste ale lui Soros, n-a ezitat să-l interzică în Ungaria și să-i desființeze universitatea politică. Totul în interesul populației maghiare!
Toate acestea, pe care le-am putea rezuma cu sloganul americănesc „Ungaria mai presus de orice”, îi fac pe români să privească invidioși spre unguri că au un conducător care ține cont de opinia lor și își sacrifică propriile interese în favoarea interesului general al societății.
Cei de la Institutul Nézőpont mai adaugă un element care ar explica votul românilor: „În plus, nu poate fi neglijat nici faptul că patriarhul rus Kirill a fost eliminat de pe lista sancțiunilor UE doar din cauza poziției intransigente a lui Viktor Orbán. Probabil că susținerea liderului Bisericii Ortodoxe a fost populară printre români, deoarece, conform recensământului din 2011, 86 la sută din populația României sunt creștini ortodocși”.
De-asta spun românii că au o părere bună despre Viktor Orban, ceea ce înseamnă, de fapt, că au o părere proastă despre politicienii români! Nu pentru că le-ar fi drag de Orban sau ar fi „trădători”, cum crede „colegul”, ci pentru că se simt trădați de cei pe care i-au ales să-i conducă”, a punctat Ion Spânu.
Ce imi place cel mai mult la el este ca stie sa mearga la 2 capeti si cu Rusu si cu UE si zice ca ei si incearca sa faca ca el.
Pana la urma si el este manjit dar nu pute cum put ai nostrii.
Când de o istorie generații după generații au fost educate să-și dorească O ȚARĂ UNITĂ ȘI CONDUSĂ DE CONDUCĂTORI PATRIOȚI de ce dredeți dumneavoastră că românii îl apreciază pe Victor Orban ?
Nenorocirea acestei nații a fost că pe tot parcursul istoriei ei în afară de câteva capete luminate și patrioți adevărați a fost condusă și este condusă în continuare numai de hoți și nulități !
Faptul ca politcienii romani executa fara comentarii ordinele de la Bruxelles sau Washington nu se face din slabiciune, ci din interes. Romania este condusa de ceva ce ar putea fi numit “oligopol politic” (dupa termenul din stiintele economice) si care doreste cu orice pret sa se perpetueze. Pentru asta are o strategie in exteriorul tarii si una in interiorul tarii. Cea pentru exterior este exact ce s-a spus in articol, se executa fara comentarii ordinele de la Bruxelles sau Washington, pentru ca fara ajutorul acestor centre politice, probabil Romania va avea dificultati economice, iar oligolul politic romanesc ar putea fi demolat. Strategia pentru interior este sa se obstructioneze pe cat posibil aparitia unor partide noi cu oameni noi si idei noi care ar putea face concurenta oligopolului politic, si aste se face in felul urmator:
1) Economia trebuie sa fie slaba , partea independenta a economiei nu trebuie sa aiba forta financiara sa propuna partide noi cu idei si oameni noi. Circa 60% din economie e de stat, deci sub controlul oligopolului politic, si partea asta nu finanteaza concurenta politica, o alta parte sunt companii multinationale care nu sunt intersate sa se bage in politica, iar din ce a ramas o parte sunt antreprenorii afiliati puterii, deci care finanateaza ceva doar daca e in interesul oligopolului politic, iar cealalta parte sunt antrepernori neafiliati si doar acestia ar fi dispusi sa finanteze noi oameni si idei politice, dar acestia reprezinta probabil 10-20% din toata economia, care deja e o economie destul de slaba. E clar ca o crestere economica puternica/rapida nu e interesul oligopolului politic, pentru ca asta ar insemna crestrea cantitatii de bani aflata sub control neafiliat oligolului politic si implicit o finantare mai serioasa pentru noi politicieni care ar putea intra in competitie cu puterea actuala.
2) Prin legi care fac dificil sa propui o lista de canditati. Ca sa ai candicati pe buletinul de vot trebuie sa depui mai multe liste din diverse circumscriptii si asta necesita bani si efort, iar bani perntru asta nu sunt prea usor de obtinut in Romania (vezi punctul 1). De ce nu avem dreptul sa depunem o lista de candidati independenti intr-o singura circumscriptie ? Prin asta, intr-un fel, oligopolul politic voteaza in locul nostru, impidicand noi politicieni sa ajunga pe buletinele de vot si sa-l concureze.
3) Pragul de 5% pentru intrarea in parlament, sub pretextul descurajarii extremismului sau a inflatiei de partide. Tarile au din vest care au acest prag electoral sunt democratii consolidate, cu lunga traditie democrata, suficient de bogate ca sa gaseasca usor finantare pentru noi partide daca cele vechi nu fac ce trebuie. Dar pentru Romania procentul ar trebui redus la 3% sau chiar 1%. Cati candidati au fost votati de electorat si n-au putut sa ocupe un loc in parlament din cauza pragului de 5%?
In primii ani dupa revolutia din 1989 au aparut o multime de mini si micro partide care apoi au s-au unit cu FSN. Aceasta multime de mini si micro partide pare un scenariu FSN pentru ca situatia sa fie folosita ca un argument in plus pentru un prag electoral mare, si astfel oligoplul politic sa nu fie in pericol de a-si pierde pozitia.
Romanii sunt oameni simpli nu vor intelege nici o data ca tara este condusa de persoane cu interes comun din partide diferite ca sa poata sa isi mentina puterea in stat.
Pe romani ii intereseaza doar sa aibe un nivel de trai decent indiferent de cine este la conducerea tarii.
Tot ce trebuie romanii sa inteleaga este ca toata legislatia din Romania este conceputa de asa maniera incat sa fim sclavi la noi in tara.
Prima lege din constitutie care ar trebuii sa existe in orice tara ar suna cam asa.
1- Romania este o familie prin urmare nici o lege sau taxa adoptata nu poate fi in detrimentul poporului roman sau al tarii noastre Romania.
„Tot ce trebuie romanii sa inteleaga este ca toata legislatia din Romania este conceputa de asa maniera incat sa fim sclavi la noi in tara.” – exact.
In Romania Johannis,in afara de faptul ca este o gluma a naturii, il intereseaza doar furtul de case.
Cine-au îndrăgit străinii… Să se facă jurnalist. Poate chiar ar fi timpul să candideze chiar Orban și la noi, nu? Văd că reclamă deja i se face consistent, sub tot felul de pretexte și dezvinovățiri. De ce să ne mai batem capul cu subtilități și eventuale consecințe? A zis ce vrem s-auzim, ne-am și pus în patru labe. Râdem de mici, găleți și sticle de ulei, dar le-am zis real-politik și “ne vedem interesul” și brusc e altceva, perfect acceptabil. Ba chiar de invidiat. Treaba cu pandemia și vaccinurile în Ungaria? Eh, s-au dus, am și uitat. Și despre Kiril evident numai de bine, ortodox veritabil de-al nostru fiind. Sigur, a mai tot zis el, ca mulți alții, că “Rusia nu a făcut niciodată rău nimănui, lumea s-a întors împotriva ei din pură ură, invidie și indignare”, dar în fond nu e ceva absolut țigănesc, delirant și îngrijorător, deci nici nu mai merită menționat. Noi doar să le preluăm altora propaganda, sondajele și concluziile, nu-i ca și cum ar avea vreun interes. Treaba cu manipularea, demoralizarea subversiunea de ajungi să-ți consideri dușmanii prieteni era de demult, așa, o poveste, o fabulație a lui Bezmenov. Luăm o pauză acum de la turnat cenușă-n cap pentru că brusc nu mai suntem noi de vină că deschidem ca iezii poarta la lup și în loc să ne-ntărim în simțire, ne risipim în admirație pentru străini. Cam câți ani până aceiași intelectuali-bideu o să concluzioneze împăciuitor că-n fond e de-nțeles ca românii să se prefere sub ciubota bozgorească doar pentru că sunt sătui de-a lor? Încetucu’, doar eternul compromis e esența conservatorismului.