Mai multe persoane publice, din spațiul activismului progresist, au remis o scrisoare publică îndreptată către PSD, prin care cer PSD să „păstreze distanța față de extremiștii de dreapta”, informează Gândul.
Ei consideră că în Parlamentul României „a intrat un partid al extremei drepte – AUR”, dar votul cetățenilor „nu obligă partidele democratice să îl considere partener viabil”.
Semnatarii scrisorii afirmă că AUR „preia idei și valori ale dreptei fasciste interbelice, găzduind un număr important de persoane cu simpatii legionare, inclusiv la nivelul conducerii centrale”.
Ei acuză partidul lui George Simion și Claudiu Târziu că „îndeamnă la un comportament irațional și iresponsabil în fața pandemiei, răspândind manipulări conspiraționiste, așa cum o fac și numeroase ale alte partide de extremă dreapta din Europa”.
„Facem apel la conducerea Partidului Social Democrat să se distanțeze de acest partid. Calea pe care s-a angajat de curând PSD, aceea a unei social-democrații reformate cu aspirații europene, se desparte fundamental de calea acestui partid. Este absolut esențial pentru integritatea democrației românești, ca partidul principal de opozitie să refuze orice colaborare cu AUR, acum și în viitor”, sună apelul persoanelor respective.
Printre semnatari, cele mai cunoscute nume sunt ale activistei gender, Oana Băluță, cea care spunea în trecut că „ideologia gender e veche de când lume”. Reamintim că ideologia gender postulează că o persoană poate avea orice gen dorește, indiferent de sexul biologic.
Oana Băluță a fost una dintre figurile centrale ale eșuatului partid de extremă stângă, Demos.
De asemenea, printre numele sonore se află și Florin Buhuceanu, cel mai vechi activist LGBT din țara noastră, cel care a fost și directorul Asociației Accept. Printre puținele nume cunoscute de pe listă se găsește și regizorul Radu Jude, un cunoscut opozant al Referendumului pentru Familie. Tot el acuza, delirant, BOR că „are altarul mânjit de sângele tuturor victimelor dictaturilor din România”.
În filmele lui Radu Jude, românii sunt portretizați adeseori drept criminali, genocidari sau cruzi.
Alături de ei a semnat și regizoarea Gianina Cărbunaru, cea care a fost în mijlocul unui scandal monstru anul trecut, după ce dorea să pună în scenă o piesă plină de obscenități pentru copiii din mai multe școli și licee din Moldova.
Interesant este că o parte dintre semnatarii apelului către PSD se regăsesc și pe lista care a semnat scrisoarea anti-AUR adresat coaliției de guvernare. Este vorba despre politologul Cristian Pîrvulescu și activistul Cristian Crăciun, fost fondator al partidului de extremă stângă, eșuat, Demos.
În replică, conducerea AUR a replicat că acest îndemn este un „semn de neputință”, iar pe semnatari i-a numit „intelectuali scrobiți”.
„Conducerea partidului AUR se simte flatată de grija stăruitoare cu care o seamă de intelectuali scrobiți ne urmăresc destinul parlamentar. Îi încredințăm că le ascultăm opiniile cu aceeași deschidere pe care o așteptăm la rândul nostru de la ei. Trecem peste detaliul stânjenitor că patru cincimi din ei sunt anonimi până în măduva oaselor.
Le amintim că, într-o cultură a diversității, spiritul dezbaterii este un imperativ „sine qua non”. De aceea, îndemnul către politicieni de a întrerupe dialogul cu noi e mai mult decât o gafă, este un semn de rea-voință. Principiul lui „audiatur et altera pars” e litera de Evanghelie a etosului democratic. A-l încălca sub motiv de preîntâmpinare a pericolului pe care îl reprezentăm e simptomul unei neputințe.
Vreți – nu vreți, va trebui să ne ascultați, să ne suportați și să înghițiți în sec. N-ați reușit să-i păcăliți pe toți românii. A le cere partidelor parlamentare să supună AUR-ul unui boicot de comunicare e de-o naivitate strigătoare la cer, când nu e de-a dreptul dovada unei încrâncenări obtuze. Nu-i nimic, rămâneți cu încrâncenarea.
Noi vom schimba moravurile politice și vom primeni spiritul de dialog în Parlament. Iar voi nu vă veți putea împotrivi decât așa: prin strigăte debile de martori depășiți de evenimente”, a scris senatorul Sorin Lavric.