vineri, martie 29, 2024
ACTUALITATEUn director de la Protecția Consumatorilor întreabă : Produsele care conţin proteine...

Un director de la Protecția Consumatorilor întreabă : Produsele care conţin proteine obţinute din greieri, larve ale gândacului de făină, vierme de galben de făină şi lăcuste ar trebui etichetate în mod clar şi vândute doar pe rafturi special alocate?

Paul Anghel, şeful Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţa şi Armonizare Europeană a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC),a întrebat cetățenii pe pagina sa de facebook, dacă produsele care conţin proteine obţinute din greieri, larve ale gândacului de făină, vierme de galben de făină şi lăcuste , aprobate de Comisia Europeană, ar trebui etichetate în mod clar şi vândute doar pe rafturi special alocate.

„În legatura cu informarea corecta si completa a utilizarii in produsele alimentare a urmatoarelor ingrediente aprobate de Comisia Europeana ca surse de proteine provenite din :
1. Acheta domesticus – greierele de casă
2. Alphitobitus diaperinus – larvele gândacului de făină
3. Tenebrio molitor – viermele galben de făină
4. Locusta migratoria – lăcusta migratoare
Produsele alimentare care conţin ca si ingrediente proteine de tip „novel food” din insectele mai sus mentionate considerați că ar trebuie să fie etichetate în mod clar şi comercializate numai pe rafturile alocate în acest scop?
Consumatorii ar trebuie să fie în măsură să „distingă şi să diferenţieze” produsele care conţin proteine din insecte aprobate de Comisia europeana ca „Novel food” conform noilor reguli?”, a scris Anghel pe pagina sa de facebook.

Citiți și Ideologia din spatele viermilor din farfurie

Întrebarea oficialului de la ANPC vine după ce Ungaria a decis să eticheteze strict produsele care conțin urme de viermi și alte târâtoare. În ianuarie 2023, Comisia Europeană  a aprobat larva gândacului de bălegar pentru consum.

Până acum, majoritatea comentariilor sunt favorabile unei astfel de mișcări și-n România.

„Nu ar trebui să existe așa ceva în niciun produs! Refuzat total să avem așa ceva în produsele alimentare! Dar dacă așa dorește UE , trebuie specificat clar că produsele alimentare conțin aberațiile impuse de niste indivizi care numai normali nu sunt!” – sună un comentariu apreciat.

„Pentru vanzarea acestor produse toxice (cu potential cancerigen ridicat), trebuie sa existe in cadrul magazinului o zona special amenajata/izolata, si vizibil delimitata (doar pentru astfel de produse) ; trebuie izolate de restul produselor, la fel ca tigarile !” , a scris altcineva.

Puteți să vă exprimați și dvs opinia, aici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE