vineri, martie 28, 2025
ȘTIRIUn avocat explică de ce deputații AUR, SOS și POT NU au...

Un avocat explică de ce deputații AUR, SOS și POT NU au votat împotriva suveranității și securității României. Ce conțin cu-adevărat proiectele adoptate de coaliția PSD-PNL-UMDR

Oare deputații „AUR, SOS și POT au votat împotriva suveranității și securității României” pentru că au votat împotriva „proiectului de lege care permite doborârea dronelor rusești care intră în spațiul aerian al României”, se întreabă avocatul Elena Radu.

Această „știre” a fost rostogolită în ultimele 24 de ore de către reprezentanții coaliției PSD- PNL – UDMR pe rețelele sociale.

Adevărul este cu totul altul, afirmă avocatul, potrivit RostOnline. Este vorba despre două proiecte de legi, dintre care unul prevede cedarea comandei Armatei către un ofițer străin.

„Primul lucru care trebuie remarcat e că titlul proiectului de lege nu spune nimic despre „doborârea dronelor rusești care intră în spațiul aerian al României”. Proiectul de lege se referă la „controlul spațiului aerian al României”. Pe lângă acest proiect de lege, Camera Deputaților a votat azi și în favoarea unui alt proiect de lege care se referă la desfășurarea pe timp de pace a misiunilor şi operațiilor militare pe teritoriul statului român.

Este vorba despre PL-x 5/2025 – Proiect de Lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor şi operațiilor militare pe teritoriul statului român și PL-x 6/2025 – Proiect de Lege privind controlul utilizării spațiului aerian național.

Ambele proiecte prevăd in conținutul lor norme potrivit cărora, PE TERITORIUL ROMÂNIEI, se poate face transferul de autoritate (adică transferul comenzii operaționale) a unor structuri de forțe ale armatei române către un ofițer străin (fie el membru al unei armate NATO sau de coaliție).

Chiar dacă se prevede că transferul de autoritate se poate face pe perioadă determinată (care poate să însemne ore, zile, săptămâni sau ani), aceste prevederi nu înlătură pericolul pe care îl pot crea asupra țării și cetățenilor României.

Mai mult, prin transferul de autoritate asupra unei părți din forțele armate române către un ofițer străin care ar prelua astfel controlul unei părți din armata română pe teritoriul României, se încalcă prevederile art. 16 alin 3 din Constituția României potrivit cărora funcțiile militare nu pot fi ocupate decât de către persoanele care au cetățenia română şi domiciliul în ţară.

Totodată, se încalcă și prevederile art. 118 alin 1 din Constituția României, potrivit cărora armata română este subordonată exclusiv voinței poporului român, deoarece transferul de autoritate al ei către un ofițer străin scoate comanda operațională a armatei române de sub voința poporului român și o pune sub voința unei alianțe sau a unei coaliții.

Aceste proiecte de lege au fost propuse de MApN, fiind postate pe site-ul acestuia la data de 28.10.2024, așa cum a informat atunci Rost Online.

La vremea respectivă a existat o reacție negativă din partea cetățenilor cu privire la aceste proiecte de lege. O persoană din MApN a făcut o campanie agresivă de dezinformare și îndreptată împotriva cetățenilor care au criticat aceste proiecte de lege, arătând și pericolele pe care acestea le pot genera.

În urma aderării României la NATO, România nu a cedat suveranitatea militară. Cu toate acestea, persoana din cadrul MApN care a făcut campania de dezinformare a încercat să inducă cetățenii în eroare.

Revenind la acuzele progresiștilor cum că deputații partidelor suveraniste ar fi votat împotriva suveranității naționale, proiectul de lege privind controlul utilizării spațiului aerian național prevede la art. 7 transferul de autoritate ASUPRA ELEMENTELOR NAȚIONALE DIN COMPUNEREA DE FORȚE A ARMATEI către autoritățile militare ale NATO, pe o perioadă determinată, ÎN CONDIȚIILE LEGII ROMÂNE și ale tratatelor la care România este parte. Se poate observa că nu se face trimitere numai la forțele aeriene, chiar dacă titlul legii se referă la spațiul aerian național, putându-se transfera autoritatea oricăror forțe armate române.

Am văzut deja că de multe ori deciziile sau declarațiile pe care le-au făcut conducătorii altor state membre NATO referitor la războiul ruso-ucrainean ne-au creat de multe ori temeri că România putea să devină parte direct implicată a acelui război, fără voința poporului român. Chiar dacă se face trimitere la ”o perioadă determinată”, transferul comenzii pentru o perioadă determinată nu elimină pericolul menționat anterior.

Iar sintagma „în condițiile legii române” nu face trimitere la nicio lege în mod real, deoarece nu există vreo lege română care să prevadă un asemenea transfer de autoritate și atunci ar fi vorba numai de prevederile din acest proiect de lege.

Emoția socială pe fondul căreia s-a inițiat acest proiect de lege a fost aceea creează de dronele rusești ajunse pe teritoriul ucrainean și care puteau ajunge în spațiul aerian românesc din varii motive.

Însă, restul prevederilor din proiectul de lege sunt suficiente pentru a înlătura asemenea situații, reacția forțelor armate aliate NATO sau de coaliție (nu știm care sunt acelea) putând tot atât de bine să se realizeze sub controlul unui ofițer român pe teritoriul României.

Susținerile că nu s-ar putea reacționa sub comanda operațională a unui ofițer român echivalează cu afirmația că forțele armate aliate sau de coaliție pot desfășura operațiuni pe teritoriul României fără șțiința și acordul comandanților armatei române, ceea ce ar fi extrem de grav. România este un stat național și suveran și nicio armată sau ofițer străin (fie el și al unei armate aliate) nu poate să ia decizii fără știința și acordul comandanților armatei române. Altfel, am fi deja un stat ocupat, al cărui teritoriu și cetățeni sunt la dispoziția altor state, suveranitatea națională dispărând.

Senatul, camera decizională, TREBUIE SĂ ELIMINE ART 7 DIN PL-X NR. 6/2025.

PL-x nr. 5/2025 Proiect de Lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor şi operațiilor militare pe teritoriul statului român

Dacă proiectul de lege privind controlul utilizării spațiului aerian național poate fi adoptat de Senat, dacă elimină art 7, nu aceeași este situația și în privința acestui proiect de lege.

EL TREBUIE RESPINS ÎN TOTALITATE DE CĂTRE SENAT, deoarece conține prevederi care pot fi interpretate ulterior pentru folosirea armatei împotriva cetățenilor României. Aceasta deoarece:

– Art. 1 – prevede că aceasta lege ar reglementa DESFĂȘURAREA PE TIMP DE PACE a misiunilor și operațiilor MILITARE atunci când NU ESTE INSTITUITĂ starea de URGENȚĂ ori starea de ASEDIU sau nu este declarată starea de MOBILIZARE ori starea de RĂZBOI.

Se poate constata astfel că și în condițiile în care nu ne aflăm într-o situație extraordinară și suntem în timp de pace, dacă acest proiect devine lege, el prevede desfășurarea de misiuni și operații militare.

Art. 2 – prevede că misiunile și operațiunile militare se pot desfășura ”în cazul IMINENȚEI sau EXISTENȚEI unor ACȚIUNI, FAPTE SAU STĂRI DE FAPT, capacități, strategii, INTENȚII ORI PLANURI ce POT AFECTA VALORILE, INTERESELE ȘI OBIECTIVELE NAȚIONALE DE SECURITATE ȘI/SAU SUNT DE NATURĂ SĂ PUNĂ ÎN PERICOL DIRECT SAU INDIRECT SECURITATEA NAȚIONALĂ, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale, a funcționării normale 2 a instituțiilor statului și a unităților administrativ-teritoriale, a vieții și integrității fizice a cetățenilor.

Se poate observa astfel că se poate invoca orice acțiune, faptă sau stare de fapt referitoare la ORICE s-ar putea susține că ar putea afecta orice.

Față de modalitatea în care este redactat acest articol se poate observa că el ar putea fi folosit împotriva cetățenilor care nu sunt de acord și critică politica de stat a României sau deciziile pe care le ia Guvernul, Parlamentul, CCR, președintele”, spune Elena Radu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE