ACTUALITATE Un canal de YouTube dedicat șahului a fost blocat de platformă pentru...

Un canal de YouTube dedicat șahului a fost blocat de platformă pentru că folosea termeni precum „negru”, „alb” sau „atac”

Canalul de YouTube cu peste un milion de abonați, agadmator’s Chess Channel, a fost blocat de programul de inteligență artificială (AI) al platformei, după ce a detectat o repetare a termenilor „negru”, „alb” sau chiar „atac”, cuvinte utilizate frecvent de jucătorii de şah, informează Aleph News.

Contul croatului Antonio Radic, cunoscut și sub numele de Agadmator, a fost suspendat pentru conținut „dăunător și periculos”, în timp ce comenta o partidă a maestrului internațional Hikaru Nakamura. Platforma deținută de Google a deblocat rapid canalul, urmarit de peste un milion de persoane, dar utilizatorului nu i s-a oferit nicio explicație ulterioară.

Informaticienii de la Universitatea Carnegie Mellon au spus că algoritmul Youtube pur și simplu a interpretat greșit comentariile, deoarece nu era în măsură să țină cont de context. „Mizând pe inteligența artificială pentru a detecta limbajul rasist, acest tip de accident se poate întâmpla”, spune omul de știință Ashiqur Khuda Bukhsh, conform The Independent.

După ce au analizat peste 1.000 de comentarii, care au fost incluse de către algoritm la categoria „discurs care susține ura”, au descoperit că aproximativ 82% dintre ele conțineau cuvintele „negru”, „alb”, „atac” sau „amenințare”. Întrucât există numeroase alte canale dedicate „sportului minții” și pentru a împiedica acest tip de incident să se repete în viitor, experții au sugerat ca Youtube să integreze lexiconul șahului în algoritm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 14.425 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Articole relaționate

Cele mai citite