joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEUE a aprobat o directivă care va limita drastic utilizarea numerarului. Europarlamentar:...

UE a aprobat o directivă care va limita drastic utilizarea numerarului. Europarlamentar: Oricine manipulează cash-ul, modifică libertatea noastră financiară

Parlamentul European a aprobat o directivă care va limita drastic utilizarea numerarului, conform European Conservative.

Conform directivei, plățile anonime în numerar de peste 3.000 de euro vor fi interzise în tranzacțiile comerciale. Măsura e menită aparent să stopeze spălarea banilor și finanțarea terorismului. În tranzacțiile comerciale, plățile în numerar de peste 10.000 de euro vor fi complet interzise. Plățile anonime în criptomonede vor fi, de asemenea, complet interzise.

„Sub pretextul combaterii spălării banilor, duceți de fapt un război împotriva numerarului, care ne-a protejat confidențialitatea financiară din timpuri imemoriale”, a declarat europarlamentarul Partick Breyer. El a fost unul dintre puținii oponenți ai măsuri în timpul ședinței plenare.

„Doriți să ne forțați finanțele în sisteme bancare trasabile și din ce în ce mai instabile, care ne pot bloca cardurile și conturile în orice moment și pot introduce rate negative ale dobânzii. Vom trăi să regretăm. Vă spun: Oricine manipulează banii în numerar modifică libertatea noastră financiară. Pentru noi, nu există vreo îndoială că finanțele cetățenilor cinstiți nu sunt treaba voastră! Renunțați la numerarul nostru, la monedele noastre digitale! Spunem nu acestui lucru acestei privări financiare înfiorătoare.”, a zis el.

Regulamentul a fost dezbătut din 2016, trecând prin procesul lung obișnuit de elaborare a legislației UE. Parlamentul și-a dat aprobarea finală pe 25 aprilie. Proiectul mai trebuie să fie aprobat de Consiliul European înainte de a deveni lege.

Potrivit oponenților săi, regula este foarte nepopulară și va fi ineficientă în atingerea obiectivului său de prevenire a criminalității.

Europarlamentarul Breyer: 90% dintre cetățeni s-au opus

Breyer a supliniat că criptomoneda este deja detectabilă atunci când este necesar, deoarece funcționează printr-o rețea de computere peer-to-peer blockchain. El a adăugat că forțele de ordine au urmărit și au prins deja în mod eficient infractorii care săvârșesc infracțiuni financiare sau spală bani din activități ilegale prin criptomonede. El a observat, de asemenea, că în timpul perioadei de consultare publică cu privire la directivă, aceasta s-a dovedit extrem de nepopulară în rândul cetățenilor din statele membre UE. 90% dintre respondenți s-au opus măsurii, invocând utilizarea numerarului drept o libertate personală esențială.

Experții au avertizat, de asemenea, că va face puțin pentru a preveni criminalitatea, în timp ce dăunează cetățenilor obișnuiți, în special celor mai vulnerabili.

Mai multe țări din Europa, printre care ElvețiaAustria, Suedia, Norvegia și România au luat sau doresc să ia măsuri de protecție a numerarului.

În România, în octombre 2023, Partidul AUR a anunțat lansarea pentru declanșarea a două referendumuri de modificare a Constituției. Este vorba despre căsătoria între un bărbat și o femeie și dreptul la numerar.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. pai in Romania limitarea e chiar mai drastica. Prin masura asta se reduce evaziunea pt cei mici, si doar cei mari si cu mai multa scoala vor fura, prin diverse inginerii financiare putin mai greu vizibile cu ochiul liber

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE