joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATEUE intensifică ajutorul dat Ucrainei: misiune de antrenare a 15.000 de soldați...

UE intensifică ajutorul dat Ucrainei: misiune de antrenare a 15.000 de soldați ucraineni și ajutor financiar de 500 de milioane de euro

Uniunea Europeană își intensifică ajutorul oferit Ucrainei prin lansarea, începând de luni, a unei misiuni de antrenare a unui număr de 15.000 de soldați ucraineni. Ajutorul nu se rezumă doar la atât, UE oferind Ucrainei o sumă de 500 de milioane de euro, fonduri financiare necesare aprovizionării cu armament, informează Digi24.

În cursul reuniunii de astăzi de la Luxemburg, miniștrii de externe ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor aproba aceste două decizii, misiunea de formare a militarilor ucraineni urmând a fi operaționalizată cât mai repede cu putință.

Aceasta este prima misiune de acest tip care este aprobată la nivelul conducerii UE. Cu toate acestea, astfel de misiuni sunt în desfășurare în state precum Germania, Franța sau Danemarca. Aici soldații ucraineni sunt instruiți pentru a folosi armamentul livrat de diferite țări europene.

Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a afirmat sâmbătă, în cadrul unui interviu pentru cotidianul Le Parisien faptul că Franţa va forma „până la 2.000 de soldaţi ucraineni” pe teritoriul său. Este vorba de a acoperi astfel trei nivele: „formarea generală a combatantului”, „apoi, pe nevoi specifice raportate de ucraineni, precum logistica”, şi „un al treilea nivel de formare privind materialele furnizate”, a explicat acesta.

Polonia va fi țara care va asigura hub-ul misiunii, fiind țara prin care se poate realiza tranzitul militarior ucraineni, întrucât și Germania și-a asumat crearea pe teritoriul ei, a unei brigăzi ucrainene bine antrenată.

Pentru începutul acestei misiuni, se vor aloca fonduri de la Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), fondul creat în afara bugetului european pentru a ajuta militar Ucraina. Sunt prevăzute cheltuieli cuprinse între 50 și 60 de milioane de euro pe an. Amintim faptul că Germania, Franța, Spania și Italia sunt principalele țări care cotizează pentru acest fond financiar destinat sprijinirii Ucrainei și care până acum a adunat aproape 6 miliarde de euro.

Ministrul de externe al Ucrauinei, Dmitro Kuleba, va participa și el la reuniune prin videoconferinţă, iar Franța trebuie să confirme livrarea către Ucraina a şase noi tunuri Caesar (pe lângă cele 18 deja trimise), mai multe obuziere de 155 mm, lansatoare de rachete LRU şi sisteme de apărare antiaeriană Crotale împotriva dronelor folosite de ruşi. Germania şi Spania au anunţat, de asemenea, furnizarea de sisteme de apărare aeriană.

 

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. O să dispară imperiul rusesc. Şi odată cu el se duc şi speranţele analfabeţilor care sperau să vină la putere după modelul celor din 47.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate