ACTUALITATEUn judecător al Curții Supreme a SUA sugerează că s-ar putea reversa...

Un judecător al Curții Supreme a SUA sugerează că s-ar putea reversa decizia care a permis legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Clarence Thomas (foto) și Samuel Alito, judecători ai Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite au subliniat implicațiile pe care decizia din 2015 de a legaliza căsătoriile între persoane de același sex a avut-o asupra libertății religioase în America, informează Yahoo News.

Thomas a scris că decizia din cazul Obergefell vs. Hodges, „a permis curților și guvernelor să eticheteze credincioșii care cred că mariajul este între un bărbat și o femeie ca bigoți, astfel făcând ca îngrijorările lor privind libertatea religioasă să fie mai ușor de îndepărtat”, reliefează sursa citată.

Curtea Supremă de Justiție a SUA a revenit luni la treabă, pentru prima oară de la decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, de luna trecută.

Opinia judecătorului Thomas reflectă faptul că criticii deciziei de acum ani sunt în continuare nemulțumiți de modul în care a fost argumentată. Atât Thomas, cât și Alito consideră că o astfel de hotărâre trebuia lăsată pe seama politicului, nu a scaunului judecătoresc.

Cazul care a determinat reacția lui Clarence Thomas este cel al lui Kim Davis, o fostă funcționară locală din Kentucky, care a intrat în atenția publică în 2015, după ce a fost arestată pentru că nu a dorit să elibereze certificate de căsătorie pentru câteva cupluri de același sex, pe motiv de conștiință.

Recent, Davis a apelat la Curtea Supremă, dar instituția nu a acceptat o audiere în cazul ei. Judecătorul Thomas a numit-o pe Davis „una dintre primele victime” ale deciziei din 2015, dar a avertizat că „nu va fi ultima”. El a mai spus că în 2015, în cazul Obergefell vs. Hodges, Curtea a ales să privilegieze un drept constituțional nou în favoarea libertății religioase, care este protejată explicit de Primul Amendament al Constituției SUA.

Componența Curții Supreme s-a schimbat de la decizia din 2015. Între timp, judecătorul Anthony Kennedy, unul dintre cei care au votat alături de Ginsburg pentru legalizarea căsătoriilor unisex, s-a retras și a fost înlocuit de conservatorul Brett Kavanaugh.

Cu moartea lui Ginsburg și nominalizarea lui Amy Coney Barrett, mamă a șapte copii și creștină practicantă, „tabăra” conservatoare din Curtea Supremă ar avea un avantaj de 6-3 în fața celei progresiste. Pentru ca aceasta să se întâmple, este necesar ca Senatul SUA să aprobe nominalizarea judecătoarei Barrett, până la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...