ACTUALITATEUn experiment a arătat că copiii care se joacă în pământ, cu...

Un experiment a arătat că copiii care se joacă în pământ, cu iarbă și biodiversitate au sistemul imunitar mai puternic decât cei care se joacă pe asfalt și nisip

Cu toții am auzit prin parc părinții care strigă la copii, mai ales cei foarte mici: „Nu te murdări”, „Nu băga mâna în pământ” sau celebrul „Nu fugi că te trage curentul”.

Mai mult, există un curent care promovează ideea căreia copiii ar trebui să se joace în niște medii perfect aseptice, deși joaca în aer liber și mai ales în curtea de la țară sau de la bunici este modul în care a crescut majoritatea părinților de azi.

Iată că un studiu realizat în Finlanda demonstrează viabilitatea jocului în aer liber, pe pâmânt natural. Astfel, copiii de la creșele care aveau în curte iarbă și alte plante au arătat o creștere semnificativă a imunității după doar 28 de zile față de copiii care s-au jucat în creșe care aveau în curte pavaj și nisip, a relevat Maria Roslund, cercetător la Universitatea din Helsinki.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Experimentul coordonat de Institutul Național pentru Resurse Naturale din Finlanda a constat în modificarea terenului de joacă a unor creșe urbane, prin înlocuirea nisipului și cimentului cu pământ și gazon și alte mici plante uzuale timp de o lună de zile, scrie siteul oficial al Facultății de Biologie și Științe ale Mediului din cadrul Universității din Helsinki.

În comparație cu copiii care s-au jucat în creșe standard, copiii de 3-4-5 ani care s-au jucat în pământ au arătat o creștere a celulelor T și altor indicatori ai imunității în sânge.

„Am găsit că microbiota copiiilor care au beneficiat de grădină era similară cu microbiota copiilor care s-au dus la pădure în fiecare zi”, a spus cercetătoarea Maria Roslund.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Acesta a fost primul experiment în care s-a manipulat mediul urban al unui copil și în urma căruia s-a testat microbiomul intestinal și sistemul imunitar al copilului. Chiar dacă studiul nu cuprinde toate răspunsurile la chestiuni ce țin de legătura dintre expunerea la mediul natural și sănătatea copilului, concluziile acestuia susțin ideea că o schimbare în microbii din mediul înconjurător al copilului afectează microbiomul acestuia.

Există o ipoteză conform căreia prezența sau absența unui mediu înconjurător viu impactează major imunitatea noastră. Pe baza acesteia, absența bidodiversității din mediul urban este parțial responsabilă pentru creșterea bolilor legate de slăbirea sistemului imunitar din ultimii ani.

„Rezultatele acestui studiu susțin ipoteza biodiversității și conceptul conform căruia o biodiversitate scăzută în mediul modern poate duce la un sistem imunitar ne-educat și în consecință, la prevalența bolilor cauzate de imunitate scăzută”, scriu autorii studiului finlandez.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Studiul a măsurat rezultatele și indicatorii a 75 de copii cu vârste între 3 și 5 ani, care s-au jucat în curțile a 10 creșe urbane diferite.

Unele dintre acestea aveau curți standard, cu nisip și asfalt, în timp ce altele au înlocuit aceste suprafețe cu pământ natural, iarbă și alte organisme.

Studiul a descoperit că printre copiii care s-au jucat în pământ, pe iarbă și înconjurați de plante, s-a descoperit o creștere a microbului gammaproteobacteria, care crește imunitatea pielii, precum și a unor secreții din sânge, dar și scăderea indicatorilor legatți de bolile sistemului imunitar.

„Acestea susțin presupunerea că contactul cu natura previne dereglările sistemului imunitar, precum bolile autoimune și alergiile”, a declarat Aki Sinkkonen cercetător al Institutului Național pentru Resurse Naturale din Finlanda.

Studiile arată că petrecerea timpului în mediul înconjurător natural face bine pentru vederea copilului și duce la o sănătate mintală mai bună ca adult. Concluziile sunt întărite de faptul că copiii crescuți la țară prezintă mai puține cazuri de astm și de alergii, dar cercetările pe acest domeniu nu sunt, deocamdată, complet, scrie publicația Science Alert.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...